Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Настинали, хремави, дори болни от грип ходят на работа и карат болестта накрак. Те добре знаят, че така вредят на здравето си, и въпреки това го правят. А така вредят и на околните.

Ако не си свършат работата, която им е вменена, това ще се отрази на заплатата им. Ако отсъстват по болест, работата ще трябва да поемат колегите им или пък тя ще се натрупа за периода след болничните. Възможно е и нещо да се обърка, докато отсъстват. Някои пък се страхуват колега да не се възползва от отсъствието им и да “блесне” пред шефовете за тяхна сметка. И понеже никой не иска да губи пари и позиции, боледува накрак, вместо да се лекува у дома.

Има и още нещо. Началниците и колегите не са особено снизходителни към тези, които боледуват и често вземат много болнични. На тях не може много да се разчита, защото “излизат от строя” в най-тежки моменти.

В много случаи обаче така се случва, че когато на човек му е най-зле, трябва да иде на работа, да отхвърли куп неотложни задачи и едва тогава да си позволи да се лекува. Геройски е постъпил, за да облекчи колектива, но се оказва, че никой не го съжалява. Даже го гледат накриво. Причините за това са поне три.

l Носът ти тече, кихаш, кашляш и пръскаш вируси около себе си, които само за няколко часа могат да разболеят и останалите.

l Мозъкът ти отказва да работи, паметта ти изневерява, производителността ти е никаква, допускаш грешки, а всички очакват от теб да отметнеш задачите си.

- Лошо ти е, криво ти е, раздразнителен си и всеки момент може да си го изкараш на някого от колегите.

Как се боледува на

работното място

Ако не ти е чак толкова зле и можеш да бъдеш полезен в офиса, добре е да направиш следното:

l Гледай да подобриш поне малко състоянието си, преди да отидеш на работа. Изпий топъл чай с джинджифил, мед и лимон, вземи аспирин и витамин С, който в по-голяма доза ще те ободри. Това ще ти помогне да бъдеш по-работоспособен.

l Стопли се отвътре. При настинка и грип лекарите препоръчват да се приемат повече топли течности, може дори вода с лимонов сок или супа. Те помагат токсините да се изхвърлят от тялото. Не бива да се прекалява с кафето и черния чай, които при хрема могат да провокират сърцебиене.

l Пази се от студа. Не притичвай до кафето отсреща без палто. Не се размотавай по студените коридори в службата. При вирусна инфекция организмът отслабва и най-слабото преохлаждане може да причини радикулити, невралгии и обостряне на различни хронични болести.

l Работното помещение да се проветрява често. Тогава се увий с шал и не стой на течение.

l Пази колегите си от заразата. В Япония например настиналият носи маска или марлена превръзка на лицето, за да не пръска вируси. У нас такива навици няма.

l Заразен е всеки, който подсмърча, киха, кашля. Затова, ако ще ходиш на работа, капни си капки за нос или намажи лигавицата на носа с евкалиптово масло. То има силен бактерициден ефект. Работа върши и ментово масло. Използвай кърпички за еднократна употреба и ги изхвърляй в тоалетната или в найлонова торбичка, а не направо в кошчето за боклук. И те са източник на зараза.

l Когато кихаш и кашляш, прикривай носа и устата си с голяма салфетка или памучна носна кърпа, сгъната на две. Те задържат микробите.

l Не мрънкай и не се оплаквай постоянно, не показвай раздразнение. Не демонстрирай пред другите колко ти е лошо, не се дръж за главата или за сърцето, за да не предизвикаш у тях чувство на вина. Не бива да пречиш на тяхната работа.

l Щади организма си, прави само най-важното и най-необходимото. Не се преуморявай и не се захващай с много неща наведнъж. Със замъглената от температурата глава едва ли ще се справиш както трябва. По-добре се прибери рано вкъщи, загрей се, хапни гореща супа и легни да спиш.

Как да се предпазим

Грипните вируси са коварни със своята голяма изменчивост, заради която разболяват човека по много пъти през живота му. Зараза може да има и без контакт с болния. Вирусът оцелява 8-12 часа по ръцете, дрехите, завивките, кърпичките и др. Жизнен е до 2 дни върху твърди повърхности, обяснява националният консултант по обща медицина доц. Любомир Киров.

За профилактика се препоръчва често миене на ръцете, проветряване на помещенията и почистване на дома, особено на дръжките на вратите, бюрата, телефона и всички често докосвани предмети. Без това, пипайки тук и там и после докосвайки се по устата, носа или очите, човек си “доставя” вируса сам. Миенето на ръцете намалява риска с поне 50%.

Кои са 5-те начина да се предпазим от вируса, четете в хартиеното издание на в. "Здраве без лекарства".