Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Депутатите одобриха промените за двете наркотични вещества в петък
Депутатите одобриха промените за двете наркотични вещества в петък

Двете съставки на наркотика се ползвали и в автомобилните кабели

Да се облекчи режимът за внос на наркотичните вещества 1,4 - бутандиол и гама-бутиролактон за индустриални цели. Това предвиждат промени в Закона за наркотичните вещества и прекурсорите, които Народното събрание прие на първо четене в петък.

Веществата са включени като наркотици в Списък 3 - Рискови вещества, в Наредбата за реда за класифициране на растенията и веществата, защото

употребата им

е много опасна

От тях се произвежда наркотик, известен като “течно екстази”. В индустрията обаче се ползвали за уплътнения на кабели, за да не стига влага до тях.

Промяната се прави, за да бъдат отпушени инвестиции за 145 млн. лв., които ще създадат 5150 работни места, обясни пред “24 часа” депутатът от ВМРО Александър Сабанов, който е сред вносителите на промяната в закона. Проектите били за производство на кабели за автомобили.

“В България има фирма, която е направила инвестиция на стойност 45 млн. лв. и чака решение, за да може да стартира. Там ще се открият 3150 работни места. Има и друга с инвестиции на стойност 100 млн. лв. за нови 2000 работни места”, разказа Сабанов.

Депутатът обясни, че в заводите веществата ще бъдат смесвани в много малки количества, което нямало да позволи да бъдат извличани обратно и ползвани за наркотици.

Проектът е бил

подкрепен от

Министерството на

здравеопазването

и Комисията по наркотични вещества, както и останалите институции, които имат отношение по въпроса, подчерта Сабанов.

С промените двете наркотични вещества ще се използват в промишлеността, но когато наркотичното вещество в тях не надвишава определено количество. Предвидено е да не могат да се използват директно или да бъдат извличани с леснодостъпни и икономически изгодни средства, пише в мотивите на законопроекта. Целта е да се улеснят трудностите при вноса, които срещат високотехнологичните индустриални производства в страната. В момента двете вещества се използват в редица европейски държави, като

тези, които ще се

внасят у нас,

ще бъдат от

Германия и Полша

За да се избегнат злоупотреби от продуктите, в смесите няма да могат да бъдат отделяни чисти вещества.

“С предложения законопроект се създава подзаконов нормативен акт. Тези наркотични вещества в такива смеси са изключени от списъците. Правим го чрез наредба, която министърът на икономиката ще издаде. Така ще могат да се допуснат част от тези вещества до промишлеността”, каза още депутатът от ВМРО Александър Сабанов. В началото от опозицията изразили притеснения, че веществата ще може лесно да бъдат извлечени, но в законопроекта се предвижда веществата да не се произвеждат в България и крайният продукт да не може да се използва за други цели, разказа той.

“Между първо и второ четене остана въпросът за митниците, вноса и количеството на веществата. Те трябва да бъдат еднакви на входа на държавата и това, което влиза в завода. Трябва да се реши как ще се изхвърлят и остатъците от веществата. Това е включено в наредба на екоминистерството”, обясни Сабанов.