Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Положенията от Лозанския мирен договор, подписан преди 94 г., са остарели, каза Ердоган пред гръцкия президент Павлопулос. Според него в договора има неразрешени въпроси. Например, казва Ердоган, договорът описва мюсюлманско малцинство в Гърция: “Могат ли мюсюлманите в Тракия да живеят, изповядвайки своята религия, в съответствие с Лозанския договор?” Какво всъщност предвижда Лозанският договор? Той е подписан в Лозана на 24 юли 1923 г. и с него се уреждат отношенията между Гърция и Турция след Гръцко-турската война през 1922 г.

Турският президент добре се е сетил за договора, но не е ли добре да погледне и към предхождащия го Севърски договор, където Турция щеше да я има само като държава в Анадола? Според този договор Западна Мала Азия остава в Гърция - районът Измир остава извън Турция. Вземат и Константинопол, и Източна Тракия, прави се арменска държава и кюрдска голяма държава. А и ние щяхме да си запазим Западна, т.е. Беломорска Тракия.

Днес апелът на Ердоган да се ревизира Лозанският договор, е за да се извлече полза за Турция. На практика той призовава да се оспорват правата върху островите в Егейско море и над Западна Тракия. Типично за неоосманския подход на Ердоган.

Гърците губят войната с Турция и гръцкото население е прокудено, а арменците плащат с кръвта си в масовите кланета след загубата.

В момента съществена част от мюсюлманите в Западна Тракия са от български произход. А там сега има проникване на турски капитали и туристи, което е признак за турски интерес към тази съседна на България територия.

Не е добре тези претенции на Ердоган, макар и според мен да са блъф, да не бъдат вербално поне санкционирани. Защото днес ние говорим за Западни Балкани, за интеграция, а той с подобни изказвания ни намеква за Османската империя.

На пръв поглед Лозанският договор не засяга България. Но евентуална промяна на днешното положение би дестабилизирала целия район и в частност България.