Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В инцидента има намеса свише заради Божественото име, убеден е собственикът на камиона.

Мюсюлманинът Исус и колегата му - другият шофьор на камиона, по чудо оцеляха в кървавия сблъсък край Микре и това стана благодарение на името му.

"Единият ми шофьор се казва Йешу - Исус. Ако е беше това име, и двамата да са мъртви, споделя пред "168 часа" кметът на Нови пазар Ивайло Камаджиев. Камионът, в който се вряза автобусът, превозващ незрящи от Перник, е собственост на неговата фирма „Камаджиев – Милк” ЕООД. Още в първите дни след като стана кмет на Нови пазар, едноличен собственик на фирмата е съпругата му Ваня. В деня на зловещия инцидент край ловешкото село камионът пътувал в посока Шумен, след като доставил в търговската мрежа сирене, в чието производство фирмата е специализирана.

Групата в автобуса пък се прибирала от екскурзия в Дряново и Елена. Според някои от пострадалите пътят бил мокър от дъжда, а шофьорът карал с висока скорост. При сблъсъка с камиона седалките в буса се разхвърчали.

9 души от Съюза на слепите в България загинаха при челния удар между автобуса и камиона. 28 души бяха ранени. По случая се води разследване в прокуратурата в Ловеч под наблюдението на окръжния прокурор Валентин Вълков.

„Момчетата ми нямат никаква вина за инцидента - твърди кметът Камаджиев. - Въпреки че беше стресиран в някаква степен от произшествието, повиках Ивайло веднага след като се прибра в Нови пазар. Исках да говорим очи в очи - да чуя неговата версия за катастрофата.”

Той има пълно доверие на Ивайло Петров, който от 20 години работи в неговата фирма. "Безрезервно съм му вярвал - казва градоначалникът. - Бях убеден, че каквато и да е истината, той няма да ми я спести. Иво ми каза:

“Шефе, автобусът изведнъж навлезе в нашата лента. И двамата с Йешу се вцепенихме. Колегата нямаше възможност да реагира при челния сблъсък. Вариантите пред нас бяха два - или се забиваме в буса или отиваме в канавката.”

Ивайло Петров бил категоричен пред шефа си, че Йешу не е бил изморен, тъй като малко преди това седнал зад волана. Двамата си разменили местата след Ботевград.

От силния удар с автобуса Ивайло Петров е с фрактура на главата. Пострадало е и окото му.

"В кондиция е, въпреки че има няколко шева", обясни кметът на Нови пазар. Според него Иво бил истински боец, тъй като според свидетели е помагал при спасяването на хора от автобуса. Колегите му от фирмата споделиха, че в момента той е в болнични. Все още не можел да дойде на себе си от виковете за помощ и писъците от автобуса.

Водачът на камиона Йешу Орхан е със счупени крайници. Той работел повече от 25 години във фирмата. Казват, че бил съвестен и коректен. Предстоят му доста сериозни операции в болницата в Плевен. Градоначалникът Камаджиев все още няма информация за състоянието на Йешу. От болницата му отказали, тъй като в момента върви разследване по случая.

Часове след инцидента самият кмет е изискал проверка на камиона от Автомобилната инспекция в Шумен. Резултатите сочат, че той е изряден, а шофьорите са на трудови договори. “Няма място за притеснения от наша страна”, казва Камаджиев. Той е убеден, че в инцидента има намеса свише заради Божественото име, което носел мюсюлманинът Йешу. Навремето баща му сякаш е прозрял, че това ще му помага в трудни моменти и изпитания, смята ръководителят на община Нови пазар.

"Въпреки че редовно чета вестник "168 часа", на този етап не мога да предоставя информация коя е причината за катастрофата край с. Микре - коментира окръжният прокурор на Ловеч Валентин Вълков. - Фактите, с които разполага разследването, са доста противоречиви. До седмица ще ги изчистим и ще бъда по-конкретен."

Установено е, че пернишкият автобус е навлязъл в платното на товарния автомобил. Прокурор Вълков уточни, че на този етап думата „вина” все още не може да се употребява.