Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Д-р Силвия Чернинкова
Д-р Силвия Чернинкова

Често при инсулти се засягат зрителните сензорни пътища, тъй като те са структури от централната нервна система. Понякога пострадалият усеща затъмнение в част от зрителното поле – вляво или вдясно, в квадрант или в секторен участък, обяснява проф. Силвия Чернинкова, невролог-офталмолог от Александровска болница.

Могат да пострадат различни сегменти от зрителната система – от нерва до центъра на зрението в кората на мозъка, който е в тила. Ако пораженията са трайни, настъпва т.нар. хемианопсия - отпадат левите или десните половини от зрителните полета. Това са тежки дефекти.

При инсулт в клон на задната мозъчна артерия може да се получи хемианопсия и тя да е единствената проява на инсулта, най-често исхемичен. Болният го съобщава като затъмнение. Поради това се блъска в предметите от лявата или дясната му страна, но и невинаги осъзнава този дефект. Ако лекарят го подцени и не изследва болния с метода на периметрия, ще пропусне инсулта. Имала съм много такива пациенти, казва проф. Чернинкова.

Двойно виждане и

засягане на очните

мускули е друга

проява на инсулт

Тогава може окото да се изкриви. И двете са трайни последици. При ранно лечение те може да минат или поне да се подобрят.

Невъзможност за движение на очните ябълки нагоре, надолу или встрани също може да е проява на мозъчен инсулт.

Когато няма инсулт, а преходни инциденти, те са негов предвестник. Симптомите им отзвучават за 24 часа. Ако човек на около 70 г. получи за 2-3 часа двойно виждане, което отмине, трябва да се прегледа от невролог и от кардиолог. Може да има нарушение на сърдечния ритъм, например предсърдно мъждене, при което да получи тромбоемболичен инсулт. Добре е всички рискови фактори да се знаят и лекуват от личния лекар – артериална хипертония, диабет, висок холестерол.

Много хора не лекуват добре високото си кръвно. Имат някаква терапия, но след време тя става неефикасна и кръвното остава трайно високо. Затова всички с артериална хипертония следва да са под постоянен лекарски контрол и да се следят и други рискови фактори: кръвна картина, кръвна захар, липиден профил, болести на кръвта.

Пушенето, затлъстяването и обездвижването също са рискови фактори, както и стресът, особено хроничният. Но най-мощният си остава артериалната хипертония. Затова овладяването й е много важно.

И множествената склероза може да дебютира със зрителни смущения. Тя засяга млади хора – между 20 и 40 г., предимно жени. При 25% от тях първите оплаквания са зрителни, най-често оптичен неврит (възпаление на зрителния нерв). При него зрението отслабва, понякога рязко, и се замъглява пред едното око, по-рядко пред двете. Появяват се и дефекти в зрителното поле, нарушено е цветното зрение.

Лечението е с високи дози кортикостероиди, но трябва да се направи и магнитен резонанс на мозъка, за да се търсят прояви на склерозата. Ако в мозъка всичко е наред, болният се следи поне няколко години. За всеки прекарал оптичен неврит, дори и да няма изменения в мозъка, има риск от 13-16% да развие множествена склероза.

Оптичният неврит

може да се причини

и от вирусни

инфекции

– грип, херпес, варицела зостер, паротит, мононуклеоза. Когато е заради вирус, се засягат и двете очи, понякога тежко. Появява се и дефект в централната част на зрителното поле. Нарушава се и цветното зрение – болният вижда някои от цветовете по-бледи или променени. Променят се и реакциите на зениците. В острия стадий на болестта те не реагират на светлина.

С лечението оплакванията изчезват. Рядко има остатъчни симптоми, но прогнозата е добра, ако няма множествена склероза. При нея по-често се засяга първо едното око, а след време и другото. Другата й проява при млади хора може да е двойно виждане, дори и да мине за няколко дни.

Но причините за неясното виждане може и да са банални. При астигматизъм или други рефракционни аномалии се носят очила.

Лекарства също могат да увредят ретината, зрителния нерв или роговицата, например хапчетата за лечение на туберкулоза. Случва се доста често те да увредят нерва и зрението да намалее, като се наруши цветоусещането. Затова курсовете на лечение с такива хапчета трябва да са по-кратки.

Кои препарати са токсични за ретината и какви други болести оказват влияние върху очите, четете в хартиеното издание на в. "Здраве без лекарства".