Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Венцеслав Караджов с адвокатката си Зоя Тошкова.
Венцеслав Караджов с адвокатката си Зоя Тошкова.

- Венцеслав Караджов изстрелял три куршума в баща си и пет в майка си заради имот

- Това дело пълен фарс, заяви подсъдимият

Близо два часа адвокат, подсъдим и прокурор се обстрелваха в пловдивския окръжен съд с реплики и дуплики. Полицаят Венцеслав Караджов, който отговаря за убийството на двамата си родители, упрекна прокурор Стефани Черешарова, че е съчинила обвинителния акт. Той категорично отрича да има нещо общо със зверското убийство на Божура и Цветан Караджови. Според обвинението синът ги е застрелял с 8 куршума, за да се сдобие с имота, който те притежават в Пловдив.
"Няма нито едно пряко доказателство. Не е намерено и оръжието", репликира адвокат Зоя Тошкова. Тя поиска съдът да върне делото на прокуратурата заради процесуални нарушения. По думите й тя и клиентът й не могли да се запознаят с материалите. "Порази ме изречението в обвинителния акт: "Венцеслав Караджов започнал да се подготвя за убийство на родителите си, в неустановено време се сдобил с пистолет с неустановена марка и заглушител", цитира Тошкова. И допълни, че това е противоречие. Тошкова посочи още едно твърдение на обвинението. А именно, че клиентът й влязъл в имота на ул. "София" 68А, където живеели родителите му от задната страна и напуснал мястото, като разбил веригата, която била заключена с катинар. "В същото време експертизата казва, че няма механични повреждания по катинара", изтъкна защитата.

Прокурор Стефани Черешарова
Прокурор Стефани Черешарова

Делото е събрано в 19 явни и 9 секретни тома. Тошкова и Караджов твърдят, че не са се запознали с тях напълно. "Този процес може да влезе в учебниците по наказателно право как един адвокат и обвинеям шиканират съдебно дело, за да не започне", отвърна прокурор Стефани Черешарова. Тя заяви, че адвокатката вземала болнични, а Караджов се оплаквал от здравословни проблеми, но изследванията показали, че показателите му са в норма.
"Когато човек не желае да се запознае с материалите няма прокурор, който да го принуди", допълни Черешарова.
На свой ред Тошкова поиска да се прави звукозапис в съдебната зала. Тя обясни, че е отсъствала на 11 и 12 юли, защото ходила на рок концерт във Виена. "Господи, боже! Лъжа е, че в болничния лист не е отразено състоянието ми. Бях толкова зле, че дъх не можех да си поема. Целият процес на този казус ще стане азбучник, по който бъдещите юристи ще се учат", отвърна адвокатката. Наложи се съдия Михаела Добрева да я пита иска ли малко време, за да се успокои.
"Не, не желая!", отсече Тошкова.
"Прокурорката и адвокатката да нямат лична вражда", питаха присъстващи в залата. И припомниха, че на всяко заседание двете се нападат. От своя страна подсъдимият нарече делото пълен фарс и обвини в лъжа прокурорката.
След тайно съвещание съдът отхвърли искането на подсъдимия за връщане на делото и му даде ход. В залата стоеше резервният адвокат Мария Пейчева. "Подсъдим и защита са имали два месеца да се запознаят с материалите", отвърна съдът. И отказа искането за звукозапис. Делото ще се гледа по общия ред. В следващите заседания ще бъдат изслушани 90 свидетели и 30 вещи лица.
Прокурорката прочете обвинителния акт. Според него на 15 май м.г. Венцеслав Караджов е влязъл в жилището на родителите си и ги е застрелял с пистолет с неустановена марка. Майка си пронизал с 5 куршума, а баща си - с три.
46-годишният Караджов е обвинен в предумишлено убийство с особена жестокост и с користна цел. Служителят от икономическа полиция в Пловдив имал спор за имот с родителите си, в който те живеели. След завръщането на сина и снахата Каля от Великобритания, отношенията на младите с възрастните се влошили. Синът искал да му прехвърлят имота. Родителите не харесвали съпругата му. Младите се преместили да живеят в апартамент на друг адрес. Но кучето на Караджов - немска овчарка, останало в двора на Божура и Цветан. Двамата многократно се оплаквали от тормоз от страна на сина им. Той пък записвал скандалите с тях на видеоклипове, но изрязвал началото. През 2014 г. синът завел иск срещу майка си и баща си с твърдението, че той е собственик на недвижимия имот на ул. "София" 68А. След като го загубил, полицаят решил, че родителите му трябва да бъдат убити. "У него отсъстват синовни чувства и обич към майка му и баща му", изтъкна прокурорката. Според нея Венцеслав започнал да чете в руски сайтове как се ликвидират безшумно хора - с различни отравяния, но това не го удовлетворило. Единственият сигурен начин бил да ги застреля, за да си постигне бързо целта. Притежавал три законни пистолета. Бил отличен стрелец. Но знаел, че ако използва служебните си оръжия, ще бъде разкрит. Затова, според прокуратурата, се сдобил с неустановен пистолет и патрони, произведени в "Арсенал". Тези боеприпаси обаче се предоставяли само на държавни учреждения, изтъкна Черешарова.
На 15 май м.г. надвечер накарал съпругата си Каля да го закара към имота на родителите, за да нахранят кучето. Преди да стигнат, той слязъл, а жена му продължила. Караджов се придвижил пеша до жилището. Влязъл от задната част, за да избегне охранителната камера на съседа. Сложил си ръкавици. Майка му гледала телевизия. Знаел, че баща му си пийва вечер и затова решил първо да убие Божура. Застанал пред прозореца и приклекнал. Първият изстрел попаднал в шията на жената и тя седнала на леглото. Произвел втори, с който я улучил в дясната гръдна област. Направил 2-3 крачки и застанал пред външната врата. Счупил с щанга стъклото и се прицелил в баща си. Куршумът пронизал главата на Цветан Караджов и той паднал на пода. Синът влязъл в стаята и отново насочил пистолета към родителя си. След това отново стрелял в майка си. "Разхвърлял вещи в стаята, за да инсценира грабеж. Изхвърлил пистолета на неустановено място и се прибрал при семейството си", твърди прокурор Черешарова. На 17-и май съседка отишла до семейство Караджови и видяла безжизнените им тела. Синът е задържан на следващия ден.
От тогава Венцеслав е категоричен, че е невинен и няма нищо общо с убийството. Той нарече процеса срещу него фарс. "Невинен човек не се притеснява от нищо", заяви за пореден път в съдебната зала.
Според юристи процесът ще е продължителен.
Съдебният състав, председателстван от Михаела Добрева.
Съдебният състав, председателстван от Михаела Добрева.