Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

На адреса на тази къща е регистрирана фирмата.
На адреса на тази къща е регистрирана фирмата.

Мистериозната бизнесдама със 100 лв. капитал никога не е участвала в търгове на общината

Може ли една неизвестна фирма от град Антоново, Търговищко, да спре втория по големина град в България?

“Ремс строй” ЕООД, чийто собственик е Анка Ангелова, хвърли в шах пловдивските общинари. Дни преди да бъдат обявени две големи обществени поръчки на обща стойност 24 млн. лева, бизнесдамата с капитал от едва 100 лева ги спря.

Как? С жалби в Комисията за защита на конкуренцията.

Оказа се, че циганката Анка и мъжът ѝ Стефчо са овчари.

Първият гръм за кмета Иван Тотев дойде на 1 декември. Тогава той разбра, че Анка Антонова обжалва процедурата за галерията на пловдивските художници на ул. “Гладстон”. Сградата е в плачевно състояние. А след година градът ще е европейска столица на културата.

Общината подготви поръчка на стойност 4,2 млн. лева за събаряне, проектиране и изграждане. Но преди да започне да събира оферти, дойде жалбата на Анка.

“Коя е тази

фирма от

Антоново? Какъв

интерес има тя

към Пловдив?”, недоумяваше Тотев.

50-годишната Ангелова, чието дружество е регистрирано в неугледна къща на ул. “Петър Иванов” 5 в Антоново, атакува не самия търг, а даденото разяснение по процедурата. То касае как ще бъдат третирани подизпълнителите по отношение на критериите за подбор. Или казано по-ясно - участниците трябва да са изпълнявали сходна поръчка.

Според Анка това разяснение на община Пловдив било незаконосъобразно, затова тя иска спиране на процедурата. До произнасяне на КЗК тя е замразена.

Жалбоподателката не е платила задължителната такса от 1700 лева.

На името на

Антонова са

регистрирани

още 49 фирми

Повечето са с капитал от 2 лева.

Светъл лъч за пловдивските общинари дойде на 11 декември. Заради неплатената такса комисията отказва на “Ремс строй” да образува производство по жалбата ѝ от 27 ноември за художествената галерия. Това обаче не означава, че работата се размразява.

“Анка може да обжалва пред ВАС”, поясни Тодор Тодоров, директор на “Обществени поръчки” в Пловдив. В петък, 6 декември, той разбра, че бизнесдамата Анка е спряла и поръчката за 20 млн. лева. Тя предвижда цялостно обновяване на голям квартал в централната градска част. Групирана е в 3 лота, а финансирането е по Оперативна програма “Региони в растеж”. Обектите, включени в нея, трябва да бъдат обновени с европейски пари. Всички те са разположени в зоната за социални функции и попадат в територията между бул. “Княгиня Мария Луиза”, ул. “Митрополит Панарет”, бул. “Марица-юг” от водната палата до моста на Адата.

Офертите трябваше да бъдат отворени в понеделник, 11 декември, но процедурата за избор на изпълнител е спряна от 50-годишната Анка Ангелова. Тя пак жали разяснението, а не самия търг. И иска КЗК да спре цялата поръчка, тъй като не кореспондирала с документацията.

Какво представлява втората блокирана поръчка? Първият лот по нея е на стойност 7 млн. лева без ДДС. Предвижда се цялостно обновяване на зоната от бул. “Мария Луиза” от църквата “Света Петка” до кръстовището с бул. “Източен”. Там са предвидени нови тротоари, икономично улично осветление и благоустройство.

Крайбрежният бул. “Марица-юг” трябва да се преобрази - премахване на старата паважна настилка и полагане на асфалтова. Южният бряг на Марица трябва да се превърне в място за отдих с детски и спортни площадки.

Вторият лот включва 4 обекта - благоустройство на ул. “Стойчо Мушанов”, “Макгахан”, “Ген. Скобелев” и “Пулпудева” с изграждане на озеленяване, а също и на детски и спортни съоръжения. Той е на стойност 4,5 млн. лева без ДДС.

Жителите на 11 улици в центъра на Пловдив трябваше след година да се радват на обновени пространства. Озеленяване, осветление, тротоарни настилки са предвидени по “Асен Златаров”, “Хеброс”, “Панайот Пипков”, “Калофер”, “Хъшовска”, “Артилерийска”, “Никола Сапунов”, “Весела”, “Тополница”, “Ламартин” и “Лютиче”.

Да, ама едва ли пловдивчани са допускали, че Анка от Антоново ще

сложи прът в

ремонтите на

стойност 5,2

млн. лева

“Нямаме информация дали е платила и по втората си жалба задължителната такса в КЗК”, каза Тодоров. Той не разполага с данни за бизнеса на Ангелова и не си спомня нейната фирма да е участвала някога в търгове и обществени поръчки на пловдивската община. Тодоров не изключва това да е целенасочен саботаж.

“За Анка май вече нещата се проясняват. Въпросът е кой стои зад нея”, пита той. Подозренията са, че зад нея има мастит бизнесмен, засега няма потвърждение. Според Тодоров двумесечен труд на общински експерти стои зад тези поръчки.

“Колегите са гледали ред по ред количествено-стойностните сметки и са се старали всичко да е изрядно. И изведнъж се появява Анка”, каза юристът. Той не крие, че са очаквали жалби, но след обявяване на класирането на участниците.

Предстои КЗК да се произнесе и по втората жалба на Ангелова. Иначе минималният срок за изпълнение на поръчките е 120 дни, а максималният - 300. Според разследване на “24 часа” Анка Асенова Ангелова и съпругът ѝ Стефчо Христов Ангелов

отдавна не

живеят в

Антоново Настоящият им адрес е в софийския кв. “Казичане”. На ул. “Петър Иванов” 5 в Антоново живее братът на Стефчо, известен в градчето като Котето. Преди време семейството на Анка и Стефчо имали регистрация по постоянен адрес там, но после го преместили в Омуртаг.

Анка и Стефчо най-напред гледали овце в село Трескавец, после и в Антоново. Преди години се запилели по София и в Антоново нямат представа с какво се занимават там. Родители са на двама синове. Никой в Антоново не вярва, че Анка и Стефко са способни да направят това, което им се приписва.