Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Той и колегата му Осман нападали чужди дилъри, отнемали им наркотика и го давали на свои пласьори.

Арестуваните били и в бизнеса с проститутки студентки, събирали и дългове с шамари и полицейски карти

Една ме иска, друга ме стиска.

За трета мисля. Вече ми писна.

Притиска ме живота, жена ми е банкнота.

Затова горе ръцете - давай оборота!

Този финал на известно българско рап парче качва в профила си във фейсбук Александър Цонев на 30 април 2013 г. Това е смисълът и дефиницията на живота му. Работната му максима в професионалната кариера в следващите 4 години.

Но не - Александър Цонев не е крадец, нито грабител

Поне официално. Той току-що е завършил школата на МВР в Симеоново и за финал право в Свободния университет във Варна. И точно 6 месеца по-късно ще бъде назначен за оперативен работник в софийското Седмо РПУ.

Александър Цонев ще трябва да се бори срещу наркоразпространението в ключовия кв. "Студентски град", но реално ще стане част него. Цонев е по-младият от двамата служители на Седмо РПУ, задържани в неделя с пари от рекет и с дрога. Реално той не е полицай, а 100-процентова мутра. При това състезател в свободни боеве.

Целият криминален контингент в Студентски град познава отлично Александър и по-възрастния му колега Осман. Но не защото са ги арестували многократно или пък вкарали в затвора. Познават ги, защото това са мутрите с полицейски карти в квартала.

По-опитният оперативен работник Осман е задържан с 2000 лв. месечен рекет “спокойствие”.
По-опитният оперативен работник Осман е задържан с 2000 лв. месечен рекет “спокойствие”.

Според криминалния контингент те тормозят за свой личен интерес бандитите в района от цели 2 години. Всъщност, оказва се, че двамата са част от група, срещу която Дирекция "Вътрешна сигурност" на МВР провежда акция в същото Седмо РПУ още през миналата година. Тогава обаче двамата не са арестувани.

Стават по-пасивни за малко, след което "излизат с гръм и трясък на улицата", както се изразяват в ъндърграунда. Дилъри от района разказват, че Александър и Осман всъщност работят за известния люлински наркосиловак Радо Ланеца. Той е част от бруталната банда на чуковете на Таки.

4 месеца преди Александър Цонев да постъпи в Седмо РПУ Радо Ланеца е задържан в операция на ГДБОП в София заедно с почти цялата банда, която наказваше дилъри с чукове в столицата. При арестите тогава в почти всички апартаменти на хората от групата са открити най-разнообразни наркотици.

Александър Цонев с татуировката на корема и кръста на врата с яки момчета на плажа. На снимката вляво - по време на свободни боеве.
Александър Цонев с татуировката на корема и кръста на врата с яки момчета на плажа. На снимката вляво - по време на свободни боеве.

При разследването става ясно, че освен с наркоразпространение, те са ангажирани постоянно в силови наказателни акции, но също имат автокъщи, автоморги и дори бизнес с траурни услуги. 10 месеца след ареста обаче Радо Ланеца и още един от групата подписват споразумение с прокуратурата и получават условни присъди.

Така Ланеца изобщо не влиза в затвора. Но така или иначе, вече добре познава младия полицай Александър Цонев покрай интереса си към силовите спортове.

Профилната снимка на Александър Цонев във фейсбук
Профилната снимка на Александър Цонев във фейсбук

Цонев вече има няколко медала по бразилско жиу жицу, известно и като бразилско бойно самбо. Цонев получава първия си медал още при дебюта си за софийския клуб "Bull team" през 2012 г. Година по-късно се класира трети в категория "начинаещи" над 99 кг отново в столицата.

А през април 2015 г. взема първо място в категория "бял колан" на международното състезание в Солун. Всъщност сега заради ареста полицаят ще пропусне международно състезание по бойни спортове в Румъния на 15 ноември, за което по принцип се е подготвял.

По-интересно от спортната му кариера обаче е какво прави Александър Цонев в работно време.

Пострадали от него и Осман наркодилъри в Студентския град охотно разказват, че двете ченгета многократно са атакували адреси на пласьори в района, като са били в голяма степен насочени и от Радо Ланеца.

Акциите им обаче са били от 100 процента частно естество. Те не са образували разследвания, а са шамаросвали дилърите и са им отнемали дрогата. След това са я давали на други пласьори да я продават за тях. Мнозина в квартала ще ви разкажат, че полицейската дрога е 2 пъти по-скъпа от другата, макар и открадната.

Така Александър и Осман наказвали дилъри, които не работят за Ланеца и по този начин едновременно с това си създавали своя наркоорганизация, която захранвали със заграбения от жертвите си наркотик. Отделно принуждавали вече ограбените дилъри да им плащат по 2 хиляди лева на месец "такса спокойствие".

Двамата обаче се намесвали и в други актуални престъпни схеми. Предлагали студентки проститутки, като прибирали от тях 50 процента от оборота под предлог, че ги пазят. Също така предлагали и услугата събиране на дългове, в която били особено ефективни едновременно с полицейски карти и шамари.

Реално с току-що прибрана месечна "вноска спокойствие" от 2000 лева в неделя е хванат Осман. Арестът му се случва на бул. "Жолио Кюри". Парите са предварително белязани в операцията на "Вътрешна сигурност". ММА боецът Александър Цонев пък е арестуван пред магазин на "Фантастико" в квартала. У него са открити около 50 таблетки от два различни вида метамфетамини.

Осман е по-опитният в полицейската банда. Той е с 15 години стаж в МВР, роден е в Силистренско. Александър пък е класически пример за израстване на силова мутра в София. Роден е в Разград в бедно семейство. След 4 години стаж във вътрешното министерство обаче той живее в хубав апартамент в столичния кв. "Витоша", чийто наем е 1200 лева на месец. Шофира джип мерцедес ML, а дилърите от квартала разказват, че дрехите по тялото му струват над 1000 лева.

Радо Ланеца, за когото Александър е работил активно в последните 24 месеца, си остава един от силовите лидери на вече силно раздробените наркоорганизации в София. Той беше намесен и в един масов мутренски бой в стил края на 90-те години в софийския бар "Червило" през ноември 2014 г.

Радо Ланеца се прочу и през септември 2016 година, когато София за пореден път през последните 15 години осъмна с разлепени по улиците плакати с имена на наркодилъри. Този път надписът над снимките гласеше "Мъжете, които тровят децата ни".

Двамата полицаи продавали и проститутки студентки. Тази снимка е от профила на Александър.
Двамата полицаи продавали и проститутки студентки. Тази снимка е от профила на Александър.

Листовките бяха илюстрирани с Радмил Ранов-Ланеца, Веселин Христов-Паяка, по-известния Радослав Иванов-Темерута, Даниел Стефанов-Дъмпела и още 8 души, някои от които не са от София. След този случай така и не стана ясно дали не става въпрос за нарковойна, при който една група локални босове се опитва да привлече вниманието на обществото и полицията към конкурентите си в бизнеса.

А ММА боецът и полицай Александър Цонев и колегата му Осман са използвали всички известни мутренски прийоми, за да опитат да запазят в дълбока конспиративност взаимоотношенията с подчинените си дилъри. Общували са с така наречените "прави телефони" и с различни приложения в интернет.

Какво издава Цонев четете в хартиеното издание на "168 часа".