Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Министър Ивайло Московски открива конференцията за логистиката.
Министър Ивайло Московски открива конференцията за логистиката.

Министър Ивайло Московски подписва

меморандум първо с македонския

си колега на 23 ноември в Струмица

До месец ще бъдат подписани меморандуми със страните от Западните Балкани за отпадане на роуминга. Това заяви министърът на транспорта Ивайло Московски в четвъртък, след като откри конференцията “Логистични хоризонти 2025 г.”.

Промяната ще засегне разговорите с Албания, Босна и Херцеговина, Македония, Сърбия и Черна гора. Според запознати целта е да се премахнат изобщо таксите и разговорите да са без надценка. Тоест и Западните Балкани да се възползват от регламента, който в момента важи за ЕС. Това обаче можело да стане на по-късен етап, а сега таксата ще бъде свалена на няколко стотинки за минута разговор.

Първият меморандум ще е с Македония, а подписите ще се сложат на 23 ноември в Струмица. Тогава ще се проведе съвместно заседание на правителствата на България и Македония.

“Не може да имаме 6-7 лева на минута такса с Македония, с Босна или Сърбия. Това са чудовищни цени”, заяви Московски. Той очаква телеком операторите да подпишат споразумения също до края на годината. Така ще можем да говорим по-евтино, когато сме в държава извън Европейския съюз, която е част от Западните Балкани.

В момента цените на разговорите с тези държави са сто пъти по-високи в сравнение с националните тарифни планове в България, които са валидни и при пътуване в Европейския съюз, съобщиха от министерството на транспорта. Анализите показват, че много туристи и бизнесмени са сериозно заинтересовани да се намалят тези цени.

“Подписването на тези междуправителствени спогодби е израз на нашата политическа воля, с която ще изпратим ясно послание, че интеграцията на Западните Балкани е от изключителна важност за целия Европейски съюз”, заяви Московски.