Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Копаят ли незаконно въглища? 

"Смятам, че рудник "Ораново" добива въглища по открит способ, което не е разрешено и застрашава от свлачище цял квартал на града." За това алармира кметът на община Симитли Апостол Апостолов, след като под земята загина поредният миньор при трудова злополука.

Трагедията се разигра на 15 ноември около 16,40 ч. 55-годишният газоизмервач Стефан Синяков е бил затиснат от вагонетка, изваден жив, но в тежко състояние, и малко по-късно почина в болница. Спешна проверка на инспекцията по труда установи как е станал инцидентът. По уклон 2 се движели четирима работници за влизане в рудника.

Единият от тях бил Синяков. По същото време електровозчикът на горно ниво е извършвал маневрени операции с един вагон, като се е опитвал да обърне стрелката на релсовия път. Преди това бариерата е била вдигната и вагонът полита надолу по уклона. Вдигането на бариерата при извършване на маневрени операции не е разрешено и това вероятно е нарушението, довело до злополуката. Уклонът е с наклон от 35 градуса, вагонът набира скорост и около 120-ия метър удря работника. Другите трима не са засегнати.

Контролните органи на инспекцията по труда в Кюстендил продължават разследването на злополуката до пълното изясняване на причините, довели до нея. Починалият е бил инструктиран преди да започне работа втора смяна. Прокуратурата образува досъдебно производство за причинената смърт.

Директорът на рудника Димитър Ванков отказа всякакъв коментар. Кметът на общината обаче за пореден път се разгневи срещу мината, взела живота на деветима души за последните няколко години, а 34-ма бяха ранени при инциденти.

"За повече от 50 г., преди да се отдаде мината на концесия, е имало 1-2 смъртни случаи. Сега са вече девет. Ще настоявам за среща с премиера Бойко Борисов, за да обсъдим ситуацията в "Ораново", категоричен е Апостолов. Експертите, които проверяват мината, се срещнали с кмета и с част от общинското ръководство, като са ги уверили, че след голямата трагедия от 2013 г., когато загинаха петима миньори, рудникът подлежи на сериозна проверка.

"Увериха ме, че към днешна дата условията на труд са много по-добри от това, което е било преди. Моето предложение е – нека направят ден на отворените врати в "Ораново". Така ще се опровергаят всякакви спекулации с условията на труд. Нека всеки, който има интерес, да може да види работата на миньорите и подземните галерии за въгледобив", предложи Апостолов. Подчерта, че работи перфектно с всички инвеститори в общината, само с мината комуникацията не се получава.

За съмненията му, че се извършва незаконен добив на въглища по открит способ, го уверили, че това не е така, а се правят отводнителни траншеи на подземните галерии. "Рудникът няма технически проект и разрешително за строеж за дейностите, които се извършват в местността “Делвино” над рудник “Ораново”. 10 декара са засегнати от изкопните дейности.

За нас задължително трябва да има работни проекти и разрешителен режим за работа", категоричен е кметът. Общинските експерти са убедени, че такива изкопни работи без утвърден план-проект от общината са незаконни. "Ако наистина се правят отводнителни дейности за обезопасяване на рудника - добре, но като неспециалисти това, което виждаме, ни тревожи. Според нас там в момента се добиват въглища по открит способ – нещо, което бе потвърдено и от бивши миньори, които също са видели работата на място", уточни Апостолов. Притеснен е, че може да се активизира свлачище и кварталът да бъде затрупан.

Миналата година, на 11 май, пък при свличане на скални късове, под земята пострадаха тежко двама миньори, затрупани до кръста и за щастие се разминаха само с травми. Веднага след това влезе проверка от МЕ. Съставен бе акт за нарушение и издадено наказателно постановление за имуществена санкция от 50 хил. лв.

Сериозното наказание е заради извършване на дейности по прокарване на подземни минни изработки в подетажна галерия "58 прим"- североизток. Тези дейности обаче не били предвидени в съгласуваните Цялостен проект за разработване на находище "Ораново" и Годишен работен проект и Бюджет 2016 г. Това е нарушение на реда за усвояване на запасите на подземни богатства, първичната им преработка, както и мерките за опазване и възстановяване на земните недра и околната среда.

От мината обжалваха пред районния съд в Благоевград, който отхвърли жалбата. Наказанието потвърди и Административният съд. Пред магистратите от рудника се оправдали, че на мястото на инцидента не са добивани въглища, а е прокарвана изработка през скала, за да се достигне до въглищен пласт. А скалата не била подземно богатство. Въпреки това обаче е трябвало да се изготви работен проект и да се одобри от МЕ, което не е направено, категорични са съдиите.

Репортерска проверка пък показа, че фирмата концесионер "Пирин Ораново", има нов собственик от април 2015 г. Едноличен собственик на капитала е "Ораново" АД, регистрирана през май 2014 г. Последният счетоводен отчет за 2015 г. показва, че мината работи на загуба. Досега е натрупала 7 млн. лв. загуби, като 3 млн. лв. са данъчните и осигурителни задължения. През 2015 г. на работа са били около 260 души, а за работните им заплати през годината са дадени 1,4 млн. лв., което прави по около 460 лв. на месец. Още около 1 млн. лв. са дадени за осигуровки.

Близо два пъти е спаднал обемът на продажбите на въглища за 2015 г. в сравнение с предходната.

Управител на "Ораново" АД е 36-годишният Станислав Тасев, племенник на пернишкия бизнесмен Красимир Михайлов. При предишната голяма трагедия през 2013 г. Михайлов лично пристигна на мястото, възложи експертиза на спецове по минно дело и геолози и след това обясни, че свличането на земна маса е било непредсказуемо заради спецификата на земните пластове. Същото установи и прокуратурата и прекрати разследването за смъртта на миньорите.