Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

- Адвокат Петров, какво пречи на концесионера да ремонтира и строи лифтове и влекове на Витоша?

- Трябва да уточним, че ние концесии на Витоша нямаме и реално ситуацията там е коренно различна от тази в Банско. Пистите се наемат по договор за наем, а реално голяма част от трасетата, по които се кара нямат статут на ски писти, съгласно закона. Замяната или ремонта на съоръженията сега са невъзможни. Проблемът е, че стария план за управление, който действа и към момента забранява изключването от горския фонд на площите върху които са разположени стълбовете за въжените линии и влековете.

- Какво трябва да се направи за да се реши проблема?

- Нужни са промени в Закона за горите, защото няма как да се направи същото съоръжение, което е било до момента. За да построим нови стълбове те трябва те трябва да са с други стъпки върху площи, които трябва

да ги изключим от горския фонд

А това по плана за управление е забранено. И се получава омагьосан кръг. Далекопроводите например са на друг режим, тоест електропровод можеш да прокарваш без да променяш предназначение, но да правиш друго е невъзможно -изрично е забранено да се модернизира. Има внесено предложение от министъра на туризма и съответно да бъде променен плана за управление.

- Тома Белев твърди, че и при сегашния правилник нещо не пречи да се обновяват лифтове и влекове...

- Невъзможно е. А дори някъде да имаш право, таксите са такива, че става просто нерентабилно да се направи.

- А какво може да се направи с хижите, които също са в отчайващо състояние?

- За собствеността на хижите също има немалък проблем. Ако хижата, примерно няма пречиствателно съоръжение, където да се излива мръсната вода, собственикът като няма право на собственост върху прилежащия терен не може да направи такова. Затова и никой няма интерес да инвестира.