Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ПРОФ. ТОДОР  КАНТАРДЖИЕВ
ПРОФ. ТОДОР КАНТАРДЖИЕВ

60 000 души със симптоми

са потърсили медицинска

помощ преди празниците

Първи случай за сезона на грипния вирус H2N3 - “Хонконг”, е регистриран в петък в Русе. Той е от тип А и е доказан при 52-годишна жена, каза за “24 часа” проф. Тодор Кантарджиев, шеф на Националния център по заразни и паразитни болести и национален консултант по микробиология.

Досега в страната циркулираше грип основно от тип В, но с постепенното засилване на епидемията започват да доминират щамове от тип А.

Само за една седмица, от 18 до 24 декември, медицинска помощ са потърсили близо 60 000 души със симптоми за грип - висока температура, болки в гърлото и мускулите, обща отпадналост и главоболие или остри респираторни заболявания. През последната седмица на декември пък те са били 35 000, показва справка със сайта на центъра по заразни и паразитни болести.

От общо 273 клинични проби, взети от началото на грипния сезон, при 17 е доказан грип. До края на 2017 г. бяха изолирани щамовете “Ямагата” и пандемичният H1N1, познат като свински грип. Сега бе регистриран и H2N3 - “Хонконг”, който специалистите очакваха тази година.

180 човека са преминали от 29 декември досега през открития специално за сезона грипен кабинет в Катедрата по инфекциозни болести на ВМА.

20 от тях са приети в болницата за лечение заради настъпили усложнения, като някои още не са изписани, обясни началникът на клиниката доц. Георги Попов.

“Забелязвам доста добра здравна култура сред пациентите, защото не изчакват болестта да се развие, а идват още на 1-и, 2-и ден, за да се овладее навреме”, каза той.

При първи симптоми хората да потърсят първо личния лекар или консултация със специалист. Ако не успеят до 3-ия ден, могат да потърсят специализирана помощ в кабинета във ВМА.

При първи симптоми на грип потърсете личния лекар.
При първи симптоми на грип потърсете личния лекар.