Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Снимка: Димитър Кьосемарлиев
Снимка: Димитър Кьосемарлиев

Началото на 2011 г. Млада майка с бебе на ръце е принудена да остане в Италия, защото се оказва без билет за самолета към България. В безизходната ситуация изпада с позната, тъй като не са получили обещаната доставка от Спас Василев. За билетите те превели 700 лева по сметката на мошеника от Кочериново. Майката с бебе е най-драматичната жертва на скандалния фейсбук герой с фалшивото име Александър Николов.

Мъжът бе заловен от ГДБОП на 13 октомври след десетки жалби от хора, които са измамени с евтини самолетни билети и източени банкови сметки.
Майката с бебето научава за Спас от приятелка. Именно тя й разказала, че благодарение на него пътувала по-евтино до Лондон. Така жената решава да се възползва от специалната услуга, за да се върне от Италия, където е на дълга почивка.

Билетът на Спас е чувствително по-евтин и тя решава да му се довери. Има и гаранцията от приятелката си, че човекът е сигурен. Така с познатата, с която е в Италия, му превеждат близо 700 лева за билетите. Внезапно обаче Спас спира да вдига телефона си. След петото обаждане вече се усъмняват, че нещо не е наред. В деня на полета едната с багаж в ръка, а другата - с бебе, се оказали на летището без билети, с които да ги пуснат на самолета.

Двете разбрали, че са жертва на измама, но заради бебето нямали време да се оплакват, трябвало бързо да си осигурят подслон. Ощетени от измамника и без средства, те за малко да останат на улицата.

"Бях много притеснена и уплашена", разказвала жената. След като разбрала и че няма да си получи парите от Спас, тя потърсила помощ от близките си, които й пратили пари, за да се прибере с бебето.

Тази седмица обаче се оказа, че освен нея още над 40 човека са станали жертви на наглия Спас. "168 часа" научи, че мъжът започнал с измамите още преди 8 години и реално тази афера е можело да бъде предотвратена много по-рано.
Истинският му профил във фейсбук днес е наличен, но отново е с друго име. В началото той се изявявал с истинското си име - Спас Василев, но през 2010 г. премахва повечето си приятели, с които се познава лично, а няколко дни по-късно изтрива и самия профил.

"Наскоро ми излезе една публикация във фейсбук отпреди години - разказва пред "168 часа" познат на Спас, който пожела анонимност. - Там бях отбелязал няколко момчета, с които сме излизали и сме си били близки. Направи ми впечатление, че едното е с име на човек, когото не познавам. Влязох в профила и видях, че това са публикациите на Спас."

Оказва се, че след като е изтрил профила си, е изчакал да мине малко време и след това го е възобновил с ново име - Martin Ivanov. Последната публикация там е от 9 юли тази година, когато е обновил корицата на профила си.

"Разликата в информацията в този му фейсбук е, че рождената дата е друга, но годината си е същата - разказва още младият мъж. - Споделял си е и публикации, които той самият е писал в различни сайтове на авиотеми. Съвсем възможно е и от този профил да е мамил хора и ако ГДБОП го провери, да се появят още жертви отпреди години назад."

Мъжът си спомня още, че докато били в по-близки отношение със Спас, той бил забранил на него и приятелите му да го отбелязват на каквито и да било публикации. Никога не си качвал и собствени снимки в профила си, въпреки че бил постоянно активен.

"Четеше много и се интересуваше от политика. Следеше всички процеси
в тази сфера и коментираше във фейсбук постоянно", разказва анонимният познат на измамника. По думите му Спас винаги правел впечатление на интелигентен човек. За приятелите си бил и интересен събеседник. Увличал се по темите за авиацията и знаел всичко за самолетите. Според познатите му измамникът бил голям купонджия. Когато се събирали на парти, той винаги се изявявал като диджей и правел купона още по-голям.

Пред тях споделял, че работи в самолетна компания, чиято централа е във Франция, където и живеел.

"Постоянно имаше в себе си някакви дреболии от работата си - освен химикалки с логото на авиофирмата си, носеше и други рекламни продукти, което говори, че най-вероятно е работил на летище, но не мога да потвърдя", спомня си мъжът.

Спас често си идвал в България и нерядко оставал при него за по седмица-две. Казвал му, че в София има работа всеки ден и нямало смисъл да пътува постоянно от Кочериново до столицата.

"Един ден на вратата ми почукаха две момчета с черни тениски - споделя мъжът. - Отворих и те ме попитаха: Спас тук ли е? Казах им, че го няма тук. Те обясниха, че са негови приятели от кафенето, намиращо се отсреща, и той им казал да го търсят тук. Аз им казах, че той не живее при мен, и те си тръгнаха. Тогава дори не се замислих защо го издирваха."

Чрез познати по-късно мъжът разбрал, че всъщност родителите на Спас дори не са знаели, че си е идвал в България. Той не си спомня точно колко пъти е отсядал при него, но всеки път казвал, че е по работа. През деня го нямало, а когато вечер се прибирал, споделял, че бил на летището и там имал срещи.

"Докато бе вкъщи, телефоните не са му звънели - спомня си още анонимният. - Той имаше няколко мобилни и предполагам, че част от тях е използвал, за да си договаря сделките и получаването на парите. Сега си мисля, че докато е бил у нас, сигурно е изключвал телефоните си. Интересното е, че никога не ми е изглеждал притеснен за нещо. Щях да го забележа. Малко ме усъмни как така го пускат от работата за толкова дълго време, но не съм го питал как го прави."

"168 часа" научи още, че Спас никога не е демонстрирал пред приятелите си висок жизнен стандарт дори след като започнал да мами хора. Мъжът не се хвалел с много пари, нито пък изявявал желание да черпи близките си, когато излизали по заведения. Дори имало дни, в които той ходел с едни и същи дрехи, без да ги сменя.

Какво каза пред медиите самият Спас Василев четете в печатното издание на "168 часа".