Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Вътрешният министър Валентин Радев
Вътрешният министър Валентин Радев

Осъдили Горския за потрошен трамвай през 2008 г., но магистратите върнали делото

Шефът на сектор “Издирване” в Главна дирекция “Национална полиция” Ивайло Димитров ще бъде наказан заради шесторния убиец от Нови Искър. Причината е, че Росен Ангелов, който се самоуби, е бил обявен за издирване още през 2009 г. заради присъда за блудство, но въпреки няколко акции не е бил задържан и вкаран в затвора.

Засега не е ясно как точно ще бъде наказан Ивайло Димитров. Интересно е да се отбележи, че той не е бил на поста през 2009 г., и е работил в СДВР до 2012 г. Там ръководил същия ресор, а през 2009 г. е бил оперативен полицай във 2-о РУ към СДВР. Блудството, заради което е осъден Росен Ангелов, пък е извършено на територията на областната полиция, а не на столичната. Последният известен адрес на Ангелов обаче бил в София.

Когато е привлечен като обвиняем за блудството, по което е осъден, прокурор Даниела Вранчева от Софийската окръжна прокуратура

пуска Ангелов с

мярка за

неотклонение

“подписка”

При присъдата съдия Калинка Георгиева от Софийския окръжен съд му дава 9 г. затвор. Заради съдебната практика тогава обаче не променя мярката му за неотклонение. По това време се задържат хора, осъдени на поне 10 г.

Присъдата е потвърдена и на втора инстанция, без да се променя мярката за неотклонение. Решението обаче не е качено в интернет и “24 часа” не можа да види кои са съдиите.

Ангелов обаче не е бил длъжен да се явява на заседанията. Присъдата му е потвърдена на 22 декември от съдиите от Върховния касационен съд Савка Стоянова, Юрий Кръстев и Жанина Начева.

При последвалото търсене за привеждането му в затвора мъжът не е открит и е обявен за издирване. “Имало е няколко акции за задържането му, но са били неуспешни”, обясни главният секретар на МВР Младен Маринов.

Справка на “24 часа” показа, че Ангелов е бил осъден и преди присъдата си за блудство. Той

получил 4 г.

затвор

заради потрошена трамвайна мотриса, която блъснал с кола. Присъдата е прочетена през 2008 г. от съдия в Софийския районен съд.

На втора инстанция обаче магистрат от градския съд връща делото на ново разследване. Така процесът се забавя и приключва след като мъжът се укрива заради 9-те години затвор, дадени му за блудство с 12-годишна.

По това време срещу Ангелов тече и друго разследване за блудство. То е за

опипване на

8-годишно

момиченце

през 2007 г.

Прокуратурата обаче разбира за случая почти 2 години по-късно при разпит на едно от децата по другото дело. И до днес случаят се разследва, но след самоубийството на Ангелов делото ще бъде прекратено.

Срещу шесторния убиец има и процес за кражба на ток, както и на бормашина. Горския човек имал и обвинение и за катастрофа.

След като самоубилият се мъж бе открит в неделя от Военна полиция, на таблета му бяха открити много файлове детско порно. Ангелов гледал някои от клиповете след шесторното убийство, както “24 часа” единствен писа. Заради кадрите е започнато ново производство, което ще бъде прекратено, след като ДНК тестът, който се очаква да излезе в сряда, потвърди, че тялото е на Росен Ангелов.

Във вилата, която Ангелов обитавал, полицаите се натъкнали на няколко ръчни гранати, както и импровизирано стрелбище с бутилки. Имало и

части от

снапейрска

винтовка

“Драгунов”

Оръжието още се ползва в Българската армия и специалните части.

Тепърва ще се изяснява как издирваният осем години от МВР Ангелов се е сдобил с него.

Пистолетът, с който избил семейството в новогодишната нощ, а после се самоубил - “Берета М9 22LR”, пък бил обявен за краден. Заради лошото съхранение собственикът му ще бъде обвинен.

Радев: 95 експертизи сочат, че Росен Ангелов е убиецът

“Има около 95 експертизи, не всички са готови, но са основните, на които се обосновава нашето заключение, че това е убиецът.” Това заяви пред журналисти министърът на вътрешните работи Валентин Радев във вторник.

“По телевизията се наслушахме на спекулации във връзка с убийствата. Благодаря на медиите, които допуснахме много близо, може би минахме границата, но това няма значение. Обществеността беше информирана, притеснението беше общо”, коментира Радев.

От министерството днес ще дадат брифинг съвместно с прокуратурата, на който ще дадат повече информация с доказателства по случая, за да се “сложи край на спекулациите”, обясни Радев.