Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Там разиграват хвърлянето на пари през балкона пред бабите в читалището, затова никой не се връзва на тарикатите

Във вестник “24 часа” прочетох една мила история как във великотърновското село Балван се борят с ало измамници. Хареса ми и снимката – баби, седнали в читалището, слушат лекция как да не се връзват на тарикатите.

Още по-мило ми стана, когато прочетох, че в читалището се разиграват сценки, в които се пресъздава реална ситуация - когато ти се обаждат по телефона. И последно разбрах, че благодарение на тези превантивни мерки в селото от три години няма нито един пострадал. И този, както се казва, национален спорт в България - хвърляне на пари от балконите, там вече не съществува.

Дадох си сметка, че всъщност това е един добър пример, който може да бъде споделен във всички населени места в страната. Не мисля, че е сложно, не изисква някакво финансиране. Просто кметове и полицаи трябва да проявят желание и да последват Балван.

Съвсем сериозно бих препоръчал и актьори от местните театри или

самодейни трупи също да се включат, да помагат в разиграването на сценките. А и защо да не се направи някакво, бих го нарекъл, образователно представление, което да обикаля из страната и да подпомага битката с този бич – ало измамите. Пък защо не и кратък филм, който да се излъчва поне два пъти седмично по всички национални телевизии? Или, както се казва, изкуството в някакви свои форми също би било полезно.

Друго, което може да се направи, е - тук вече с помощта на държавата - всички българи над седемдесет години да получат листовки или малки брошури, или нещо подобно, в което се описва моделът на ало измамите.

Това със сигурност също ще допринесе за намаляването им. Или поне няма да бъде толкова масово. Да, по телевизиите, по всички медии непрекъснато се говори за това. Но когато тази листовка стои до главата ти, е съвсем различно. Обаждат ти се и докато ти говорят лъжите, четеш и затваряш. И после се обаждаш веднага на 112.

Още нещо, което ми хрумна, особено за по-малките населени места, където все още има радиоточка. По нея да тече аудиоклип, който да предупреждава, да разяснява.

Хубаво е гласът да бъде на някой популярен българин, когото всички обичат, например Григор Димитров, или актьор, когото възрастното поколение помни и на когото се възхищава. И когато този глас е на подобен човек, хората от третата възраст, които са основен обект на тарикатите, ще се вслушат със сигурност малко повече и няма да мятат масово спестяванията си през терасите.

Защото, както споменах по-горе, този вид спорт започва да става по-популярен в България от спортове като хандбал, хокей, водна топка, колоездене, езда. И както е тръгнало, съвсем скоро ще се нареди по популярност до най-конвертируемите спортни дисциплини.

Хубаво би било хората от първата и втората възраст също да се включат в акцията срещу ало терористите. Как да стане това? Ами по най-простия начин. А той е да отделят един час от безценното си време, да посетят своите баби или възрастни родители и с много прости думи да им обяснят как се случват нещата. Как са потенциален обект на измамници.

Това сто процента ще има изключителен ефект и със сигурност ще даде голям отпор на тарикатите. Тук се сещам, че възрастните хора са особено пристрастни към своите внуци. И когато внучето разясни, предупреди своите баба и дядо, ефектът ще бъде поразителен.

Разбира се, банките също могат да се включат в борбата. Съвсем спокойно всяка от тях може да финансира - едва ли ще е някакъв проблем - кампания, в която да обясни, че по-добре парите да се държат в някой неин клон, отколкото под дюшека или във възглавниците. Това хем и за банките ще бъде добре, хем и ще е много лошо за ало измамниците, защото просто няма да има какво да им се мята от балкона.

Ето такива мисли ми дойдоха, когато прочетох за село Балван и борбата му с ало тероризма.

Като начало нека поне последваме неговия пример.