Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Европарламентът в Брюксел СНИМКА: PIXABAY
Европарламентът в Брюксел СНИМКА: PIXABAY

Десетки сигнали подадени, ще ги разследват

Европарламентът ще разследва сигналите на свои служителки за сексуален тормоз, сексистки коментари, обиди и дори изнасилвания, извършвани от евродепутати и техни сътрудници.

Вълна от разкрития за сексуален тормоз на работното място заля и Европа след разкритията за насилието над актриси в Холивуд от един от най-известните продуценти - Харви Уайнстийн. Депутатите в Европейския парламент дискутираха в сряда повече от час обвиненията, които в рамките на този скандал отправиха и десетки сътруднички и работещи в европейските институции. Жените в Брюксел и Страсбург обвиниха институциите, че не предоставят достатъчно възможности за оплакване и защита от подобни практики.

След изказванията евродепутатите се договориха обвиненията от служителки да бъдат разследвани от вътрешна комисия, а в четвъртък Европарламентът да приеме резолюция.

Десетки сътруднички на Европарламента написаха общ мейл до председателя Антонио Таяни, в който описаха и своите преживявания на работното си място под хаштага metoo – символа на кампанията, в която милиони жени по света се включиха с признания за сексуален тормоз.

“И ние сме жертви или свидетели на сексуални злоупотреби, сексистки коментари и поведение, включително сексуален тормоз и атаки от страна на евродепутати и техни сътрудници”, се казва в мейла. Таяни коментира още в понеделник, че е шокиран от разкритията. Въпреки това той се обяви против разследването от външни лица. Според него имало достатъчно комисии и в Европарламента, които биха могли да бъдат натоварени с тази задача. Евродепутатите обаче отхвърлиха това.

След обявяването на мейла базираното в Брюксел онлайн списание “Политико” и британският в. “Сънди Таймс” събраха историите на десетки служителки, в които става дума за изнасилвания, опипвания, тормоз, атаки.

Само в “Политико” са се обадили 87 жени и 6-има мъже. Те свидетелстват за отправени им предложения за трудов договор в Европарламента срещу сексуални услуги, за млади жени,

пращани от

депутати в

барове, в които е

трябвало със

сексуални услуги

да помагат

за законодателни инициативи, сътрудници на депутати, принудени да им наемат проститутки, жени, притискани от мъже в тоалетните на работното място, мъже, изнудвани за секс и пращани после в платен отпуск...

Жан Понт – асистентка на френския евродепутат Едуар Мартен, призна, че е събрала 50 такива истории. Една от тях е за политически съветник, който посред нощ ѝ пращал нейни собствени снимки, направени без знанието ѝ. Бившият министър Ив Коше, на 71 г., пък тормозел своя 25-годишна асистентка с есемеси, в които я мъмрел, че не приема поканите му за вечеря, и уверения, че “иска да сподели нейната страст, фантазии и мечти”. Сред историите има и още по-брутални примери, включващи например евродепутат, мастурбирал пред много по-младата си сътрудничка.