Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Битият от турските граничари Радослав Тодоров СНИМКА: ЕЛЕНА ФОТЕВА
Битият от турските граничари Радослав Тодоров СНИМКА: ЕЛЕНА ФОТЕВА

От 2-3 месеца имало агресия към пътуващи през Хамзабейли

Българинът Радослав Тодоров, който бе бит от трима турски гранични служители на българска земя при ГКПП Лесово, ще заведе дело срещу всеки за по 30 хил. лв.

“Изкарал съм си медицинско - лявото ми око е подуто и вече е затворено, трудно гледам, имам синини по устата и по тялото от кубинките, с които ме ритаха”, заяви бургазлията. Той е на 56 г., електрозаварчик от Бургас.

Мъжът е висок 186 см и тежи 110 кг. “Много бързо можех да ги поваля, но жена ми започна да вика, че ще ме вкарат в затвора, ако им посегна”, каза той пред “24 часа”.

Със съпругата си и нейна приятелка се прибирали от екскурзия в Турция. Мъжът вече минал четвъртото гише на турския пункт, служителката в него му подала паспорта и му махнала да продължава. Изминал 20 метра в ничия земя, минал надписа “Добре дошли в България” и се наредил за дезинфекция. В това време се отворила вратата на дачията му и турските граничари започнали да го удрят и ритат. “За секунди ми разкъсаха дрехите, станаха на парцали. Това са 6 ръце и 6 крака. Викаха и ме удряха по лицето, тялото, краката. Жена ми и приятелката ѝ повикаха нашите граничари, които дръпнаха турците от мен”, разказа битият. Българите му взели документите и проверили, че е редовен. Турците обаче се заинатили, че трябва да се върне обратно с колата да му бият някакъв печат. Взели му паспорта, но българите не го пуснали обратно на турска земя. Държали документите до 17 ч. “После разбрах, че се е намесил лично валията на Одрин да ми ги върнат”, обясни Тодоров.

Щял да се върне обратно в пункта, ако бил повикан нормално.

“Не съм трафикант или контрабандист, няма от какво да се притеснявам. Не съм бягал, до нашия пункт съм карал с 3-5 км в час”, каза той.

Бургазлията и друг път е минавал турската граница, но подобно нещо не му се е случвало. От разкази на гранични служители и митничари на Лесово обаче разбрал, че смяната на Хамзабейли, която го е нападнала, от 2-3 месеца проявявала агресия и към други българи.

Наказание за граничарите иска България

България иска турските граничари да бъдат наказани заради побоя, който са нанесли над български гражданин, обяви вътрешният министър Валентин Радев в петък.

Контактна група от двете страни ще вземе мерки и този служител ще бъде наказан, допълни той. Според него българинът трябвало да остане, но това не оправдавало поведението на граничаря. Според полицаи Радослав Тодоров е опитал да вкара нелегално алкохол и опитал да избяга, когато го насочили към скенера.

Турските граничари решили, че в колата на нашия съгражданин има нещо съмнително, разказа министър Радев. Според министъра заради проблем със системата турците не успели да сложат печат на българина и той решил, че се отказва да влезе в Турция, и обърнал колата си. Тогава го подгонили.

Министърът на външните работи Екатерина Захариева СНИМКИ: ДЕСИСЛАВА КУЛЕЛИЕВА
Министърът на външните работи Екатерина Захариева СНИМКИ: ДЕСИСЛАВА КУЛЕЛИЕВА

“Турските гранични полицаи веднага са се извинили за случая”, обясни министърката на външните работи Екатерина Захариева. Прокуратурата вече била образувала проверка, а по информация на вицепремиерката след инцидента нашата Гранична полиция е потърсила разговор и информация от турските си колеги.

Министърът на вътрешните работи Валентин Радев
Министърът на вътрешните работи Валентин Радев

“Настояваме тези хора да не бъдат допускани повече на територията на България”, заяви депутатът от ВМРО Александър Сиди. От партията ще сезират институциите.