Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Снимка: Архив
Снимка: Архив

Кметицата на смолянското село Соколовци е осъдена след споразумение с прокуратурата за поставяне на нотариални заверки с неверни обстоятелства и изявления. 57-годишната управничка е наказана с „пробация“ с пробационните мерки „задължителна регистрация по настоящ адрес” за срок от 18 месеца, при периодичност на явяване и подписване пред пробационен служител два пъти седмично. Кметицата трябва задължително да се среща половин година с пробационен служител, както и да положи безвъзмезден труд в полза на обществото в размер на 100 часа, който да се положи в рамките на една година.

Люнчева като длъжностно лице е съставила нотариална заверка без знанието на титуляра да се прехвърлят средства от един пенсионен фонд в друг. Управничката се предоверила и не прегледала щателно документите.

Тя е нарушила Закона за нотариусите и нотариалната дейност, като е съставила 17 броя официални документи – нотариални заверки, в които нотариални заверки извършила нотариално удостоверяване на подписи на лица в заявления за участие в универсален пенсионен фонд до Пенсионно осигурително дружество, в които документи удостоверила неверни обстоятелства, а именно, че подписите, положени в заявленията на местата за заявител, са положени от лицата заявители и като се е уверила в тяхната самоличност, с цел да бъдат използвани тези документи като доказателство за тия обстоятелства, – престъпление по чл. 311, ал. 1, във връзка с чл. 26, ал. 1 от Наказателния кодекс.

Споразумението, одобрено от Районен съд-Смолян, е влязло в сила и не подлежи на протест и обжалване.