Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Тото Риина загуби битката с рака в затвора.

Жертвите му са десетки - прокурори, магистрати, полицаи, журналисти и деца.

Канел съперниците си на вечеря, а след това им слагал примки на вратовете.

Съдбата му отмъсти, като дори в последните си часове не се срещна с близките си.

Наричаха го La Belva (Звяра), той беше главата на Коза ностра, отговорен за смъртта на хиляди по време на кървавото му царуване. Той беше Тото Риина - capo di tutti capi ("босът на босовете"). В последните му мигове съдбата си отмъсти на убиеца. Той умря от рак, без да може да види близките си и да получи своето "помилване", след като по-рано тази година гордо заяви: "Не съжалявам за нищо." Очаква се смъртта му да отприщи нова война за власт в сицилианската мафия.

Салваторе Риина бе тикнат в затвора през 1993 г., където бе преборен не от враговете си, а от рака. Последните си дни той прекарва в медикаментозна кома в резултат на няколко операции за отстраняване на туморите в тялото му. Твърди се, че имал проблеми със сърцето и паркинсон. През последната година надеждите му, че ще види слънчевата светлина отново като свободен човек, се засилват.

Адвокатите му започват подписка, с която се опитват да освободят 86-годишния Ринна в последните дни от живота му, "за да умре с достойнство" под домашен арест като останалите неизлечимо болни престъпници. Ала "добрите намерения" срещат сериозна съпротива.

Адвокати, политици и журналисти бяха категорични, че жертвите на Тото Риина също е трябвало да получат шанс "да умрат достойно", ала той не им бил даден. Най-голям отпор среща идеята сред роднините на убитите от Тото Риина. Една от тях е Рита дала Чиеса, дъщеря на перфекта на Палермо, която заяви пред медиите:

"В убийството на моя баща нямаше достойнство. Те го застреляха и го оставиха заедно със съпругата му и Доменико Русо в колата, без дори да ги покрият с чаршаф."

Горе-долу по това време Риина бе чут да казва, че не съжаляма за абсолютно нищо, което е сторил, и че "дори и 3000 години да го държат в пандиза, няма да го пречупят". Това така и не му помогна в опита за освобождаване.

Звяра остана зад решетките, където животът му приключи безславно, без дори да е видял двете си дъщери, които получават позволение да го посетят твърде късно - само часове преди кончината му, когато всъщност е рожденият му ден. Едната от тях - Мария, публикува в своя профил във фейсбук първо снимка с черна роза, а след това и своя снимка, на която е сложила пръст на устните си и е написала "Шшшт".

Интересното е, че двата поста са събрали голямо количество коментари от хора, които изказват съжаление и предлагат своите съболезнования. Намират се и такива, които се възмущават от посланието, което изпраща снимката, озаглавена "Шшшт", което принуждава Мария да създаде трети пост, обясняващ, че просто иска всички да замълчат, докато тя преминава през това трудно за нея време.

Двамата му синове, които също са част от мафията, едва ли са направили опит да посетят баща си. Единият от тях - Джовани, също излежава доживотна присъда за извършването на 4 убийства, а Джузепе използва фейсбук профила си, за да напише:

"Ти за мен не си Тото Риина. Ти си моят татко". Но смъртта му събуди нови притеснения.

Докато "царува" над Коза ностра, Риина принуждава много свои съперници да избягат в САЩ и Латинска Америка, ако искат да живеят. И точно те могат да бъдат онези, които ще разпалят нова война в мафиотските кланове. Експерти предполагат, че изпратените в изгнание неминуемо ще се завърнат, за да търсят отмъщение от клана Корлеоне за касапницата от 80-те години. За да поеме контрола над Коза ностра, Риина започва война със старите фамилии от Палермо, преборва някои от най-опасните босове и принуждава семействата им да напуснат града, като в сблъсъка загиват стотици. Роднините на мафиотите от години се опитват да се върнат в дома си и сега, когато "боса на босовете" вече го няма, те спокойно могат да го направят. А за да се избегне война, Коза ностра трябва светкавично да си намери нов силен и стабилен лидер. Качването на този престол обаче също може да бъде обагрено с много кръв.

"Смъртта му не трябва да ни кара да снижаваме гарда си. Това не е краят на Коза ностра, категорични са италианските власти, които така и не успяха да се справят с огромната власт на Тото Риина. След влизането си в затвора, той продължава да командва своите подчинени и дори поръчва убийствата на хора, близки до онези, които са го предали, и сътворява няколко атентата срещу журналисти, по осмелили се да изкажат задоволството си от това, че той най-накрая е зад решетките.

Не му е позволено да вижда никого освен адвокатите си и въпреки това продължава да се смята за "боса на босовете". Тото Риина ще бъде погребан, подобно на човека, който го замести, след като бе арестуван - Бернардо Провенцано, в гробница без име в общинското гробище на град Корлеоне. То е известно като "гробище на потайностите" заради няколко скелета, намерени там през годините, за които и до ден днешен има само догадки. Предполага се, че един от тях е на изчезналия Франческо Конилио, собственик на траурна агенция в града, запознат с голяма част от тайните на Коза ностра. Най-вероятно по този начин семейството ще се опита да опази лобното му място от набези на врагове. Единствената разлика е в това, че той е отлъчен от католическата църква и няма да му бъде отслужено църковно погребение.