Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Символ на ЛГБТ обществото са цветовете на дъгата.
Символ на ЛГБТ обществото са цветовете на дъгата.

Днес разграничаваме над 10 вида сексуалност

Трансджендър, интерсексуален, ЛГБТ(И), пансексуален джендъркуиър... Объркахте ли се?

Навсякъде и във всички етапи от историята се срещат хора, които излизат или не се вписват изцяло в двуполовата класификация мъж - жена. Днес ги наричаме хора с трансджендър идентичност, трансполови или просто трансхора. И докато тези определения са относително нови, за трети пол говори още Платон в своя диалог “Пир”, писан около IV в. преди Христа.

През последните години т.нар. трети пол, различен от традиционните два, е обект на внимание повече от всякога. От герои в киното и популярни сериали и книги, през тема на все повече документални филми, а в резултат на това - с все по-осезаемо присъствие и влияние в обществата.

Рядко тема, за която светът говори, остава невидима в България и, за да сме в крак с модата, проблемът бе широко дискутиран и стана повод за десетки спорове у нас. Повод за разправиите е конвенция, която въвежда дефиниция на понятието “пол” и докара спорещите до статут на “изгубени в превода” (виж карето). Документът определя пола като “социално изградени роли, поведения, дейности и характеристики, които определено общество смята за подходящи за жените и за мъжете”.

И ако у нас широкото общество смята за подходящи само два типа поведения, противоположни един на друг, то в много култури мултисексуалността съществува от десетки векове. Още през IV век пр. Хр. в “Пир”

Платон развива

идеята за трети пол

- андрогинен,

който притежавал чертите и на двата пола. “А тези три рода с тези особености съществували поради това, че мъжкият род имал произхода си от Слънцето, женският - от Земята, а този с общите черти на другите два рода - от Луната.” Древните гърци също приемали съществуването на мъже с по-изразени женски характеристики, и на жени - с мъжки.

Най-общо в древността под трети пол се разбират мъже, а в някои случаи жени, които са трансцендентирали своята полова роля, т.е. възприели са някои от чертите или всичките на другия пол. Това може да е обличане, употреби в езика (промяна на обръщенията) и дори кастрация при мъжете.

Особено подробна е дискусията на възможните комбинации и проявления на пол и сексуална идентичност в древноиндийската традиция. В главните медицински текстове на традиционната индийска медицина се споменават “три природи” - мъжка, женска и трети род. “Кама сутра” (около II в.) говори за хомосексуални бракове, основаващи се на “тясна свързаност и пълно доверие един в друг”.

Ардханаришвара - една от формите на Шива, който е изобразяван като андрогинна фигура, мъжка от дясната страна и женска от лявата.
Ардханаришвара - една от формите на Шива, който е изобразяван като андрогинна фигура, мъжка от дясната страна и женска от лявата.

Хиндуисткият бог

Шива е представян

често с дуална

мъжка и женска

природа

Третият род се приема и интегрира в обществото. И до днес в Индия присъствието на такива индивиди на сватба се смята за щастлив знак.

Никое описание на трансджендър в историята не е пълно без споменаване на Жана д'Арк (1412-1431 г.) - девата, живяла като мъж. Няма никакви доказателства, че френската светица е прекосила границите на пола си поради някаква различна сексуална идентичност, но

Жана д'Арк

остава един от

най-известните

примери за

кросдресинг

Обличането на жена в мъжки дрехи се третира от църквата като престъпление подобно на ересите. Това е и едно от важните обвинения на съда срещу французойката.

Жана д'Арк е един от най-известните примери за кросдресинг.
Жана д'Арк е един от най-известните примери за кросдресинг.
Един от най-ранните случаи на хирургическа промяна на пола от женски в мъжки е на американеца Алън Харт. През 1917-1918 г. Лусил Харт се превръща в Алън, като претърпява една от най-ранните хистеректомии. Харт се жени два пъти след промяната на пола си, той е успешен лекар радиолог с принос в изследването на туберкулозата и автор на няколко романа.

Днес науката приема, че

биологичните

характеристики

не са надежден

признак за пол,

не просто защото през пубертета може да не се развият вторични полови белези. При израстването и развитието на детето еволюира и неговата идентификация с даден пол. Тя се отразява в избора на дрехи, занимания, предпочитания. Вътрешната джендър идентичност, или психологическият пол, ръководи избора на джендър (пол на английски - б.р.) роля.

