Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Германия, Холандия, САЩ се отказаха от дистанционно гласуване заради пробиви в киберсигурността

АКО съдим по сегашния Изборен кодекс, предстои въвеждане на интернет гласуване и машинен вот в българското изборно законодателство. Този процес би трябвало да започне още догодина за някои местни избори, а през 2019 г. ни чакат поне два вида национални избори.

Проблемът е в пробиви в киберсигурността, случили се в света напоследък.

Има опасност да се злоупотреби с гласовете на хора, които използват смарткарти за гласуване, както стана например в Естония.

В момента Естония прави опит да компенсира щетата чрез промени в някои от алгоритмите, които се намират извън системата.

Проблемът с киберсигурността и в частност с кибергласуването днес виси изключително остро. Защото заложихме всичко на електронните комуникации и на компютрите, но се оказа, че тъкмо там стават сериозни пробиви.

Надявам се негативните киберсъбития в областта на сигурността да отложат въвеждането на електронно и машинно гласуване у нас.

Защото в момента в държавите, където се намират големите технологични гиганти, се отказват от този тип гласуване.

В Германия вече няма нито машинно, нито електронно гласуване. Повече от половината щати на САЩ също избягаха от тези видове гласуване заради опасност от хакерски атаки.

Холандия имаше 100 процента машинно гласуване, но в момента с тази практика там е свършено. Показаха как може да се манипулират изборите в секция с машини и как може да бъде декодирано цялото гласуване, т.е. да се разбере как всеки един гражданин е гласувал, което е тотално компрометиране на тайната на вота. Франция също махна интернет гласуването в отвъдморските територии. Гласуването с машини остана в държави като Индия, Бразилия, Мексико, Венецуела, където има много висок процент неграмотни хора. Те не могат да упражняват правото си на глас по друг начин, освен да натискат клавиши.

Признавам, че допреди година и аз бях ентусиаст за въвеждане на гласуването по интернет. Но вече съм силно скептичен, че с въвеждането на електронно гласуване у нас трябва да се бърза.

По-скоро трябва да се изчака и да се предприемат законодателни промени. Да въвеждаме в момента електронен и машинен вот, е все едно да пробваме дали може да се плува в блато с крокодили. Отсега казвам: в блато с крокодили не може да се плува.

Коментарът е от в. "24 часа"