Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Проф. Николай Банков изкара известно време в ареста, сега ще отговаря пред съда. Снимки: 24 часа
Проф. Николай Банков изкара известно време в ареста, сега ще отговаря пред съда. Снимки: 24 часа

Проф. Николай Банков от Университета по хранителни технологии е с 5000 лв. гаранция и подписка

Пловдивската окръжна прокуратура изправя на съд проф. Николай Банков от Университета по хранителни технологии в Пловдив. Той ще отговаря за подкуп, поискан от студент, за да му пише тройка. Това станало на 11 май т.г. Професорът се славел като преподавател, при който почти не можело да се вземе изпита по теоретична електротехника. В съда ще отговаря и бившият му студент Димитър Димитров, който бил посредник и уговорил рушвета в размер на 600 лева.

Срещу тази сума двама възпитаници на университета щели да получат тройки от проф. Банков. На 9 май въпросните кандидат-висшисти отишли на изпита. Професорът им проверил писмените работи и ги скъсал, но не отбелязал нищо в книжките им. Те попитали преподавателя кога могат отново да се явят. Той ги приел в кабинета си, дал им по една задача, чието решение трябвало да му представят след седмица.

На 11 май младежите занесли отговорите, но проф. Банков им казал, че са грешни и ги скъсал. Дал им обаче номера на 38-годишния Димитър Димитров, като им поръчал да му се обадят, за да си решат проблема с изпита. Междувременно ученият се свързал с посредника и го информирал, че ще го потърсят студенти, на които трябвало да обяви "цената". Студентите потърсили посредника, а той им обяснил по телефона, че трябва да му дадат по 300 лева. След това щели да отидат при професора с книжките си и той да им нанесе положителни оценки.

На 15 май бил проведен формален изпит, като двамата младежи получили по една тройка срещу сумата. На същия ден в заведение на Димитров били намерени и иззети парите от рушвета. Банков беше арестуван и впоследствие пуснат под парична гаранция от 5000 лева. Той е отстранен от длъжност и му е наложена забрана за напускане на страната. Разследването срещу колегата му проф. Симеон Василев, който също беше арестуван заради подкуп, все още не е приключило. Очаква се и за него прокуратурата да внесе обвинителен акт.

Разследването срещу проф. Симеон Василев, също обвинен за рушвет, още не е приключило.
Разследването срещу проф. Симеон Василев, също обвинен за рушвет, още не е приключило.