Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Една от визуализациите на “Бронзовата къща” на Пламен Деянофф. СНИМКА: СТОЛИЧНА ОБЩИНА
Една от визуализациите на “Бронзовата къща” на Пламен Деянофф. СНИМКА: СТОЛИЧНА ОБЩИНА

Най-голямата скулптура в света, която представлява сграда, ще се появи в началото на 2018 г. на мястото на бившия мавзолей на Георги Димитров в София.

Проектът “Бронзовата къща” е на българския художник Пламен Деянофф, който живее във Виена, и фондацията му. Инициативата за издигането на скулптурата е

официално

правителствено

предложение

на Австрия

към България, с което да се отбележи председателството на двете държави на ЕС през 2018 г. Във вторник проектът беше представен в Националната художествена академия. Инициативата се подкрепя и от Столичната община.

“Бронзовата къща” е от масивен бронз и се състои от 1000 ръчно обработени елемента, които тежат общо 120 тона. Висока е 14 метра, а основата ѝ е 7 х 7 метра. Структурата на скулптурата е съставена от редуващи се правоъгълни елементи, а композицията им е вдъхновена от дърворезбите на Българското възраждане. Цялостният план пък прави асоциация с Хрельовата кула на Рилския манастир.

Идеята е скулптурата да бъде монтирана на пл. “Александър I” в началото на следващата година и да остане там до края на 2018 г., която ЕС обяви за европейска година на културното наследство.

“Бронзовата къща” е функционален обект, тъй като

във вътрешната

част на сградата

има зала

Идеята е тя да се използва за различни културни прояви – концерти, представления, изложби и други. Плановете на общината са да използва залата за различни събития от културния календар.

Пламен Деянофф е роден през 1970 г. във Велико Търново. Печелил е много международни награди. За 20 г. има над 300 изложби, от които 60 са самостоятелни. Участвал е в биеналетата в Берлин, Шанхай, Прага, Мелбърн, Кайро и други. През лятото

проектът за

бронзовата къща,

над който той

работи 12 г.,

беше представен в Софийската художествена галерия. Предстои идеята да бъде обсъдена на дискусии в Съюза на архитектите, Нов български университет и Столичната библиотека.