Многообразието на трансидентификации, което съвременните изследвания постепенно откриват, говори за съвършената неадекватност на двуполовия стандарт. Установени са около 40 различни степени на “междинен пол”. Статистически приблизително

1,7% от световното

население е с

междинен (трети) пол

Но докато хомосексуалността, травестизмът, транссексуалността са вече добре познати и на много места приети и легализирани, случаите на “трети пол” с цялото им многообразие остават огромна непроучена територия.

Предполага се, че над 700 000 души в САЩ са в позиция на несъответствие между своята идентичност и пола, с който са родени. Междувременно случаите на престъпления и дискриминация спрямо трансполовите хора остават ярко изразени - 78% цитират подобни преживявания, а 41% са имали опити за самоубийство.

Регистрирани са случаи, при които мъже гейове и жени лесбийки са подложени на “гласова дискриминация” и не достигат до престижни назначения в службата заради гласовете си, които не звучат “хетеросексуално”.

Не са рядкост и силно солидарните с всички различия страни.

Ярък пример

за толерантност

стана Канада

през миналата година, след като армията на страната приветства новобранци с всякаква сексуална ориентация и полова идентичност. Това стана само часове след като американският президент Доналд Тръмп обяви, че ще забрани на транссексуалните да служат в армията. Туитът на канадските въоръжени сили беше придружен със снимка на група военни, които участват в парад със знамена с цветовете на дъгата, веещи се от оръжията им.

Транссексуалните артистки София и Али позират на гей парада в Лонг Бийч, Калифорния.
Транссексуалните артистки София и Али позират на гей парада в Лонг Бийч, Калифорния.

Освен като мъж и жена канадците вече ще могат да се самоопределят и като трети особен пол. Правителството официално разреши третият пол, обозначен като Х, да може да се вписва във всички документи. Целта е да се улесни получаването на паспорти, документи за пътуване или имиграционни документи, които съответстват най-добре на половата идентичност на хората, които не се идентифицират нито с мъжкия, нито с женския пол, се казва в изявление на канадското правителство.

С разширяването на толерантността в Канада се стигна и до куриозен случай, в който

родители се бореха за

правото да не дават

пол на детето си

в официалните документи. Според младата двойка простият биологичен преглед не може да разкрие истинската идентичност на детето. Един от родителите - Кори Доти, транссексуален човек, който не се идентифицира нито като мъж, нито като жена и използва местоимението “те”, казва, че на 8-месечното им бебе все още не е издаден сертификат за раждане, защото официалните лица ги задължават да попълнят графата мъжки или женски пол.

Т.нар. трети пол, около който в България споровете не стихваха цяла седмица, не дочака влизането на конвенцията в Народното събрание и макар и формално да не присъства в текста ѝ, влезе в акредитациите за медиите, които ще отразяват събитията около българското председателство на ЕС.

На бланките за журналисти са посочени три графи - женски, мъжки и неопределен. Дори и да е норма и евростандарт за форумите на Брюксел, въпросната графа е тотален прецедент за нашата страна, където подобно полово разнообразие не е институционализирано поне засега.

През 2014 г. Европарламентът официално въведе понятието трети пол. Нововъведението се състои от две подкатегории - транссексуални и интерсексуални хора, които имат правата на мъжете и жените. Революционната реформа бе записана в резолюция и даде картбланш за изготвяне на “пътна карта” на ЕС срещу хомофобията и дискриминацията заради сексуалната ориентация и половата идентичност.

Австралия е първата

държава в света,

въвела трети

неопределен пол Х

официално в документите си. Промяната е мярка срещу сексуалната дискриминация, която да даде възможност на транссексуалните и хората, които не искат да си определят половата принадлежност, да запълват с Х графата “пол” в документите за самоличност.

Филипинската актриса Трикси Маристела е трансджендър жена, която печели конкурса “Мис Международна кралица 2015 г.” в най-големия конкурс за красота за трансхора.
Филипинската актриса Трикси Маристела е трансджендър жена, която печели конкурса “Мис Международна кралица 2015 г.” в най-големия конкурс за красота за трансхора.
Освен Австралия страните, които до този момент са въвели официално опция за трети пол в документите, са Нова Зеландия, Канада, Бангладеш, Индия, Непал, Колумбия, Аржентина и няколко американски щата.

