Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: Ройтерс
СНИМКА: Ройтерс

Машинистът на катастрофиралия вчера вечерта край германския град Нойс близо до Дюселдорф влак е спасил живота на пътниците си с бързата си реакция, стана ясно от разследването днес. Той успял да дръпне спирачката на влака си в последния момент и така предотвратил по-голяма катастрофа.

47 души бяха ранени, след като пътнически влак се блъсна в товарен между Нойс и Крефелд. Инцидентът станал малко след 19,30 часа във вторник.

„Чух звук от страшен удар, токът изгасна и всички във вагона изпопадахме. Мисля, че имам счупвания на ребра и в рамото, но не знам още“, разказа 27-годишен пътник. Трима души от ранените 47 са в тежко състояние. Няма обаче хора с опасност за живота.

Спасителни екипи с над 200 души вадиха часове наред пътниците. Спасителните работи бяха затруднени от скъсан жп кабел, който препречваше пътя им към вагоните. Все още не са ясни причините за катастрофата. Знае се само, че машинистът на пътническия влак е реагирал светкавично и е спасил живота на хората, но той е още в шок и не може да бъде разпитан, съобщи Марсел Уинтер, говорител на железницата „Нешънъл Експрес Рейл“, която е собственик на пострадалия пътнически влак. Машинистът също е пострадал при удара.

Движението на влакове между Нойс и Крефелд е спряно, а превозът се извършва с автобуси.

Роднини на пътниците от влака се събраха още същата вечер на бензиностанция край жп линията, полицията ги уведомяваше за състоянието на близките им и за хода на спасителните работи. Дузина чуждестранни консулства също поддържат връзка с властите, сред тях е и българското. Засега няма данни за пострадали българи.

155 души са пътували в пътническия влак. При катастрофата предната му част се е врязала в товарния влак, вагоните в задната му част са дерайлирали или са останали по релсите.

Германската канцлерка Ангела Меркел следи спасителните работи цяла вечер. Говорителят й Щефан Зайберт заяви в туитър: „Надяваме се, че всички ранени ще получат бързо помощ. Благодарим за добрата работа на спасителните екипи.“