Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ченге или мутра?! Задържаният с дрога и пари от рекет полицай Александър Цонев е и ММА боец, работил за бригадата на Радо Ланеца

Той и колегата му Осман нападали чужди дилъри, отнемали им наркотика и го давали на свои пласьори.

Арестуваните били и в бизнеса с проститутки студентки, събирали и дългове с шамари и полицейски карти

Една ме иска, друга ме стиска.

За трета мисля. Вече ми писна.

Притиска ме живота, жена ми е банкнота.

Затова горе ръцете - давай оборота!

Този финал на известно българско рап парче качва в профила си във фейсбук Александър Цонев на 30 април 2013 г. Това е смисълът и дефиницията на живота му. Работната му максима в професионалната кариера в следващите 4 години.

Но не - Александър Цонев не е крадец, нито грабител

Поне официално. Той току-що е завършил школата на МВР в Симеоново и за финал право в Свободния университет във Варна. И точно 6 месеца по-късно ще бъде назначен за оперативен работник в софийското Седмо РПУ.

Александър Цонев ще трябва да се бори срещу наркоразпространението в ключовия кв. "Студентски град", но реално ще стане част него. Цонев е по-младият от двамата служители на Седмо РПУ, задържани в неделя с пари от рекет и с дрога. Реално той не е полицай, а 100-процентова мутра. При това състезател в свободни боеве.

Целият криминален контингент в Студентски град познава отлично Александър и по-възрастния му колега Осман. Но не защото са ги арестували многократно или пък вкарали в затвора. Познават ги, защото това са мутрите с полицейски карти в квартала.

Според криминалния контингент те тормозят за свой личен интерес бандитите в района от цели 2 години. Всъщност, оказва се, че двамата са част от група, срещу която Дирекция "Вътрешна сигурност" на МВР провежда акция в същото Седмо РПУ още през миналата година. Тогава обаче двамата не са арестувани.

Стават по-пасивни за малко, след което "излизат с гръм и трясък на улицата", както се изразяват в ъндърграунда. Дилъри от района разказват, че Александър и Осман всъщност работят за известния люлински наркосиловак Радо Ланеца. Той е част от бруталната банда на чуковете на Таки.

4 месеца преди Александър Цонев да постъпи в Седмо РПУ Радо Ланеца е задържан в операция на ГДБОП в София заедно с почти цялата банда, която наказваше дилъри с чукове в столицата. При арестите тогава в почти всички апартаменти на хората от групата са открити най-разнообразни наркотици.

При разследването става ясно, че освен с наркоразпространение, те са ангажирани постоянно в силови наказателни акции, но също имат автокъщи, автоморги и дори бизнес с траурни услуги. 10 месеца след ареста обаче Радо Ланеца и още един от групата подписват споразумение с прокуратурата и получават условни присъди.

Така Ланеца изобщо не влиза в затвора. Но така или иначе, вече добре познава младия полицай Александър Цонев покрай интереса си към силовите спортове.

Цонев вече има няколко медала по бразилско жиу жицу, известно и като бразилско бойно самбо. Цонев получава първия си медал още при дебюта си за софийския клуб "Bull team" през 2012 г. Година по-късно се класира трети в категория "начинаещи" над 99 кг отново в столицата.

А през април 2015 г. взема първо място в категория "бял колан" на международното състезание в Солун. Всъщност сега заради ареста полицаят ще пропусне международно състезание по бойни спортове в Румъния на 15 ноември, за което по принцип се е подготвял.

По-интересно от спортната му кариера обаче е какво прави Александър Цонев в работно време.

Пострадали от него и Осман наркодилъри в Студентския град охотно разказват, че двете ченгета многократно са атакували адреси на пласьори в района, като са били в голяма степен насочени и от Радо Ланеца.

Акциите им обаче са били от 100 процента частно естество. Те не са образували разследвания, а са шамаросвали дилърите и са им отнемали дрогата. След това са я давали на други пласьори да я продават за тях. Мнозина в квартала ще ви разкажат, че полицейската дрога е 2 пъти по-скъпа от другата, макар и открадната.

Така Александър и Осман наказвали дилъри, които не работят за Ланеца и по този начин едновременно с това си създавали своя наркоорганизация, която захранвали със заграбения от жертвите си наркотик. Отделно принуждавали вече ограбените дилъри да им плащат по 2 хиляди лева на месец "такса спокойствие".

Двамата обаче се намесвали и в други актуални престъпни схеми. Предлагали студентки проститутки, като прибирали от тях 50 процента от оборота под предлог, че ги пазят. Също така предлагали и услугата събиране на дългове, в която били особено ефективни едновременно с полицейски карти и шамари.

Реално с току-що прибрана месечна "вноска спокойствие" от 2000 лева в неделя е хванат Осман. Арестът му се случва на бул. "Жолио Кюри". Парите са предварително белязани в операцията на "Вътрешна сигурност". ММА боецът Александър Цонев пък е арестуван пред магазин на "Фантастико" в квартала. У него са открити около 50 таблетки от два различни вида метамфетамини.

Осман е по-опитният в полицейската банда. Той е с 15 години стаж в МВР, роден е в Силистренско. Александър пък е класически пример за израстване на силова мутра в София. Роден е в Разград в бедно семейство. След 4 години стаж във вътрешното министерство обаче той живее в хубав апартамент в столичния кв. "Витоша", чийто наем е 1200 лева на месец. Шофира джип мерцедес ML, а дилърите от квартала разказват, че дрехите по тялото му струват над 1000 лева.

Радо Ланеца, за когото Александър е работил активно в последните 24 месеца, си остава един от силовите лидери на вече силно раздробените наркоорганизации в София. Той беше намесен и в един масов мутренски бой в стил края на 90-те години в софийския бар "Червило" през ноември 2014 г.

Радо Ланеца се прочу и през септември 2016 година, когато София за пореден път през последните 15 години осъмна с разлепени по улиците плакати с имена на наркодилъри. Този път надписът над снимките гласеше "Мъжете, които тровят децата ни".

Листовките бяха илюстрирани с Радмил Ранов-Ланеца, Веселин Христов-Паяка, по-известния Радослав Иванов-Темерута, Даниел Стефанов-Дъмпела и още 8 души, някои от които не са от София. След този случай така и не стана ясно дали не става въпрос за нарковойна, при който една група локални босове се опитва да привлече вниманието на обществото и полицията към конкурентите си в бизнеса.

А ММА боецът и полицай Александър Цонев и колегата му Осман са използвали всички известни мутренски прийоми, за да опитат да запазят в дълбока конспиративност взаимоотношенията с подчинените си дилъри. Общували са с така наречените "прави телефони" и с различни приложения в интернет.

Какво издава Цонев четете в хартиеното издание на "168 часа".

Коментара ()

Вашият коментар