Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Как се родиха стотиците митове за убиеца Росен Ангелов 

Точно в 4 часа, 44 минути и 20 секунди след полунощ на 8 януари българин от мъжки пол с интернет псевдоним “Пустиняк” включи компютъра си и написа следната мъдрост в любимия си сайт: “Може да не специалисти по ДНК анализ, но това, че го самоубиха на петия ден няма как да се скрие от всеки грамотен. Как знаеха, че той е убиеца още на 3-ия ден (а пък само майката ѝ знаела за него)?

А пък в пресата има и че ходил да види работодателя си в нЕкъкъв сервиз и пили по бира, ама нищо не споделил (?!). Абе аз ще утрепя 6 човека и 12 ч по-късно ще изглеждам нормално, при това след 20 км преход (ходел пеш до работата си 20 км).

И колко още неща не се връзват (1. как ще гръмнеш сам 6 човека с по 3-4 патрона - откъде такова оръжие, т ова не става с обикновен пистолет. 2. Тефтерчето.

3. Френския

легион пък стои и

чака да го хванат

в същото село. 4. Като имат материал за ДНК защо едно куче не го е открило? Как така не го търсят 8 години?) Намирисва, че МВР си поддържа база престъпници в случай, когато и потрябват за такива цели да ги (само)убие.”*

Още на следващата сутрин “Пустиняк” вече бе натрупал 1091 пункта рейтинг в сайта. Той упорито не вярваше във версията на прокуратурата, че Росен Ангелов е убил шестимата в Нови Искър, и се опияняваше от противоречията, които бе разкрил, логическите хипотези, които лансира, и обществената подкрепа към поста си.

И все пак “Пустиняк” изоставаше...

Колегата му “Митко” бомбардира две денонощия по-рано поредица от популярни сайтове с много по-смели версии от тайния отдел с престъпници, които МВР ликвидира при всеки удобен случай на убийство, което няма капацитета да разкрие.

“Митко” изкара от шкафа “Белнейски” убиеца тийнейджър, син на местен богаташ, близък до ГЕРБ, умело заменен от разследващите органи с много по-удобния, издирван от 8 години Росен Ангелов. Тайнственият тийнейджър обаче се оказва влюбен не в Кети, а в дъщерята Нанси. Тя го игнорира и той избива всички. Тук само не се разбира защо му е трябвало после да мести трупа на майката Кети и да го хвърля в кладенец на цели 2 км от мястото.

Тази незначителна подробност не може да препъне по никакъв начин конспирацията на “Митко”. Той бе убеден, че Росен Горския е разстрелян на друго място (от прокуратурата и полицията), които веднага след това симулират стрелбище в двора му. Покриват с патина и ръжда пресни дупки от куршуми, които издирваният изнасилвач уж пробил с пистолета си при тренировки според фалшивата версия, поднесена на обществото от разследващите.

“Пустиняк”, “Митко” и още десетки конспиратори нажежиха мрежата още в първите дни на януари с поредица от конспиративни теории за най-масовото убийство в посткомунистическа България, всички от които изключваха възможността Росен Ангелов да е натискал спусъка в окървавената къща в Нови Искър. Десетки хиляди други ги подкрепиха в отхвърлянето на официалната хипотеза и създадоха истинска психоза в обществото.

Докато тракаха с пръсти по клавиатурите обаче, нито “Пустиняк”, нито “Митко”, а още по-малко хилядите им поклонници в нета знаеха

какво точно

се случва

в този момент

в мозъците им

Всички те усетиха неприязън и чувство на гняв, когато четяха и гледаха по телевизията действително противоречивата на моменти информация на властите по случая. Но нямаха никаква идея, че емоциите, които ги завладяваха така бързо и горещо, идваха от един специфичен център на мозъка, наречен амигдала (amygdala).

“Пустиняк” и “Митко” нямаше как да знаят, че страхът и тревожността, предизвикани от събития, върху които те нямаха никакъв контрол, автоматично задействаха набор от ядра, свързани помежду им, както и с други части на мозъците им, подобно на многоядрените процесори в компютрите пред тях.

Тези ядра трябваше да регулират вътрешните им емоции в отговор на лошите вести, необясними неприятни събития, гледки, усещания и дори миризми. Великите конспиратори не си даваха сметка за тези процеси, приповдигнати от друг ефект, предизвикан от амигдалата - активиране на части от мозъка, които неочаквано приятно ускориха аналитичните им способности, за да преоценят бързо фаталните събития от Нови Искър до разбираем за тях разказ, в който Росен Ангелов не бе главен герой.

“Пустиняк” и “Митко” се активизираха от всяко ново убийство и всяка смела теория, която създаваха, ги караше да вярват в нови и нови конспирации. Те никога не бяха чели за амигдалата. Иначе щяха да знаят, че когато този център надделее над неокортекса (75% от човешкия мозък), индивидите губят контрол над самите себе си.

Защото десетки изследвания преди години бяха доказали, че амигдала предизвиква тревожност, депресии, фобии и дори аутизъм и шизофрения - тоест играта на теории на конспирациите можеше

да мутира в

твърде опасно

психическо

заболяване

А животът ти да се превърне във филм, в който скачаш от високо в горещата роля на Джери Флетчър. Кои обаче са тези хора, които не вярват, че Росен Ангелов е убиецът от Нови Искър? Кои са тези, които подозират, че зад разстрела на Кенеди не стои само Харви Осуалд, а стройна международна организация, че кулите близнаци в Ню Йорк са взривени от администрацията на Джордж Буш, че американските астронавти никога не са кацали на Луната, а епидемията СПИН е тайно разработена, за да ликвидира афроамериканците.

