Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

През живота си е опитвала много професии, но осъзнала, че без музиката е нещастна.

- Тати, каква е тази музика?

- Джаз, момичето ми.

- Обичам я. Защото обичам теб.

Който не обича, нищо не знае за музиката.

С тези думи Андрония Попова - Рони започва своето есе за изкуството, белязало целия й живот. За жалост едва на 44 години прекрасният й глас замлъкна завинаги, оставяйки дълбока дупка в българското джаз общество.

Няма как да не сте я чували, тя е почти навсякъде, беше лице на групите Nasekomix и Help Me Jones, а когато не се занимаваше с тях, в компанията на още две талантливи дами, впечатляваше от сцената заедно със Sentimental Swingers.

През годините участва в стотици други джаз проекти, някои от тях заедно с Мира Кацарова, Белослава и Хилда Казасян, участва в основаването на World Melancholy на "Блуба лу", а песните й озвучават нови български филми като "Източни пиеси" на Камен Калев и "Каръци" на Ивайло Христов.

Родена е във Варна, а целият й живот се върти около музиката. Мести се в София, където среща своята приятелка и колежка от Sentimental Swingers Деси. Двете искат само да пеят. Рони завършва пиано и класическо пеене в столичното музикално училище "Любомир Пипков". След това започва своето висше образование в НБУ, продължава с артмениджмънт и вокална педагогика в Софийския университет и през 1997 г. съдбата я отвежда за две години в Щатите.

В Ню Йорк тя също учи джаз пеене, но неволята я застига. Рони няма пари да плати целия си семестър въпреки спечелената стипендия. Това я кара да започне да работи какво ли не, за да събере нужната сума - казина, хотели, магазини, като преводачка, сервитьорка и какво ли още не. И осъзнава едно - животът й без музика е нещастен. Умората е в повече, а България я чака.

"Верчето обича да казва, че човек е на този свят, за да върши работа, не да печели пари. А аз ще добавя - да върши работата, с която е свързан. Отдавна разбрах, че ако не се занимавам с музика, съм нещастна, пропадам, изгубвам се тотално. Завършила съм артмениджмънт, после и музикална педагогика, занимавах се с проекти към различни неправителствени организации. И когато направих избор – да се занимавам само с музика, в началото това не ми носеше пари. Но бях сигурна, че вложа ли енергия, ще се науча да живея от музиката и тя ще започне да „работи” за мен - споделя в едно свое интервю Рони. - Наистина мина време, но в момента живея много по-добре от периода, когато работех за заплата."

Връща се и вихрушката на родната джаз сцена я завърта. През 2001 г. набързо с приятели и с бившия си мъж и баща на дъщеря й, която също се занимава с музика, прави групата Nasekomix. Миналата година се появи техният втори албум "Великани и джуджета", който съдържашеи част от творбите, включени в саундтрака на "Каръци", а за живота на трите дами - Деса, Вера и Рони, или Sentimental Swingers, излезе биографичен филм сниман от белгийски режисьор.

Името на Рони и Nasekomix нашумя покрай филма “Източни пиеси” на Камен Калев, който накара публиката в Кан да плаче и да ръкопляска, а после направи същото и у нас. В песента от филма, Рони пее:

"Ослепях от много думи

Оглушах от тъмнина

Мойто тяло ми е тясно

Ще се сгъна в точица

Инжектирай инжектирай ме с любов"