Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ролята на парите за щастието е силно надценена

ГРИГОР Димитров, докато беше около десетото място в света, заформи доход от 7,8 млн. долара за последните 12 месеца. Писателят на десето място в света по доходи – Никълъс Спаркс - има приходи от 16 млн. долара. Много се надявам Григор Димитров, бидейки на трето място в световната ранглиста, да увеличи значително доходите си и да ги изравни поне с третия по доходи тенисист в света – Рафаел Надал, който има малко над 32 млн. долара през последните 12 месеца. Тогава ще се съревновава с третия по доходи писател в света - Стивън Кинг, с неговите “скромни” 28 млн. долара.

Писателите имат и едно голямо преимущество пред тенисистите – те могат да пишат спокойно 50-ина години. А активната възраст на тенисистите е десетина години. Спомнете си от колко време Стивън Кинг е в първата десетка на най-продаваните автори. Освен това книгите носят приходи от авторски права 50 г. след като са написани - е, стига да са наистина добри. А и както е казано, “писаното остава”. Така книгата увековечава автора си, което е още една екстра.

Въобще не е работа да сравняваш някого, който е сред първите в света, с някого, който е сред първите в една малка и бедна държава като България. Естествено, че един писател, който дори да е в първата десетка в България, няма да взима много пари. Ама то и един тенисист, който е в първата десетка на България и липсва в световната ранглиста едва ли печели много повече, освен като треньор и спаринг-партньор на известни личности.

Не е работа човек да сравнява и професии, в които конкуренцията е различна. Милиони футболисти в света се съревновават да попаднат в първата стотица на най-популярния спорт в света. Кристиано Роналдо оглавява класацията с 93 млн. долара годишен доход.

Най-печелившият писател в света Джеймс Патерсън получава 84 млн. долара – почти колкото него, а пише и ще пише много години повече, отколкото Роналдо ще играе. Тенисистът с най-големи доходи през последните 12 месеца – Роджър Федерер, е реализирал скромните 67 млн. долара. Казано с други думи, най-известните писатели в света реализират в крайна сметка много повече пари от най-известните спортисти.

Междувременно нека се гордеем и радваме, нека съпреживяваме, че имаме българин на трето място в световната ранглиста по тенис – един от най-популярните световни спортове. За това се изискват и изключителна пространствена интелигентност, и изключително трудолюбие, воля и устойчива психика. Нека не проявяваме най-грозната българска черта – завистта!

Да погледнем нещата и в България. Да, футболистите на “Лудогорец” получават своите, да кажем, около 24 000 лв. месечно. Но те напълно си избиват и заслужават парите, достигайки почти редовно груповата фаза на Шампионската лига и Лига “Европа”. Това е съществено международно признание и между другото съществен приход за клуба. А също и едничката по-голяма радост на любителите на футбола. Дори като им сложим немалките премии за победи и класирания, тези подбрани по света и от България футболисти си получават заработеното от тях, което ще се случва недълъг период от време.

Що се отнася до “Левски” и ЦСКА, техните заплати и премии съвсем не са много, при положение, че както вече неколкократно споменахме, активната и печеливша кариера във футбола е десетина години. А и при клубовете заплащането е леко изкривено поради амбициите на някои от собствениците. Но това си е тяхно право.

Е, и нека не се съсредоточаваме толкова върху парите. Самоубийствата сред мултимилионерите са доста повече, отколкото са самоубийствата сред средната класа. А никой не се самоубива, защото е щастлив. Освен това да се мъкнеш с охрана заедно с близките си денем и нощем, си е нещо като наказание “лишаване от свобода”. В никакъв случай не бива да се подценяват парите, които дават свобода и задоволяват потребности. Но ако човек не живее в мизерия, ролята на парите за щастието е силно надценена.

Коментарът е от "24 часа"