Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

“Матрицата” показва датата на атентата от 11 септември 2001 г.

“Семейство Симпсън” е с най-много сбъднати пророчества.

“Блейд рънър” и “Завръщане в бъдещето” предвиждат технологиите на новия свят.

Преди 16 години епизод на "Семейство Симпсън" предсказва, че Доналд Тръмп ще стане президент на Съединените американски щати. И то с прецизна точност - слизането по стълбите на новото първо семейство, встъпването му в длъжност. За всичките 25 години, в които предаването върви по телевизията, то е предсказало изключително странни неща - финансовата криза в Гърция, скандала с корупцията във ФИФА, епидемията от ебола, масата на бозона на Хигс, смартчасовниците и други. И не е само то.

Сериозното кино и най-вече научнофантастичните филми също доста често влизат в ролята на Нострадамус, предсказвайки още през изминалия век някои от технологиите, с които се сблъскваме вече всеки ден. А дори и някои от най-страшните събития в историята на човечеството.

През 1993 г. на големия екран се появява филмът Super Mario Bros. Още в първите две минути на тази безумна лента може да се види как Световният търговски център се изравнява със земята по почти същия начин, както няколко години по-късно, през 2001 г.

Точно две години преди трагичния инцидент "Матрицата" пленява зрителите със своята футуристичност. И ако Super Mario Bros. предсказват събитията на 9/11, то блокбъстърът прави нещо още по-впечатляващо - предрича точната дата. Действието в "Матрицата" протича едновременно и в миналото, и в бъдещето. И докато вътре в самата матрица годината е 1999, то бъдещето се развива през 2199 г. Това означава, че роботите вече знаят всички огромни исторически събития като катаклизми, атентати, масови убийства и др., които са се случили в миналото на човечеството. Също така Нео работи в една от сградите на Световния търговски център. Вземайки предвид всичко това, можем да си спомним една конкретна сцена, в която агент Смит разпитва Нео и преглежда досието му. Само за секунда се появява паспортът му, чиято дата на изтичане е не друга, а 11 септември.

През 1982 г. излиза един от най-впечатляващите филми за онези години - "Блейд р рънър". Когато Ридли Скот го създава, никой дори не си е помислял за съществуването на дигитални билбордове, но днес те са навсякъде около нас. Действието в "Блейд рънър" се развива през 2019 г. и доста впечатляващо предсказва как ще изглежда технологията на бъдещето

Във филма почти всеки герой всъщност е изкуствен интелект. И макар да сме много далеч от създаването на подобни роботи, геният Илън Мъск не пропуска възможност да предупреди съвременното човечество, че се намира на много опасен път със създаването на подобни андроиди.

Колите в концептуалния филм пък се управляват сами, а в края на 2018 г. по улиците вече вървят първите теставтомобили, които нямат нужда от шофьор. Въпрос на време е да започнат да се използват и от фирми и обикновени хора през 2019 г.

"Блейд рънър" предсказва още видеотелефоните, гласовите команди и изключително нашумелите през последната година сексроботи.

Няколко години по-рано през 1979 година се появява пълнометражният филм за "Стар Трек". Той предсказва множество неща, като прототипи на таблетите например. Но това, което бие най-много на очи, е слушалчицата в ухото на Ухура - красивата чернокожа жена, която се занимаваше с комуникацията на борда на "Ентърпрайс". Това е първият път, в който човечеството вижда блутут устройство.

А ако си мислите, че "Терминаторът" е първият филм, предсказал съществуването на андроидите, то жестоко се лъжете. В черно-бялата класика от 1927 г. "Метрополис" роботите се разхождат по големите екрани за първи път.

Говорейки за научнофантастични филми, не може да не споменем и "Завръщане в бъдещето". Блокбъстърът, чието действие се развива през 2015 г., предсказва съществуването на ховърборси, летящи коли, 3D кино.

Стивън Спилбърг още тогава е предполагал, че дори и след 25 години ще излизат продължения на днешните класики и тогавашни хитове като "Междузвездни войни", "Костенурките нинджа" и "Индиана Джоунс" и със сигурност не е грешал. Да не говорим, че перфектно е предвидил модата на бъдещето.

Но със сигурност нито един от тези филми не е предсказал толкова, колкото "Семейство Симпсън". Последното нещо, което сериалът позна, е това, че "Дисни" купи "Фокс" едва преди няколко дни. Епизодът, в който се вижда логото на компанията с надпис отдолу "Собственост на "Уолт Дисни", излиза през 1998 г.

Същата година е излъчен друг епизод на "Семейство Симпсън", в който Хоумър стои пред огромна черна дъска със сложно уравнение, изписано на нея. То е същото като това, което разкрива масата на бозона на Хигс. Въпросната формула е открита чак през 2013 г. и е струвала на учените 13 млн. долара и участието на ускорителя на частици.

През 1997 г. Мардж предлага на болния Барт да прочете една "доста интересна книжка". Тя носи името "Любопитния Джордж и вирусът ебола".

През онези години това било вирус, за който не се знаело много. Но само десет години по-късно хиляди измряха, след като епидемия избухна в Африка. А най-фрапиращото е, че момченцето от корицата на книгата е чернокожо.

Разбира се, разликата между фантастиката и реалността може да е и само една година. В епизод на сериала от 2014 г. се описва точният начин, по който ръководителите на ФИФА са арестувани след десетилетия на корупция. Той също правилно  прогнозира победата на Германия над Бразилия в световната купа през 2014.

През 2013 г. пък Хоумър се появава в новините, а заглавието им е "Европа пуска Гърция в "Ибей". През 2014 г. съседката ни се превръща в първата фалирала страна от Европейския съюз, а Европа едва има сили да й помогне. Както вече споменахме, "Семейство Симпсън" с точност предсказват избирането на Доналд Тръмп за президент. В друг епизод обаче той напуска поста, защото е "създал прекалено много бели", а на негово място в Белия дом е Лиса Симпсън, която поразително много прилича на Хилари Клинтън.

Ще стане ли това част от огромния списък с предсказания, има време да разберем.