Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СВЕТИ НИКОЛА
СВЕТИ НИКОЛА

Местни археолози твърдят, че мощите на свети Никола са непокътнати в гробница в Анталия

И децата знаят, че Дядо Коледа е жив и здрав и се подвизава в Лапландия. Но сега археолози съобщават, че мощите на неговия предтеча свети Никола, вдъхновил образа на добрия старец, лежат непокътнати под храм в турския град Демре в югозападния вилает Анталия.

От 2 години петима турски историци и 10 студенти по археология проучват мястото с георадари и томографи и са се натъкнали на крипта с погребални места. В две от тях са открити останките на 8 души, а в трето очевидно

е положен духовник

с висок сан,

твърдят учените.

На стената до гробницата са изографисани Исус Христос, Дева Мария и самият св. Никола.

“Находката ще привлече вниманието на целия свят. Ние твърдим, че легендарният светия лежи там непокътнат, и сме на финалния етап на проучването. Ако се окажем прави, това ще е от огромна полза за туризма в Анталия”, каза пред в. “Хюриет” Джемил Карабайрам, директор на местния институт за реставрация на археологически обекти. Гробницата е украсена с ценни мозайки, които трябва да се отстранят внимателно, за да се проникне в нея, обяснява той. Досега се смяташе, че мощите на светеца са пренесени в Италия. 

Храмът “Свети Никола” в Демре
Храмът “Свети Никола” в Демре

Днешният Демре е изграден върху останките на древния ликийски град Мира, където през III-IV век е проповядвал и е ръкоположен за епископ Никола Мирликийски Чудотворец. Tой бил роден в заможно семейство от Патра и

използвал

богатството си,

за да служи на Бога,

и помагал на бедните и хората в нужда. Според едно предание милосърдният Никола хвърлял кесии с жълтици не през вратата, а през комина. Те падали в закачените да се сушат на огнището чорапи и обувки. Образът на светеца е вдъхновил холандския герой Синтерклаас, който носел подаръци по Коледа. С годините той се превръща в Санта Клаус, или Дядо Коледа, и завладява празника Рождество в Европа и Америка. Едва през 1866 г. една илюстрация в сп. “Харпър”

налага образа

на брадатия

румен старец,

който живее на Северния полюс.

Но да се върнем в древната Мира, или днешния Демре. На 6 декември 343 г. там умира благочестивият Никола – ден, на който честваме Никулден. Тялото му е погребано в черква край града, където е проповядвал. Нетленните му мощи се оросявали от благовонно миро, което изцерявало много вярващи. Годишнината от смъртта му се чества и у нас, в Чехия, Словакия, Полша, Унгария, Сърбия, Румъния. Смята се за покровител на децата, моряците, рибарите, търговците, банкерите, пивоварите, бъчварите, фармацевтите, пленниците и… крадците. На особена почит е в източното православие. В Гърция и Русия той е патрон на светците.

Името Чудотворец идва от чудесата, с които е известен приживе. Наричали го и св. Никола Угодник заради неговата готовност да се притече на помощ. Делата му умиротворявали, закриляли и давали изцеление. Сред най-известните е легендата за трите сестри, на които Чудотвореца

тайно дал зестра

и така ги спасил от

съдбата на блудници

– това е най-изобразяваната история от житието му. Според друго предание един касапин убил три деца и ги насякъл в каца за осоляване на месо. Никола съзрял стореното и горещо се помолил на Бог. Молитвите му били чути – децата по чудо оживели. 

Бронзов паметник на светеца с деца
Бронзов паметник на светеца с деца

Веднъж свети Никола тръгнал да се поклони на Божи гроб. В морето се разразила буря, един моряк паднал от върха на мачта и всички мислели, че е умрял. Свети Никола го възкресил и с молитва успокоил морето. Оттогава е славата му на повелител на морските бури и закрилник на моряците. Според друг вариант на тази легенда корабът получил пробойна и св. Никола

запушил дупката

с жив шаран

От тази случка останала традицията на Никулден да има шаран на трапезата.

През 1077 г. територията на днешна Анталия е завладяна от селджукските турци и броят на християните рязко намалява. Легендата разказва, че тогава свети Никола се явил в съня на свещеник от италианския град Бари и му заповядал да пренесе мощите му там. Избрани мъже се отправили с три кораба за Мала Азия и след преговори с местните християни донесли мощите в Бари. Те били тържествено посрещнати от свещеници и многоброен народ на 9 май 1087 г. Оттогава на този ден е установен празникът, наричан в България “летен свети Никола”.

Предшественикът на днешния храмов комплекс “Свети Никола” в Демре е изграден в началото на VI век върху основите на храма, където е проповядвал епископът. През вековете

черквата е била

наводнявана,

изгаряна, порутвана,

затрупвана с пръст. През 1862 г. руският цар Николай I я възстановява и добавя нови елементи към византийската архитектура, включително нов купол. Светинята е под закрилата на ЮНЕСКО и е прочута с уникалните си стенописи. Североизточната аркада е изписана с редки сцени от житието на св. Никола. 

Голяма пластмасова статуя на Дядо Коледа посреща гостите в Демре.
Голяма пластмасова статуя на Дядо Коледа посреща гостите в Демре.

Археологически проучвания около християнския комплекс турците правят от над 20 години. През 2008 г. техни историци призоваха

Анкара да си поиска

светите мощи

от Италия

Макар че страната е мюсюлманска, град Демре припечелва добре чрез преданието и от източните, и от западните туристи. Те идват тук не само да се поклонят на светеца, но и да покажат на децата си мястото, свързано с предшественика на Дядо Коледа, или Санта Клаус – вълшебния старец, който на всяко Рождество подкарва шейната с елени и пуска подаръци и сладкиши в чорапите им, ако са били послушни.

В Демре гостите посрещат бронзови статуи на свети Никола, заобиколен с деца, и огромен пластмасов Дядо Коледа с голям звънец в ръка и торба с подаръци. На 6 декември в храма гръцки свещеници отслужват голяма християнска литургия – единствената, разрешена от властите.