Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Румен Радев СНИМКИ: Прессекретариат на президента
Румен Радев СНИМКИ: Прессекретариат на президента

Това, което можах да видя и да правя с него, надмина моите очаквания, коментира Радев пред журналисти след своя полет с френския изтребител "Рафал", който продължи около час. Невероятен самолет, който в един полет може да изпълни широк спектър от мисии, отличава се с много мощ, невероятна маневреност, изключително добро електронно оборудване. Това каза президентът Румен Радев след като приземи успешно изтребителя "Рафал" във Франция. 

На въпрос дали българската държава може да си позволи подобен изтребител Радев отговори, че би се радвал, ако може, но, за да стане това, първо трябва да се изпрати искане за предоставяне на информация до Франция и, когато се предоставят цената и условията, тогава ще можем да разберем.

Попитан дали е възможно "Рафал" да бъде включен в процедурата за избор на изтребител, президентът коментира, че, след като искаме да "отворим по-широко ветрилото", да дадем по-големи възможности, за да имаме по-голям избор, той мисли, че е нормално да включим и този самолет. Като способности той е невероятен, но това е недостатъчно, важни са и условията, при които ще се поддържа, каква ще бъде цената на придобиване и най-важното, за което трябва да се мисли, е цената на поддръжката, допълни Радев. Имайте предвид, че това е сложна технология, има много сложно оборудване, това е технология и система, не е просто да купим един самолет, уточни държавният глава.

Президентът Румен Радев излетя с изтребителя от от базата на френските Военновъздушни сили в Сен-Дизие. Ко-пилот му беше Жан-Гийом Мартинез, който определи полета като впечатляващ. Преди това българският държавен глава беше брифиран в базата за полета и премина през симулационна зала.

Днес е последният ден от тридневното работно посещение на Румен Радев във Франция, където той е по покана на френския си колега Еманюел Макрон.