Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

РУИНИ: Срутеният хотел затрупа четирима работници.
РУИНИ: Срутеният хотел затрупа четирима работници.

По 150 000 лв. кръвнина поискаха всички наследници на четиримата загинали под развалините на хотел “Вероника” работници. Само един от близките на пострадалите не предяви граждански иск, но се конституира като частен обвинител.

Делото започна с предварително изслушване. Сега се очаква решението на подсъдимите - дали то да продължи със съкратено съдебно следствие и пълни самопризнания или те ще искат определени свидетели да бъдат разпитани в съдебна зала. Кратката процедура предвижда много по-ниски присъди. По закон те са

между 5 и 15 г. затвор,

но по решение на съда могат да бъдат намалени с една трета. Какво ще предпочетат, ще се разбере през ноември, за когато са насрочени няколко дати за процеса.

След 2-годишно разследване Варненската окръжна прокуратура внесе в съда обвинителния акт за смъртта на Борислав Стефанов, Манол Манолов, Тодор Тодоров и Йосиф Стефанов, участвали в събарянето на хотел “Вероника” в курорта “Слънчев ден” край Варна.

На 8 април 2015 г. при извършване на разрешени ремонтни дейности хотел “Вероника” пада и погребва четирима от работещите на обекта. Подсъдимите са с обвинение по чл. 123, който предвижда от 5 до 15 години затвор, когато по непредпазливост е причинена смъртта на повече от едно лице.

Т.нар. ремонт започва на 6 април 2015 г. Два дни по-късно хотел “Вероника” – първият построен в комплекс “Слънчев ден” е изтърбушен и се предприемат действия по събарянето на конструкцията. За целта е необходимо да се разрушат носещите бетонови колони и да се среже арматурата в тях.

Според обвинението един от работниците чул, че шефът на фирмата подизпълнител и синът му смятат да вкарат хора под руините, които да свършат останалата работа.

Междувременно техническият ръководител забранил да се предприемат такива действия, но началникът настоял и дори предложил

премия от 5000 лв. за тези, които влязат в полуразрушената сграда

Той успял да убеди четирима от работниците, че има голям опит с разрушаването на сгради. Коментирал, че след като бъдат изкъртени носещите бетонови колони и бъдат срязани арматурните железа, “има поне половин час”, докато сградата падне.

За работниците имало предостатъчно време да напуснат сградата, преди тя да падне под собствената си тежест, категоричен бил Георги Г. За да докаже, че напълно контролира ситуацията, разяснил, че той самият ще се качи на близкия хълм и веднага щом скелетът на “Вероника” започне да пада, ще предупреди работниците, за да излязат на безопасно отдалечено място.

Борислав, Манол, Тодор и Йосиф влезли в основите на “Вероника” и на ръка изкъртили бетона. След това един от тях срязал и арматурата.

В този момент сградата се сгромолясала, оставяйки ги без никакъв шанс за оцеляване.

Обвинението е прецизирало вината на всеки от обвиняемите. Те са: строителният надзорник Валентин П. от фирма “Инекс консулт” ООД, който трябвало да изпълнява строителния надзор и да координира здравословните и безопасни условия на труд по договора, сключен между “Инекс консулт” ООД като изпълнител и “Международен панаир Пловдив” АД като възложител.

Подсъдима е и експертката по строителен надзор в същата фирма

Виолета Д. Освен тях Валентин Т. - инспектор по здраве и безопасност в "Планекс" ООД и координатор по здравословните и безопасни условия на труд, техническият ръководител на обекта Мехнур М., Пламен Н. от фирма “Бултранспорт груп” ЕООД - подизпълнител на обекта, който бил координатор по здравословни и безопасни условия на труд и отговорник на обект “Вероника”, управителят на “Дигинг” ЕООД Георги Г. като фактически подизпълнител на “Бултранспорт груп” ЕООД и Йовко Р., който бил координатор по безопасни условия на труд, наел работниците за разчистване на останките от съборения хотел “Мираж”.

Каква е оценката за безопасност на обекта и какво точно се е случило, четете в хартиеното издание.