Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

В Берлин започна последният рунд от преговори за съставяне на коалиционно правителство между християндемократи, зелени и либерали. Крайният срок за споразумение между партиите изтича в петък сутринта. Очаква се раговорите между партийните лидери да продължат цяла нощ и от тях зависи дали Германия ще има правителство през следващите дни.

Тази нощ е решаваща и за съдбата на канцлера Ангела Меркел. Ако нейната партия не се споразумее със зелените и либералите за коалиционен кабинет, вероятно ще се наложи тя да се откаже от канцлерския пост, за да се проведат преговори със социалдемократите за съставяне на нова голяма коалиция.

Шансовете за "Ямайка" обаче все още са 50:50, заявиха лидерите на Зелената партия, на либералната Свободно-демократическа партия и на баварския Християн-социален съюз. Самата Меркел обяви пред журналисти, че има надежда за положителен резултат. „Имаме много различни позиции. Днес е денят, в който всеки трябва да се съобрази кое е важно и за другата страна. И ако успеем да направим това – а аз вярвам, че можем, тогава накрая на днешните преговори ще имаме положителен резултат“.

На масата за преговори остават най-оспорваните теми – приемът на семействата на бежанци, установени официално в Германия, финансовата политика и прекратяването на използването на въглища в енергийната политика.

Зелените настояват всички семейства на бежанци със статут в Германия да получат право да се присъединят към роднините си, докато баварският ХСС настоява да се спази горната граница от 200 000 души годишно. Зелените спорят с либералите пък за сроковете, в които Германия да се откаже от добива на въглища.

Ако до утре партиите не се договорят, то Меркел ще се види под огромен натиск от опонентите си да се откаже от правото си да е канцлер в следващия кабинет и да се оттегли. Това е и условието на социалдемократите, които в такъв случай вероятно биха склонили вс епак да преговарят за другия вариант за кабинет – отново голяма коалиция между християндемократи и социалдемократи. За Меркел подобно развитие би означавало да излезе напълно от политиката.