Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Лидерката на БСП Корнелия Нинова изведе депутатите си. СНИМКИ: НИКОЛАЙ ЛИТОВ
Лидерката на БСП Корнелия Нинова изведе депутатите си. СНИМКИ: НИКОЛАЙ ЛИТОВ

С този съвет Мартин Шулц го върнал навремето в парламента, сега Бойко “услужи” с него на Нинова, която изведе депутатите си

Левите и ДПС събраха подписи за оставка на Главчев, “Воля” го спасява днес 

Той си изпусна нервите, посмъмри го премиерът

Парламентарна криза или една история “предай нататък”, която може да завърши мирно - тази дилема зададоха вчера БСП, която напусна парламента, и премиерът Бойко Борисов, който подсказа елегантен ход назад.

След като в сряда председателят на НС Димитър Главчев отстрани лидерката на БСП Корнелия Нинова (защо - виж в по-долу), вчера опозицията внесе 88 подписа за оставката му и обяви бойкот на парламента.

“Историята 

се повтаря,

защото само преди две години, когато г-жа Нинова и БСП бяха мандатоносител, ГЕРБ излезе от парламента. Тогава дойде Мартин Шулц (тогава председател на Европейския парламент, един от съвременните знакови леви политици - бел. ред.) и ми каза: “Бойко, няма нищо по-лошо от политиката на празния стол. Ние като социалисти считаме, че е редно да се върнеш в парламента, защото сте прогнозируема, европейска партия, член на ЕНП и това не е правилно. Това беше един петък и в сряда върнах партията в парламента.”

Това разказа Борисов часове след като БСП отсече, че ще влезе в залата само за да гласува днес за оставка на Главчев. ДПС също се включи в подписката срещу председателя и така на днешното гласуване постът му остана на волята на “Воля”. Веселин Марешки успокои, че иска оставката на червения депутат Иво Христов заради “дебилите”, а не на председателя Главчев.

“Това, което те правят, ние го правехме преди 2 години. Разбира се, не е приятно, защото се използват всякакви похвати да се създава напрежение”, коментира Борисов и добави, че се леят обиди и най-грозни изказвания. Точно затова той не се явил онзи ден в парламента, както го призова Нинова и заради което впоследствие бе отнета думата ѝ. “Трябваше пак да повтарям, че проф. Христов казал каквото казал, те да напомнят друго - това не е продуктивно”, обясни Борисов.

“Показваме какво правим, има толкова напредък в България, който всички отчитат - и в охраната на външните граници, и във всяко едно отношение. Мнението ми е, че въпреки провокациите председателят Димитър Главчев не трябваше да си изпуска нервите и той. Аз

затова избягвам

да ходя - човек

трябва да има

здрави нерви, за

да издържи на

такива обиди”,

заключи той.

“Винаги сме били демократични и сме били упреквани, че при неодобрение от обществото даваме оставка и отиваме на избори. Хората ни избират.” Уважавам избирателите и на БСП, и на ДПС, и на всички останали. БСП трябва да се върне в парламента, призова премиерът.

Засега Корнелия Нинова е категорична, че БСП ще участва само в 3 заседания - дебатите по оставката на Главчев, бюджета и вота на недоверие.

Червените депутати щели

да си платят

глобите и да

работят по

избирателните

си райони

Още в четвъртък си пролича ефектът от напускането им. Кворум се събра едва от 3-ия път. От ДПС присъстваха, но демонстративно не поставиха картите си в устройствата и системата не ги отчете.

Към 69-те събрани от червените подписа за оставката на Главчев от ДПС добавиха 19. Мотивите - че председателят е превишил правомощията си, като е изгонил Нинова и Антон Кутев без основания за това. Депутатът Кутев бе прогонен заради реакцията му по отстраняването на лидерката, и то за две заседания. Неочаквано вчера той бе поканен от Димитър Главчев да се върне на банката си, защото наказанието е смекчено.

“Вчерашният ден беше изключително важен за България и председателството на ЕС. Вие не разбрахте, но след сериозни усилия от наша страна вчера Кристиан Вигенин трябваше да внесе проект за общо решение на НС с подписите на всички ни за приоритетите по председателството”, обърна се Нинова към мнозинството.

