Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Издъхна 71-годишният Димитър от Черни връх, още издирват жена му, изчезнала в пороя

Пет села под вода, местни си спомнят и повече дъжд, но такова бедствие - не

Kъщи, пълни с кал и тиня, отнесен асфалт, удавени хора и животни.

Това остана след водния ад, залял пет села в общините Камено и Бургас в нощта срещу 25 октомври.

Потопът отново взе жертви, този път възрастни хора, двама от тях се удавиха в съня си.

Седмица след бедствието стана ясно, че щетите в общините Камено и Бургас са за близо 8 млн. лв. Във вторник правителството реши да отпусне 1 млн. лв. от резерва за непредвидени и неотложни разходи.

Ден след ден

общински

служители описват

къща по къща в селата Равнец, Тръстиково, Черни връх, Полски извор и Ливада. Започна и масова дезинфекция на къщи и дворове, сметища и дерета, пълни с удавени животни, за да не пламне епидемия.

Хората бавно се съвземат от ужаса, но се страхуват от следващия порой.

Вече осми ден не е ясна причината за потопа - дали единствено природата е виновна или има и човешка намеса. Междувременно областният управител Вълчо Чолаков внесе сигнал в прокуратурата да бъдат проверени всички язовири на територията на наводнените общини.

"Със или без този сигнал прокуратурата ще се самосезира за причините, довели до смъртни случаи", коментира пред "168 часа" и.д. окръжният прокурор на Бургас Красимира Кателиева.

Тя уточни, че до момента са образувани четири досъдебни производства за

смъртта

на 70-годишния Димитър Станчев от Полски Извор, 87-годишната Иванка Петрова от Ливада, 80-годишната Йорданка Панайотова от Равнец и 70-годишният Димитър Димитров от село Чрени връх.

Той издъхна на 31 октомври в болница "Бургасмед", където бе приет в кома. Димитър бе изваден от наводнения си дом след 3-часов престой в ледената вода, нагълтан с кал и тиня. Получил и инсулт, най-вероятно от шока. След няколко дни в болницата състоянието му бе стабилизирано, но организмът му не успя да се пребори.

Двете му дъщери най-вероятно ще погребат и майка си - 65-годишната Стоянка, отнесена от водния ад. Вече осми ден спасителни екипи не успяват да открият тялото й, въпреки че в издирването се включиха водолази, полицаи, доброволци от БЧК със следови кучета.

Часове след пороя бе лансирана версия, че смъртоностната приливна вълна е дошла от язовир "Трояново", но се оказа, че той дори не се е напълнил по време на пороите. От Напоителни системи, чиято собственост е язовирът, са категорични, че проблеми с него няма.

На втория ден след трагедията се разбра, че не става дума за язовир "Трояново", а за малък каскаден водоем в землището на село Трояново - язовир "Чотората". Той е най-долният от серия каскадни микроязовири, известни като "Чанаджик" 1,2,3,4, като останалите са доста по-малки.

Проверка показа, че

язовирът е частна

собственост

на фирма ДИЕМ ЕООД, а управител е Димитър Мутафов - син на Димчо Мутафов, бивш директор на строителната дирекция в община Камено, и на д-р Елена Димитрова, общински съветник от БСП в Камено. Стопаните му обаче са категорични, че не той е причина за потопа, взел жертви.

"Язовирът наистина преля, но изтеклата вода е в друга посока - към село Желязково, което не е пострадало. Освен това не може да се образува такава приливна вълна. Стената се е скъсала, но тя е от земна маса", обясни Димчо Мутафов.

Язовир "Чотората" е с обем от 100 хил. кубика, но не фигурира в списъка на областния план за защита при бедствия на потенциално опасните язовири.

Експерти по язовирите също са на мнение, че "Чотората" край Трояново не може да предизвика подобно бедствие, а от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) излязоха с окончателно становище, според което заподозреният язовир "Чотората" не би могъл да предизвика бедствието.

"Потвърждава се първоначалната хипотеза -

има преливане

и бавно и частично разрушаване на сегменти на язовирни стени на няколко каскадни водоема в община Камено. Четирите микроводоема "Чанаджик" 1,2,3 и 4 са прелели, а водата от тях се е оттекла към яз. "Чотората" - отчитат от дирекцията. - Той е разполагал с постоянно видеонаблюдение, от което се вижда как около 2,00 часа през нощта на 24 срещу 25 октомври започва да приижда вода, която носи наноси пръст, храсти и дървета.

Вследствие на прииждащата вода и обилния валеж започва рязко повишаване на нивото на язовира, като се стига до преливане през короната на стената и водата се разлива в земеделски земи. Въпреки това съоръжението задържа основната водна маса и не се стига до пълно разрушаване на стената. Данни показват, че водният отток от тях не е причина за човешките жертви и разливът на водата е в земеделски земи".

Според директора на агенцията Кирил Войнов фактът, че

има наводнени села,

до които няма язовири, показвал, че водоемите не се разглеждат като причина за наводненията.

Какви са останалите версии, четете в хартиеното издание.