Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

„Билд“ съобщи, че започват преговори за коалиция. Социалдемократът отрича

Съобщение на вестник „Билд“, че социалдемократите са готови да започнат преговори с християндемократите за съставяне на коалиция, скара Мартин Шулц и Ангела Меркел. Шулц обвини християндемократите, че нарочно подават такива съобщения до медиите, за да го поставят под натиск. Той е звъннал на канцлерката, за да й каже, че подобно поведение е недопустимо и руши доверието.
Шулц, Меркел и лидерът на баварския съюз ХСС Зеехофер разговаряха снощи над два часа при президента Щайнмайер, за да решат дали е възможно да започнат преговори за съставяне на нова коалиция. Те запазиха резултатите от разговора си в тайна и това стана причина за появята на различни съобщения.

На разговора при президента тримата са обсъдили три въпроса: има ли шанс за съставяне на коалиция между консерватори и социалдемократи, ако има, как в това може да бъде убедена членската маса на всяка партия и как Европа гледа на политическата нестабилност в Германия.
Още преди този разговор социалдемократът Мартин Шулц обяви, че ще се срещне поне още веднъж с консерваторите. Той настоя, че въпросът за нова голяма коалиция не бива да се решава бързо и трябва да се обмисли добре.
В петък сутринта партийнот оръководство на ГСДП се срещна, за д адискутира резултатът от този разговор. Дали ще има преговори все още не е ясно, уточни след това Шулц. Той посочи, че в партията му има различни мнения по този въпрос и не всички са привърженици на влизането във властта за трети пореден път в коалиция с християндемократите. Мнозинството са и срещу нови избори. Остава третата възможност – кабинет на малцинството, подкрепян от социалдемократите в парламента.

„Оставяме си всички опции отворени, не бързаме да решим“, коментира Шулц след дебатите с колегите си от партията. Решение ще се вземе евентуално в понеделник.
Междувременно Мартин Шулц е посочил какви са условията му за започване на преговорите. Той настоява за нов курс на Европа, какъвто вече бе предложен от френския президент Емануел Макрон преди изборите в Германия. Социалдемократите подкрепят идеята му за повече инвестиции, обща данъчна политика и един финансов министър. Другото условие е дълбока реформа на социалната и здравната система в Германия. Социалдемократите ще искат да се отмени частното здравно застраховане, за да „се прекрати здравеопазването за две класи – богата и бедна“.

Другата седмица в Берлин ще се проведе партийният конгрес на ГСДП, на който Мартин Шулц ще подложи председателството си на гласуване. Едва след него е възможно ГСДП да започне евентуални сондажи с консерваторите.
В събота пък започва партийният конгрес на крайнодясната „Алтернатива за Германия“. Очаква се той д апремине под бурни протести на антидесни активисти. За да защити партийните членове от атаки, полицията обгради сградата, в която ще заседават, с натовска бодлива тел.