Червеният Вигенин оглавява ресорната парламентарна комисия. По думите ѝ тя била изгонена от Главчев минути преди това да стане.

Нинова се зарече да информира посланиците на страните от ЕС.

Коментарите на БСП за евродоклада също допринесоха за напрежението. “Било шамар. Какъв шамар, от май насам нещата вървят. Вижте им изказа, терминологията. Ясно е, че не искат силно председателство, ясни са намеренията им”, заяви Борисов. И бе категоричен - докладът е обективен. “На разговора с вицепремиера Тимерманс преди няколко дни в Брюксел той отчете и това го каза и публично - че от май има напредък. Ще си поемем всичко, което имаме като ангажимент. Няколко задачи имаме в парламента, които също до края на годината ще станат. Не се шуми много, но пак изпреварваме Румъния - така, както беше през 2012 г., и аз съм убеден, че 2018 г. в края ще сме извършили всичко, което ЕК твърди”, заяви още премиерът. Разбира се, знаем си, че не сме идеални, но съм оптимист, заключи Борисов.

Ясно е какво ще стане, ако мине вотът - БСП и ДПС пак ще са заедно, коментира още той. Напомни как 50 млн. лв. бяха похарчени за предсрочните избори.

Ние предлагаме

мир

Съобразяваме се с това, което искат. “Или да променим политиката? Да правим избори на 6 месеца”, попита премиерът реторично.

Хората няма да разберат толкова рязко поведение на БСП - няма недоволни по улиците, няма криза в държавата и на прага на европредседателството не е нужно да се предизвиква парламентарна такава, обяснили дори някои от БСП депутатите на вчерашното заседание на групата.

Нинова обидена, че Борисов нарича депутатите “безделници” и че руши институциите

ОТ КАКВО ТРЪГНА СКАНДАЛЪТ

Нинова: Разбирате ли какво правите с гласуването и поведението си по предложението ни да бъде изслушан министър-председателят? Той твърди публично, че в българското НС има хора, които се занимават с наркотрафик и купуват гласове от затворници и вие оправдавате това с четене на вестници. ... Защо заради този човек се подлагате на това самоунижение, нямате ли достойнство на народни представители, които същият този човек е наричал безделници?

Главчев: Моля ви да си подбирате изразите!

Нинова: Цитирам премиера, който каза, че сме безделници. Това не ви ли засяга, колеги? Второ - не позволявате ли по този начин да бъдат издадени присъди предварително?... Трето, защо позволявате на български министър-председател, който и да е той, ако някой ден е от друга политическа партия, ще се обърна по същия начин към вас, не позволявайте български министър-председател тотално да руши институциите в България.

Главчев: Г-жо Нинова, отнемам ви думата и на основание чл. 162. ал 1. ви отстранявам за едно заседание.

Със съкращения от стенограмата от пленарното заседание на 15.11.2017 г.

И ГЕРБ излезе през юли 2013, депутатите останаха без заплати

ГЕРБ напуска парламента, докато не бъде внесена оставката на кабинета на Пламен Орешарски, отсече Бойко Борисов на 7 юли 2013 г.

На пленарните заседания и тези на комисиите не се изпълняват поетите ангажименти от страна на останалите политически сили на консултациите при президента, мотивира решението лидерът на ГЕРБ. “Институцията парламент вече девалвира”, каза тогава.

Ще влезем в залата само за да гласуваме оставката на правителството, заяви и Цецка Цачева. И заседанията започнаха да се провалят поради липса на кворум - много от хората на Борисов бяха в сградата, но не влизаха в залата. Тогавашното острие на червената група и настоящ омбудсман Мая Манолова ги обвини, че добре са го измислили - забавлявали се по морето, а заплатата им тече. В крайна сметка обаче опозиционната група на ГЕРБ остана без заплати над два месеца, което предизвика голямо напрежение при някои депутати. “За юли и август получих 390 лв. заплата”, оплака се Георги Андонов. Други взели към 600 лв. За да си посрещнат разходите за лятото, от групата им раздали по 1000 лв. от представителните, а после партийната централа подписа граждански договори с народните си представители, за да има основание да им плати по още 2000 лв. от държавната субсидия на ГЕРБ.

Вчера председателят Димитър Главчев видимо не бе в добро настроение.
Вчера председателят Димитър Главчев видимо не бе в добро настроение.