Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган Снимка: Ройтерс
Турският президент Реджеп Тайип Ердоган Снимка: Ройтерс

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган хвърли ръкавица на опозиционния лидер Кемал Кълъчдароглу да докаже твърденията си, че членове на семейството на Ердоган са "изпратили милиони долари в компания, базирана в данъчни убежища в чужбина". Президентът обеща, че ако лидерът на Народнорепубликанската партия (НРП) докаже това, той е готов да подаде оставка.

"Клеветници", пише в заглавие по темата турският в. "Йени шафак". "Този човек е клеветник. Нека докаже, ако Ердоган има и един грош в чужбина. Няма да стоя и минута на президентския пост. Дали обаче Кемал, който не може да представи доказателства, ще остане на поста си?", запита президентът, цитиран от вестника.

Твърденията на лидера на водещата опозиционна сила в Турция бяха представени от него пред парламентарната група на НРП на 21 ноември. Ердоган заведе иск за обезщетение в размер на 1,5 милиона лири /380 000 долара/ срещу Кълъчдароглу заради неговото изказване, информира БТА.

"Ердоган хвърли ръкавица на Кълъчдароглу", гласи заглавието на в. "Сабах". Турският президент се закани, че ако опозиционният лидер докаже твърденията си, той ще се оттегли не само от креслото на държавен глава, но и от политиката изобщо. Същевременно обаче Ердоган предизвика Кълъчдароглу да направи същото, ако не успее да подкрепи твърденията си с факти.

"Ако докажеш (твърденията), аз ще направя каквото е нужно. Ако не успееш, ще останеш ли на този пост като един клеветник?", обърна се Ердоган към Кълъчдароглу. "Това е хвърлена ръкавица. Излез пред народа, кажи, че си оклеветил, извини се. В противен случай ще изпаднеш до най-подлото престъпление в света, това на клеветника", заяви още турският президент.

"Слънцето не може да бъде намазано с кал" - тази турска поговорка, която в по-общ смисъл означава, че "истината не може да бъде скрита с лъжи", е използвал турският президент, негодувайки срещу твърденията на опозиционния лидер.

"Не можахме да станем милионери, както това лице твърди. Може би обаче ще станем с обезщетенията, които той ни изплати", пошегува се още Ердоган, цитиран от турския печат.

"Няма да стоя и минута", заявява Ердоган в поместено на първа страница заглавие на в. "Хабертюрк".