Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Днес в църквата "Непорочно зачатие" в малък град на юг от Мосул иракчаните-християни отбелязаха Рождество Христово... за първи път от три години, след като ДАЕШ изгори цъкрвата.

Тъкмо там, около Мосул, са първите в историята християнски общини и тъкмо там християните страдат най-много от ислямските екстремисти.

И все пак миналата година в Ирак бизнесмен, който е МЮСЮЛМАНИН, издигна 26-метрова елха в центъра на Багдад на стойност 24 хиляди долара, за да покаже солидарност с християните в Ирак, подложени на преследване от всякакви религиозни екстремисти - и сунити, и шиити.

Пак в Ирак тази година дори верните на Иран шиитски милиции не спряха да показват солидарността си с християните, докато водеха войната срещу ДАЕШ.

Та вместо ние да се отказваме от толерантността с аргумента, че "там" не са толерантни и да заприличваме на тамошните изроди-екстремисти, струва ми се, че е по-добре да устоим на страха и да вярваме, че там има много хора, които ще покажат на иракчаните, сирийците, палестинците и останалите народи в Близкия изток, че търпимостта и културното многообразие са възможни и са за предпочитане.

#ЧеститоРождество

P.S. В Ирак живеят поне 17 различни културни общности, от които всяка има собствен език.

*Коментарът е от фейсбук