Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Таткото е в нервен срив, но продължава да сътрудничи на държавата

"Аз убих Джовани Фалконе. Убих съдия Роко Киничи и мъжете от неговия ескорт. Аз съм отговорен за отвличането и смъртта на малкия Джузепе ди Матео, който беше едва на тринадесет години, когато го отвлякохме и едва навършил петнадесет, когато го убихме. Лично аз извърших и заповядах над 150 престъпления. Дори и днес не мога да си спомня имената на всички, които съм убил. Много повече от сто, със сигурност по-малко от двеста" - това са признанията на главния главатар на Тото Риина - Джовани Бруска.

Известният като Перлата на сицилианската мафия Бруска е отговорен за може би едно от най-бруталните убийства, поръчани от Звяра - това на 13-годишния Джузепе ди Матео, който имал лошия късмет да е син на бившия мафиот Санто ди Матео. Той от своя страна е бил един от хората, дръзнали да предадат доверието на Тото Риина.

Момчето е отвлечено на 23 ноември 1993 г. Поръчката за извършването на деянието пристига от затвора, в който лежи главата на Коза ностра. Не било трудно да го примамят - похитителите се представили за агенти, които уж трябвало да отведат хлапето при баща му, който бил пазен от държавата като специален свидетел.

То мигновено тръгнало с тях, един от заловените похитители по-късно разказва как светлинки се появили в очите му: "За него ние бяхме ангели, а всъщност сме същински дяволи. Беше толкова щастлив, повтаряше: "Баща ми, моят скъп татко."

Те го повели към белия бус, вързали го и никой повече не го видял в следващите 26 месеца.

Семейството на малкия Джузепе започнало да го издирва, търсело във всички болници, пускало съобщения до телевизията. Когато на 1 декември обаче близките му получили две снимки, на които детето държало вестник с дата 29 ноември и надпис "Затваряй си устата", те веднага разбрали, че е отвлечено с цел мафията да накара баща му да замълчи.

На 14 декември получават нова снимка и съобщение: "Нека не правим трагедии."

През всички 779 дни момчето непрестанно е местено от едно място на друго. Заради мъченията здравето му се влошава, а мафията няма никакво намерение да го пусне.Баща му Санто ди Матео предприема отчаяно пътуване до Неапол за да преговаря за живота на сина си. Той така и не се отказва от показанията си и продължава да издава тайните на мафията.

На 11 януари 1996 г. похитителите слагат край на живота на малкия Джузепе ди Матео, който вече е навършил 15 години. Удушен е с гарота, а тялото му така и не е намерено. По-късно става ясно, че похитителите са решили да го разтворят в киселина, за да заличат напълно доказателствата. Един от тях в признанията си разказва как спокойно е хапвал сандвичи, докато е бъркал сместа, в която се разтваряло тялото.

Родителите на Джузепе организират формално погребение, тъй като така и не получават труп. Санто ди Матео е в нервен срив, от който трудно се възстановява, но все пак продължава да работи още по-усърдно с полицията, за да разкрие враговете си. Умира под защитата на държавата.