Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

4 варианта за по-евтино отопление Каминатапридава неповторим уют.
В началото на всеки отоплителен сезон всеки търси идеи и варианти, за да си намали сметката за отопление при това с възможно най-малко разходи и най-лесно.
Капацитети в областта дават различни съвети, като общата идея е да се намали разходът с минимум 30 процента. Мерките могат да са както единични, така и комплексни, включващи няколко операции с различен ефект върху сметките. Отправните точки са по-малко консумация на електричество, чиста енергия и максимално удобство. Многото предложения могат да се групират в 4 основни варианта.
1. Комбинация от парно и климатик
Отоплението на климатик излиза повече от 2 пъти по-евтино в сравнение с парното (виж таблицата). Проблемът е, че първоначалната инвестиция е доста голяма, ако решим да отопляваме така цялата къща. Освен това поставянето на климатик в банята и кухнята не е особено удобно поради влагата и изпаренията. Също така 80 процента от софиянци и хората в големите градове в сгради, които имат централно отопление, щат не щат плащат за сградната инсталация.
В този случай е добре да се комбинира парното с поставянето на климатици. Могат да се закупят до два климатика за спалня и хол, а да се остави да работи парното в кухнята и банята. Сметката за парно ще бъде съвсем близка до тази, при която са изключени всички радиатори. Двата климатика, които ще работят периодично, ще изхарчат ток средно по 10 лева на месец за целия отоплителен сезон. Така средната сметка за един апартамент от 100 кв.м с комбинирано отопление ще падне под 100 лева на месец, докато само с парно ще достигне до 150 лева. Икономията е над 30 процента.
2. Комбинация с камина с водна риза
Отоплението само на камина е скъпо и неефективно удоволствие, но използването й в комбинация се оказва повече от удачно. Ако се избере подходяща камина с водна риза, то тя ще може да отоплява до 2 помещения и да дава гореща вода. Случаят ще е аналогичен на горния, но към него трябва да добавим и допълнителния комфорт от пряката топлина на дървата. Ако купим евтини дърва от 50 лв. кубика, то отоплението с камина ни се връзва малко по-скъпо от климатика, но 3 пъти по-евтино от тока. Отново може да се монтира в хола в комбинация със спалнята. Ясно е, че през нощта няма да работи, но и в спалното помещение са достатъчни 17-18 градуса нощем, което е напълно постижимо, защото останалата част от апартамента е постоянно отоплен с парно. И в този случай се получава икономия от малко над 30 процента.
3. Нови радиатори и термовентили
Ако продължим да държим на отоплението с парно, при положение че не живеем в огромна къща в Симеоново, повече от необходимо е да сменим старите чугунени радиатори и вентилите към тях. Независимо кой какво ви казва.
Идеята е, че старите жилища се преоразмерени и са наблъскани с повече от необходимото радиаторни глидери. Освен това в повечето случаи е сложена ПВЦ дограма, а има и външна изолация. Тогава е най-добре да намалим глидерите с една трета във всяко помещение, като със сигурност ще получаваме същия комфорт на отопление. Смяната на един радиатор е около 40 лева, а и те не са особено скъпи.
Към радиаторите непременно трябва да се сложат хубави термовентили. Те спират подаването на парно в момента в който се достигне дадена температура и превръщат радиатора в уред близък до климатика. Цената на един хубав вентил с поставянето е около 30 лева. Намаляването на ребрата с една трета дава автоматична икономия от около 35 процента.
4. Не бързайте с топлоизолацията, запушете дупките
Лошата и излишна топлоизолация на сградата има поразителен отрицателен ефект. За това никой не трябва да бърза да се топлоизолира, особено ако външната му стена е дебела над 45 см и дограмата е ПВЦ. Лошата изолация носи ужасен мухъл, през лятото е адска жега, а през зимата домът се затопля трудно.
Много по-важно е да се запушат всички дупки и процепи през които излиза топлото. Например външната врата. Това обикновено е свързано с незначителни средства. Дали топлозагубата е голяма, за да си струва макар и незначителните усилия? Специалистите са пресметнали, че наистина си струва. Ако входната ни врата е без праг и отдолу зее 1,5 см, ще губим по около 170 киловатчаса за сезон. Според метода на отопление това би ни коствало между 9 и 27 лв. годишно.
Ако от някой прозорец леко "подухва" - можем да приемем, че става дума за процепче с размери 2 мм х 80 см. Това би ни изгорило около 40 KWh годишно или между 2 и 6 лева. Сумите са малки, но събрани дават голяма икономия.