Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Придворният ясновидец Любомир Лулчев предрича, че ще оцелее след присъдата на Народния съд, но бива разстрелян на Софийските гробища

Ясновидците са част от пейзажа на всеки владетелски двор. В софийския палат такъв е Любомир Лулчев. Той влиза под кожата на цар Борис III, дълбае душата му, омайва го с астрология, френология, физиогномия, хиромантия и други “тайни науки”.

Лулчев е роден през 1886 г. в Кнежа. Завършва Военното училище и минава през авиаторска школа в Англия. През Първата световна война е тежко ранен. Твърди се, че тогава у него се събудил медиумът.

През 1919 г. Лулчев се свързва с Бялото братство и става ревностен последовател на Петър Дънов. След преврата на 9 юни 1923 г. напуска армията, за да се потопи всецяло в теософията.

Мълвата за мистериозния бял брат стига до Борис и той иска да го види. Двамата се срещат през пролетта на 1925 г. в Зоологическата градина. “Вие не сте никакъв цар за мене!”, атакува фронтално Лулчев. “Зная, зная, драги Лулчев, че за вас Христос е цар”, отвръща Борис. После ясновидецът подхвърля, че в бурни времена като тези светкавиците удрят най-високите върхове.

Става чудо! На 14 април анархисти стрелят по царя в Арабаконашкия проход, а на 16 април комунисти взривяват храма “Св. Неделя”. “Царят избегна смъртта по наистина впечатляващ начин (но съвсем не чудотворен). И Лулчев, разпространявайки ловко новината, спечели необикновена популярност”, спомня си царица Йоана.

Подозренията за свръхестествените качества на Лулчев са разсеяни, когато съпругата му е убита и ограбена. На 18 май 1930 г. Ангелина е открита с разбит череп в дома им на ул. “Софроний”. Пред съда оракулът изпада в транс и мълви, че е предсказал злодеянието.

През 1934 г. Лулчев пак вещае смърт и окончателно затвърждава позицията си край трона. При една среща Борис споделя, че го мъчи “грозен пресантиман”. “Аз му казах - тълкува ясновидецът, - че този пресантиман е оправдателен, понеже има известни работи, които говорят, че той изживява голяма криза. И му казах, че тази криза няма да мине така безнаказано за неговия род, макар и не лично за него. На другия ден, подир пладне беше, в събота, той ми каза, че неговият чичо се самоубил.”

Става дума за смъртта на белгийския крал Албер I, вуйчо на Борис III. От тази трагедия насетне цар и гадател чертаят бъднините на отечеството. Избират политици по строежа на лицето. Определят дипломатически срещи по летежа на птиците. Предприемат държавнически стъпки спрямо разположението на звездите. Двамата качват и свалят министри, сменят кабинети, одобряват или отхвърлят стратегии.

Но Лулчев е и лечител, а царят страда от ишиас, оплаква се от мъчителни болки в крака. Лулчев диагностицира, че причината са купешките лекарства, и предписва свое лечение: “Вие оставете това, ами вземете за 10 дни да ядете само диня, като не пиете никак вода, за да се пречистите, и тогава ще стане едно възобновяване.”

На 28 август 1943 г. внезапна смърт покосява царя на българите. Причината е мистерия - инфаркт, отрова или злоупотреба с диня?

Година по-късно Лулчев е арестуван и изправен пред т.нар. Народен съд. По време на процеса другите подсъдими се консултират с него каква ще е съдбата им. На всеки ясновидецът предава волята на небето. За себе си пророкува, че ще оцелее.

Тук допуска грешка в хороскопа. Осъден е на смърт и е разстрелян на 1 февруари 1945 г. на Софийските гробища.