На тези дълбоко увлечени във всички афери хора са посветени стотици изследвания. Всички те изграждат психопрофил на мъже и жени на различна възраст навсякъде по планетата, но винаги с циничен възглед към света и политиката.

Хора, намерили в конспирациите вярата и механизма да отговорят на своята несигурност и безпомощност, за да си обяснят сложния свят, който ги заобикаля. Митоманите имат ниско усещане за власт и контрол върху живота. Тормози ги неприятно усещане за незначителност, но и силно желание за уникалност и пориви да изпъкнат в обществото. В същото време те нямат желание да са в крак с обществото, не искат да отделят време, за да се информират сериозно за това, което го вълнува.

Конспираторът в 80 процента от случаите е мързелив по природа, има нарушена способност за преценка на фактите, но пък разполага с мощно въображение. И тук идва основната черта на митоманите - те търсят алтернативни източници на информация. Но алтернативата на фактите са митовете.

А конспираторите никога не правят независимо разследване. Най-характерното за тях е, че ползват и тълкуват само тезите и обстоятелствата, които подкрепят тяхната теория. Този подход плюс неумението им да преценяват достоверността на източниците на информация ражда измислени противоречия и дава благодатна храна за невероятни хипотези като при убийството в Нови Искър.

Ето и малко примери, първо от “Пустиняк”: “Как знаеха, че той е убиеца от 3-ия ден, а пък само майката ѝ знаела за него?” - пита той в поста си.

Ами просто тук се е доверил на грешна информация - за Росен са знаели много повече хора, включително и дъщерята на Кети, но и такива извън семейството, които разказват за това пред криминалистите след инцидента.

“Как така

не го търсят

8 години?”

- чуди се още той. Ами системата за издирване в България е твърде пасивна. Над 10 хиляди души подобно на Росен Ангелов не са намерени само в последните 10 години.

И отново “Пустиняк”: “Абе аз ще утрепя 6 човека и 12 ч по-късно ще изглеждам нормално.” Разбира се, “Пустиняк”, това е много странно за теб лично, но не забравяй, че Росен Горския не е от най-нормалните хора на планетата - когато иска нещо, но няма пари, той го краде, когато желае жена, която не иска да прави секс с него, я изнасилва. Той блудства с малолетни момиченца и убива хора, когато е отхвърлен. Всичко това за теб е ненормално, но за него е начин на живот. Затова в деня след шесторно убийство той си изглежда както обикновено, докато пие бира с работодателя си.

За конспиратора “Митко” да не говорим:

“Това момче е имало отношение към дъщерята, затова момичето е убито само с един изстрел в слепоочието, а тялото му не е обезобразено като на гаджето ѝ Боби с изстрели в гениталиите”.

В това твърдение няма нищо вярно, защото, първо, Боби не е прострелян в слабините, и, второ, Нанси не е убита само с един куршум. Много други митомани пък авторитетно се бяха вторачили в ДНК експертизата. Как се правела тя за толкова кратко време. Ами прави се, когато има прясна кръв, семенна течност, слюнка.

Бавните експертизи са на кости, засъхнала кръв, косми от тялото без корен и т.н.

“Откъде имало ДНК на Росен Ангелов?” - питат други. Никой обаче никога не е казвал, че ДНК-то е на Горския. Първата ДНК по случая

е кръвта на Кети

върху пуловера

на Росен

За останалите ще научим много скоро, когато следствието приключи. Освен това МВР разполага с масив (картотека) от ДНК, вземана от хора, задържани за различни престъпления.

В МВР също така има и масив от мирисови следи от хиляди бандити освен дактилоскопните, които не са само от пръстите, но и от дланите.

Други конспиратори пък твърдят, че убийството е заради ДДС афера, а поръчковият килър се е измъкнал. Първо, от ДДС аферите губи само държавата. Означава ли това, че убиецът е изпратен от данъчната администрация?

И ако наистина е такъв професионалист, защо не убива само бащата, който е замесен в ДДС схеми, а избива цялото семейство, хвърля майката в далечен кладенец, за да принуди после прокуратурата и МВР да вадят от тайния отдел Горския и да го застрелят в изоставената вила, за да хвърлят върху него вината за масовата екзекуция.

Има още десетки “противоречия”, за които при внимателен преглед на фактите става ясно, че са родени в главите на митоманите заради удобно тълкуване на невярна или неточна информация.

Трябва да е ясно, че основната причина за цялата тази суматоха и бум на частната детективска дейност в интернет е непрофесионалното подаване на информация по случая от страна на прокуратурата и МВР. И липсата въобще на стратегия какво, как, кога и от кого да се говори в такива случаи. Това позволи всеки в нета да стане Шерлок Холмс и да бъдат въвлечени в заблуди стотици хиляди. А иначе критичното мислене и съмнението са много полезни за всеки един от нас и за обществото като цяло.

Само трябва много да се внимава със стимулирането на амигдалата в мозъка. Защото днес ще намериш 5 доказателства, че Росен Ангелов не е избил семейството в Нови Искър, утре ще повярваш, че в миналия си живот си бил Наполеон Бонапарт, а вдругиден ще се събудиш в психиатричната клиника в Курило.

Теорията на конспирацията може да е твърде опасен занаят, от който понякога излизаш необратимо раздвоен.

* Запазен е оригиналният правопис на “Пустиняк”.