Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Решения на шест съдебни състава в Бургас, Кюстендил, Стара Загора и Габрово позволиха на емисарите на “Свидетели на Йехова” свободно да чукат по вратите на гражданите и да ги безпокоят по всяко време.
Няколко общински съвета се опитаха чрез текстове в Наредба 1 за поддържане и опазване на обществения ред да предпазят хората от агресивната политика на йеховистите, които търсят последователи, натрапвайки непозната религиозна литература, но без никакъв ефект.
Адвокати на необичайното за страната изповедание атакуваха с жалби текстовете от общинските наредби с аргумента, че така се ограничават религиозните им права и свободи. Магистратите уважиха доводите им, като отмениха измененията в разпоредбите, гласувани срещу йеховистите, с абсолютно мнозинство.
Адвокатът им Красимир Велев бе категоричен пред “168 часа”, че магистратите в Шумен, както колегите им в останалите градове, ще уважат жалбата им и ще отхвърлят спорния чл.5 от Наредбата на общинарите.
“Вече имаме доста спечелени дела и тук очакваме позитивен резултат”, сподели защитникът на “Свидетели на Йехова”.
Шумен от година фигурира в списъка на общините, които йеховистите
съдят за нарушени религиозни права
“Рамката, в която те се опитват да вкарат делото, е, че с чл. 5 от Наредбата са нарушени техните религиозни свободи. Направих проверка и разбрах, че те са завели такива дела срещу още 15 общини”, коментира шефът на Общинския съвет проф. Борислав Беджев.
Делото срещу община Шумен започна в Административния съд на 16 октомври. Адвокатът Велев си беше осигурил мощна подкрепа от последователи, някои от които от Африка.
По време на съдебното заседание той нападна Общинския съвет, че неправомерно е приел наредбата в нарушение на Конституцията и Европейската конвенция за правата на човека. Освен това бил нарушен грубо и Законът за вероизповеданията. Атакуваният чл. 5 забранява нетрадиционни за България религиозни общности да осъществяват дейност в близост до училища, детски заведения и културни институции. Както и ползването на публични сгради за религиозни обреди и религиозна агитация в домовете на хората.
Защитникът на община Шумен адвокат Даниела Русева обясни пред магистратите, че оспорваната наредба е приета, тъй като в общината са постъпили много жалби на граждани, недоволни от посещенията на Йеховистите и агитацията им по всяко време.
“Домът и личното пространство на всеки са неприкосновени”, категорична е Русева. По думите й няма как религиозните общности да имат по-големи права от всички останали граждани. Затова тя настоя “Свидетели на Йехова” да представят доказателства, че правата им наистина са нарушени.
Според нея в този й вид жалбата на религиозната организация е недопустима и производството по делото трябва да се прекрати. Същевременно лъсна и друга нередност, тъй като се оказа, че свидетелите нямат адресна регистрация в Шумен. В същото време те свободно
обикалят кварталите и проповядват,
но защитата им отхвърли това твърдение.
Другият адвокат на градската управа Иван Георгиев смята, че текстовете в Наредба 1 са в унисон със Закона за закрила на детето, Закона за училищно и предучилищно образование. Според него Общинският съвет е искал да забрани агресивната политика на различни изповедания, а не свободното беседване с гражданите.
Представителят на прокуратурата обясни пред “168 часа”, че с агитацията по домовете хората са подложени на манипулации. Което е ясно от самата етимология на думата. Затова прокурор Красимир Вълчев поиска жалбата на йеховистите да бъде отхвърлена от съда като несъстоятелна, а текстовете в наредбата на съветниците да бъде оставена в сила, тъй като те не противоречат нито на българското, нито на международното законодателство.
Затова съдът реши да даде 7-дневен срок на двете страни да представят писмени становища – защити. След което магистратите ще се произнесат по спорния казус в законоустановения едномесечен срок.
Докато изчакват решението, общинските съветници се ядосват,
че предишното ръководство на общината е продало на йеховистите огромен терен, за да си построят молитвен дом. При това в близост до най-голямата ромска махала “Бялата пръст”.
За разлика от обикновените шуменци, на мургавите последователи изобщо не им пречи, че им чукат по вратите по всяко време. “Ние сме бедни, но четем Библията на Йехова – Стражевата кула”, похвали се пред “168 часа” млада жена, която вече е научила някои от правилата на йеховистите. Примерно, че ако се разболее, й е забранено да й преливат кръв.
Нейна съседка дори бе учудена от скандала: “Какво толкова като в американската църква не разрешават да се палят свещи като в нашата? Затова отидох при Йехова”. Други обитатели на ромското гето обаче си задават въпроса кой разреши американската църква да бъде построена в близост до джамията?
Покрай целия този скандал така и не стана ясно защо във възрожденския Шумен никой не се поучи от примера на гражданското общество и Православната църква във Варна. След бурни протести там не разрешиха на йеховистите да си изградят своя база. “Всичко това даде ефект”, заяви говорителят на Варненска и Великопреславска митрополия отец Дончо Александров.
За разлика от Варна съдилищата в Стара Загора, Кюстендил, Бургас и Габрово разрешиха на сектата свободно да безпокои гражданите по всяко време.
“Действително „Свидетели на Йехова” спечелиха делото, което заведоха срещу община Бургас за текстове от Наредбата за опазване на обществения ред. А съдът обяви разпоредбата за нищожна“, казаха пред “168 часа” от пресцентъра на Административния съд в града.
За разлика от там, в Стара Загора съдебната битка все още да не е приключила окончателно.
“Ония с черните костюми, които обикалят къщите и чукат по вратите,
спечелиха делото срещу общината,
но ние го обжалваме пред Върховния административен съд. Сега чакаме да се насрочи ново дело”, сподели с известна доза оптимизъм председателят на Общинския съвет в Стара Загора Таньо Брайков. Самият той очаква, че този път ще има позитивен резултат, тъй като съветниците вече успяха да забранят носенето на бурки.
От Общинския съвет в Кюстендил също заявиха, че ще обжалват решението на съда.
От Габрово обещаха да проверят как ще продължат юридическата битка, за да отговорят на въпросите на вестника. Подобна е ситуацията и в столицата.
“Юристите все още не са събрали информация по райони“, обясни Галя Георгиева-Лозанова, пресаташе на Общинския съвет в София.
От Дирекцията по вероизповеданията към Министерския съвет категорично отказаха коментар по казуса.
“Не е работа на дирекцията да коментира – заяви неин експерт. - Щом като има нередности в общинските наредби, нека съветници да отговорят защо
са ги допуснали
Не са ли предвидили, че ще има ответен удар? Познато- непознато, изповеданието е законно регистрирано в България. А Свидетелите са длъжни да спазват всички закони на страната.”
За разлика от нашата дирекция и съдилища, в Русия Върховният съд действа доста по-категорично и директно забрани дейността на организацията на територията на страната. Там магистратите постановиха, че емисарите на йеховистите разтрогват бракове, създават омраза, застрашават живота на руските граждани и са екстремисти. Затова решението на съда бе закриване на всичките 395 клона и конфискация на собствеността.