Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Дамите в Саудитска Арабия изтеглиха златния билет от лотарията през тази година, след като им беше позволено да шофират. На много места в Европа новината беше съобщена с лека доза ирония. Един вид по-развитите и цивилизовани европейци се подсмихват на какви дребни неща се радват по други краища на света. А погледнато реално, жителите на Стария континент май живеят с миналото и се правят на слепи за опасностите на настоящето. И през 2017 г. мигрантският наплив продължи да притиска развитите държави.

Голям проблем се оказа и Брекзитът. Крайно самонадеяните англичани имаха 12 месеца да пресметнат колко много ще загубят от излизането си от ЕС и сега се опитват да намалят до минимум пораженията.

Във Франция призът за най-голяма загуба отиде при Марин льо Пен. Лидерката на френските националисти вече се виждаше в ролята на стопанка на Елисейския дворец, но на изборите избирателите й показаха червен картон. На същия вот обаче изгря звездата на един политик, който със сигурност може да запише в паметта си 2017 със златни букви. В началото всички се смееха на Еманюел Макрон, че е твърде млад, че е твърде несериозен, че по-добре да си гледа възрастната женичка и да не се занимава с политика. Политикът не се впечатли от подигравките и за по-малко от година създаде партия, с която спечели изборите във Франция. В края на годината Макрон отбеляза още една историческа победа. Той е първият френски президент, който успя да възстанови рейтинга си, след като преди това е изгубил доста проценти от харесващите го хора.

В съседната на Франция Германия канцлерката Ангела Меркел още се чуди дали да изпрати 2017-а с добри чувства, след като спечели изборите, но не успя да направи хомогенно и послушно правителство. Големи проблеми си навлякоха партиите, които влязоха в парламента, а преговорите продължиха и по празниците.

Доста по-категоричен в намеренията си да празнува е американският президент Доналд Тръмп. Куп американски политолози, социолози и шоумени предричаха бърз импийчмънт за президента. Бизнесменът с екстравагантен рус перчем се срина главоломно във всички социологически проучвания, а и не успя да докаже, че не е ползвал помощта на руските спецслужби по време на предизборната битка. Тръмп като че ли устоя на бурята и сега гледа доста по-уверено на президентския си мандат.

Именно заради Доналд Тръмп светът май загуби добрите си шансове да се бори за собственото си спасение. За да угоди на миньорите, които са сред най-верните му почитатели, Тръмп прекрати американската подкрепа за парижкия договор за климата, който трябваше да намали вредните емисии в световен мащаб и така да ограничи глобалното затопляне. САЩ обаче чрез своя президент се оттеглиха, което вбеси и другите глобални играчи, които замърсяват най-много. В края на годината Еманюел Макрон организира нова среща на високо равнище, за да се обсъждат проблемите на климата. На нея отидоха една шепа важни хора за сметка на холивудски звезди и ексцентрични богаташи. Нищо добро не очаква планетата ни, ако ледовете се стопят напълно и океанът залее огромни територии от сушата.

Хората имат уникалния навик да се успокояват, че точно на тях нищо лошо няма да им се случи. Та нали и учените предвиждат, че лошото ще започне след 2100 г., така че дотогава има много време. Световното съзнание предпочете да отбележи една голяма победа за мира, за сигурността ни, за спасението на човешкия род. "Ислямска държава" беше победена на всички фронтове. Джихадистите хвърлиха автоматите, свалиха черните маски и се скриха зад жените и децата си. Победата над някога много богатата и мощна терористична организация съвсем не означава, че тази част от света ще се успокои и ще се възроди от пепелта. САЩ, Русия, Иран, Турция и другите играчи в района имат твърде разнопосочни интереси, а оръжието още не е изстинало.

И понеже стана дума за Русия, лидерът й Владимир Путин също може да бъде наречен победител. Президентът е абсолютен фаворит за нов мандат, руснаците го обичат, външната му политика също постигна редица успехи. Да, Европа продължи с още 6 месеца санкциите срещу най-голямата по територия държава в света, но наказанията отвън сякаш още повече сплотяват огромния руски народ и той стои твърдо зад своя водач.

А иначе в международен план, ако трябва да бъде избрана държавата първенец за изминаващата година, титлата със сигурност отива при Китай. Управляващата комунистическа партия организира невиждан по мащабите си партиен конгрес, на който още повече бяха затегнати редиците. Китайците категорично спечелиха и играта на нерви със САЩ, а с плановете за мащабни инвестиции в Източна Европа още повече затвърждават позицията си на нов световен хегемон.