В Европа Германия е на път да стане първата европейска държава, която ще дава възможност на граждани да не се определят нито като мъже, нито като жени. Най-висшата юридическа инстанция в Берлин настоя да се легализира “третият пол” в актовете за раждане. До края на 2018 г. депутатите трябва да приемат нова регулация, за да предоставят на “третия пол” вариант в актовете за раждане, добави съдът, вземайки решение в полза на ищец.

Изненадващата серия от туитове, с които американският президент Доналд Тръмп обяви, че транссексуални няма да служат в армията на САЩ, бе осъдена като дискриминация с чисто политически мотиви. Администрацията на Тръмп отхвърли и знакова разпоредба за обществените училища, която позволяваше на трансджендър

ученици да ползват

тоалетна по избор,

проваляйки ключова инициатива на предишния президент Барак Обама. Тогава бяха създадени дори тоалетни за хора, които не се определят с никой от двата традиционни пола. Отмяната на правилата предизвика поредния конфликт в Америка между вярващите в традиционните ценности и социалните прогресивисти и вероятно доведе до увеличаване на уличните протести.

Преди години датската столица Копенхаген бе определена за едно от най-толерантните и отворени общества в Европа и най-доброто място в света за посещения на хомосексуалисти. Дания влезе в историята, превръщайки се в първата държава в света, която през 1989 г. признава еднополовите съюзи (“регистрираните партньорства”).

Челси Манинг е военнослужещ(а) в САЩ, обвинен в разкриване на секретни файлове и осъден на 35 г. До 2013 г. е мъж с име Брадли Манинг, но впоследствие претърпява смяна на пола и от 2014 г. е Челси.
Челси Манинг е военнослужещ(а) в САЩ, обвинен в разкриване на секретни файлове и осъден на 35 г. До 2013 г. е мъж с име Брадли Манинг, но впоследствие претърпява смяна на пола и от 2014 г. е Челси.

С всички тези събития, чрез съдбите на много трансхора определянето на пола в рамките на бинарна система - мъж или жена, в зависимост единствено от чисто физически признаци при раждането, попада под огромен въпрос. Биологичен пол и джендър никога вече няма да се възприемат като задължително съвпадащи.

РЕЧНИК

В английския език има два термина, които отговарят на българската дума “пол” - gender и sex. Макар че те често се използват като взаимозаменяеми, имат различни конотации. Sex се отнася към биологичните разлики, а gender - към културните и социални разлики между половете.

- Асексуален - личност, която не изпитва сексуално влечение към нито един от половете.

- Бисексуален - човек, който е емоционално и/или сексуално привлечен както от мъже, така и от жени.

- Гей - разговорен термин за човек, който изпитва сексуално привличане към хора от своя пол.

- Джендър - социален пол. Термин, използван в социалните науки за означаване на социалните и културните измерения на идеите за женственост и мъжественост, представите за това да бъдеш мъж или жена.

- Джендъркуиър (небинарен пол) - човек, който не се самоопределя в рамките на традиционната двуполова система (като мъж или като жена).

- Интерсексуален - общо понятие, което се използва за много видове състояния, при които човек се ражда с репродуктивна анатомия, която не отговаря изцяло на нито един от приетите за универсални мъжки или женски пол.

- Кросдресър - човек, който се облича с дрехите на другия пол.

- Лесбийка - жена, която е привлечена емоционално и физически от други жени.

- ЛГБТ (LGBT) - общество на лесбийки, гей, бисексуални, трансджендър. понякога се добавят също и И(I) и Ку(Q), за да се включат интерсекс и куиър хората (LGBTIQ).

- Пансексуален - човек, който е физически и емоционално привлечен към хората, независимо от половата им идентичност и сексуалната ориентация.

- Полисексуалност - привличане към множество полове и/или полови идентичности, но не накуп. Тоест може да бъдеш привлечен от жени, трансджендъри, кросдресъри и всичко изброено, но с изключение на няколко полови идентичности или полове.

- Сапиосексуален - човек, привлечен полово повече от интелекта, отколкото от която и да е друга черта.

- Сколиосексуален - човек, който е привлечен само от транссексуални индивиди.

- Транссексуална жена - човек, който е мъж по рождение, но живее като жена или е в процес на промяна на пола.

- Tранссексуален мъж - човек, който е роден жена, но е в процес на промяна на пола към мъж.

- Трансджендър - общ термин, включващ всички, чиято полова идентичност се различава от рождения пол.