Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Проф. д-р Тодор Кантарджиев. Снимка Архив
Проф. д-р Тодор Кантарджиев. Снимка Архив

Потвърден е първият изолиран грипен щам за сезона, тръгва циркулацията на грипа в България. Това съобщи проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и национален консултант по микробиология.

Щамът е „Ямагата“ - от група В, аналог на включения във ваксините за сезон 2017/2018. Доказан е при 14-годишен пациент на софийската Пета градска болница, обясни проф. Кантарджиев. Микробиологът припомни, че за последните 6 години грипната вълна започва с циркулацията на вируси от група В, след това с набирането на скорост на епидемията започват да преобладават щамовете от група А и на "опашката" отново се изолират предимно В щамове. 

Искане за изследване на проби в НЦЗПБ, към който е Националната референтна лаборатория “Грип и остри респираторни заболявания”, се прави при тежко протичащи случаи със съмнение за грип. 

Резултатите са готови в рамките на няколко часа, обясни проф. Кантарджиев. При необходимост се прави и проверка за резистентност, но тя не е задължителна. 

Ако се изолира грипен вирус и не са минали повече от 24-36, се дава противовирусен медикамент. И двата препарата, които се използват у нас, са ефективни. Те са по лекарско предписание, хубаво е семействата, които могат да си позволяват – те са около 30 лв., да закупят тези лекарства, да говорят с лекарите си и да ги имат в резерв. При грип лекарството трябва да се вземе в първите часове, защото след това ефективността му рязко намалява“, обясни националният консултант. Той напомни, че при вирусни инфекции антибиотиците са безсмислени и се изписват, ако инфекцията е бактериална или се е усложнила до бактериална.

„Не само пръските от кихащ и кашлящ човек предават грипния вирус, той се задържа и по повърхностите, които човек пипа и стават източник на инфекцията дори без пряк контакт с болния. Най-ефективни са и най-достъпните методите за предпазване - често да се мият ръцете, да се почиства, да се проветряват помещенията, при възможност - и превозните средства на градския транспорт“, каза още проф. Тодор Кантарджиев. 

Грипът има инкубационният период 1-2 дни и започва внезапно. Началото е съпроводено с вдигане на много висока температура, обикновено около 39 градуса, силна отпадналост с мускулни болки и главоболие.