Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кметът на София Йорданка Фандъкова проследи лично изграждането на защитна дига на р. Стубела. СНИМКА: СТОЛИЧНА ОБЩИНА
Кметът на София Йорданка Фандъкова проследи лично изграждането на защитна дига на р. Стубела. СНИМКА: СТОЛИЧНА ОБЩИНА

Контролирано изпускане на водата от язовир “Суходол 2” и изграждане на допълнителни защитни диги по критични участъци на реките предприе Столичната община заради проливния дъжд, който донесе над София циклонът Филип.

По данни на БАН между 40 и 80 литра на кв. м са се излели в София. Най-много - 80 литра на кв. м, са паднали в “Княжево”. Заради дъждовете и започналото снеготопене в планините Витоша и Люлин нивата на всички реки, които преминават през София, се повишиха чувствително.

Заради повишаването на нивото на река Какач в събота се

надграждаха

дигите при моста

до с. Кубратово

В петък реката преля в с. Мало Бучино и заля дворовете на близките къщи. Ситуацията там бе овладяна, след като екипи на общинската дирекция за аварийна помощ, пожарната и МВР разшириха коритото на реката. Реката преля в Курило, но там няма опасност за хората, защото разливът е в полето. Река Баравица в район “Връбница” също излезе от коритото си.

Защитна дига беше изградена и на р. Стубела в местността Смърдана, както и при оттоците по южната дъга на околовръстния път.

“В петък вечерта язовир “Суходол 1” започна да прелива, а на яз. “Суходол 2” нивото се повиши рязко. Затова започнахме контролирано изпускане на водата. Осигурено е 24-часово наблюдение на реки, критични участъци и общинските язовири. Ситуацията е усложнена”, каза кметицата на София Йорданка Фандъкова, която бе в Нови Искър и в местността Смърдана, за да следи лично ситуацията.

В събота се

наводни и

участък от бул.

“Цар Борис III”

при бул. “Н. Петков”. Причината е голямо количество наноси и клони, които са запушили подземна река, минаваща под пътните платна.

Отводняване се наложи на “Калотинско шосе” и на бул. “Европа”. Заради паднала земна маса бе затруднено преминаването и по пътя София - Самоков при “Златната рибка”

44 сигнала за завирявания, наводнени дворове, мазета и пътни участъци са постъпили в общината. Най-много са сигналите от южните и западните райони на София, където дъждът бе най-интензивен. Обработени са и 15 сигнала за запушени улични шахти.

Дъждът наводни улици в “Горна баня” и булеварди в София. СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ
Дъждът наводни улици в “Горна баня” и булеварди в София. СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