Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Новият президент на най-голямата неправителствена организация в Европа - European Movement International (EMI), ще бъде евродепутатката Ева Майдел. Снимка 24 ЧАСА
Новият президент на най-голямата неправителствена организация в Европа - European Movement International (EMI), ще бъде евродепутатката Ева Майдел. Снимка 24 ЧАСА

Новият президент на най-голямата неправителствена организация в Европа - European Movement International (EMI), ще бъде евродепутатката Ева Майдел. Това стана ясно днес по време на изборите за нов председател на EMI в Брюксел. Майдел бе избрана с общо 174 от 177 гласа за мандат от две години.

EMI e най-голямата мрежа от про-европейски организации. Основана е през 40-те години и е с представители в 39 държави. Майдел е евродепутат от квотата на партия "ГЕРБ" и Европейската народна партия. Тя е първата жена и най-младият председател в 70-годишната история на EMI, както и първият от страна от Централна и Източна Европа. Кандидатурата ѝ бе издигната едновременно от трите най-големи партии в Европейския парламент - Европейската народна партия, Партията на европейските социалисти и Алианса на либералите, националните съвети на Европейското движение в България, Германия, Испания, Белгия, Македония и Сърбия, както и от младежки и браншови организации, членове на движението.

"Европейското движение през годините е доказало, че може да бъде в центъра на дебата за това каква Европа искаме да имаме, като е било една от организациите, която най-силно се е застъпила за прекия избор на Европейския парламент, както и за случването и учредяването на Съвета на Европа. Точно затова смятам, че от тук нататък трябва да имаме 3 приоритета. Първият, тъй като организация иска да се трансформира, трябва да застъпим най-вече участието на младите хора. Бихме искали новото поколение да бъде активен участник във формирането на приоритетите за бъдещето на Европа. Изключително важно е да намерим правилния език, с който да говорим не за гражданите, а всички политики да идват от гражданите. Да следваме модела от долу на горе, тоест всяка една политика, която отстояваме в движението, бихме искали да идва от гражданите, но най-вече бъде застъпена в позицията на младите", заяви Майдел пред журналисти, след като бе избрана за председател. Според нея младите трябва яростно да отстояват европейския проект с теми и идеи, които те също залагат и предлагат.

"Другата идея, която бихме искали да заложим с новото ръководство, е да засилим националните ни съвети. Европейското движение е представени в 39 европейски държави и има изключително много организации, които представляват, както бизнеса, така и работодатели, артисти, представители на различни сектори", добави евродепутатката. Майдел бе категорична, че всички членове на организацията трябва да се активизират, за да може Европа и нейните послания да "присъстват по-ярко в националните дебати".

"Също така трябва да засилим допълнително ролята на движението тук, в Брюксел, пред европейските институции, защото веднъж, когато имаме нашите посланици и политики, събрали сме от хората темите, които са най-важни за тях, чрез нашите съвети можем да достигнем до възможно най-голяма широка общественост. Много е важно движението на европейско ниво, тук в Брюксел, да има много добро представяне, за да може европейските институции да го използват като една важна организация, заедно с която да взимат решения", каза още Майдел. По думите ѝ е важно председателят на организацията да бъде консенсусна фигура и "да намира и гради моста между различните позиции" на членовете в нея.

"В днешния свят, особено днешното поколение не може да отстоява безсмислена конфронтация. По-скоро трябва да намерим начин как да не градим стени, а по-скоро да изграждаме мрежи от връзки, защото свързаността по всяка една тема и общите ни позиции наистина могат да доведат до това да се обединяваме по-често и да намираме съединението на общите ни позиции, каквото е и логото и посланието на Българското председателство", заяви Майдел.

"Важно е да покажем на гражданите какво Европа е направила и какви са предизвикателствата пред нас. Един начин да направим това е чрез публични дебати в държавите членки. За да бъде още по-ефективна организацията, трябва всеки гражданин да бъде въвлечен в дебата, независимо дали част от движението или част от някоя от тези асоциации. Един от начините да популяризираме организацията в България е да направим тези дебати по-ефективни и за това ще работими по време на българското председателство", обяснява евродепутатката. Идеята е на дискусиите да бъдат поканени активни политици, които са били председатели или участници в движението.

"Ще се постараем да поставим акцент върху важни теми за България като членството ни в Шенген, в еврозоната. Европейското движение е точно тази платформа, която е благоприятна за поставянето на акцент на тези теми в държави, които биха искали да станат част от Шенген и еврозоната и за държави, които биха искали да имат Европейска перспектива, като Западните Балкани. Това е още една платформа, с която да допринесем към позициите на нашата страна, но и на други страни, които искат да видят европейското си бъдеще", заключи Майдел.