Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Прословутият рибен пазар “Цукиджи” в Токио е в съседство с най-скъпите недвижими имоти в света на бул. “Гинза”. Всяка сутрин в 5,20 ч започват търговете за риба тон. Първо за прясна, после за замразена.

Търгове има за почти всичко, което се предлага на пазара - от морски мекотели до праз лук и гинко билоба, но наддаванията за риба тон са най-зрелищни и шумни. Един 222-килограмов екземпляр е продаден през януари 2015 г. за 155 милиона йени, което прави към 1,8 млн долара.

Това е най-скъпо изтъргуваната риба от отварянето на “Цукиджи” през 1935 г. На предпоследната снимка е рибата балон, която местните наричат фугу - особено вкусна, но смъртоносно отровна.

Тетродотоксинът, който се съдържа в някои части на фугу убива човек за няколко секунди. Просто парализира мускулите, а жертвата остава в пълно съзнание, докато не умре от задушаване. Няма противоотрова и затова тази риба е абсолютно забранена на трапезата на императора.

Само сертифицирани майстори имат право да я приготвят. За най-голям деликатес се смятат тези части, в които минимално количество отрова предизвиква само леко гъделичкане и изтръпване на езика за около 10-15 секунди. Ако гъделът не отмине след 15-ата секунда... хм, явно готвачът е объркал нещо, но няма време да му се сърдите.

П.П. Излишно е да уточнявам, че пробвах и наистина е много вкусно.

От фейсбук