Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Диабетът удря и по нервите

Диабетната невропатия започва рано – при поне 10% от пациентите още в преддиабетния стадий, когато има само метаболитен синдром.

За диабет тип I при младите хора се знае кога е започнал и те се изследват за микросъдови усложнения от 5-ата година нататък. Но кога e започнал диабет тип II, обикновено не се знае. Може да се открие 5-10 години след началото му.

Често човек не знае, че има диабет - високата кръвна захар не се усеща. И при профилактично изследване, инфекция, пневмония или миокарден инфаркт се оказва, че болният има диабет, и то отдавна.

Ето защо, щом се установи диабетът, се правят изследвания за усложнения. И се оказва, че при около 30% вече има невропатия, обяснява проф. Здравко Каменов, началник на Клиниката по ендокринология в Александровска болница.

Полиневропатията е едно от съдовите диабетни усложнения. Има и диабетна нефропатия, засягаща бъбреците, а при диабетната ретинопатия страдат очите.

Диабетиците, които вече са с полиневропатия, са от 10 до 90%. Това зависи от еволюцията на болестта, колко време е минало от поставяне на диагнозата, какъв е бил гликемичният контрол, каква е възрастта им.

Има и фактори,

свързани с

методиката на

поставяне на

диагнозата

Ако се изследват диабетици с около 10-годишна давност на болестта и ги попитаме дали имат оплаквания, само 10-30% отговарят с “да”. А 50%, като ги тестваме с прости средства - за вибрация, боцкане, топло и студено, ще се окажат с полиневропатия. По-сложно изследване (електромиография) при може би 80-90% от тях ще покаже някакви промени, казва проф. Каменов.

Данните зависят от чувствителността на диагностичния метод. По-прецизните инструментални изследвания отнемат много време и изискват обучен персонал, а хората, които се нуждаят от такива изследвания, са много.

Но има просто устройство - монофиламент, което представлява тънко влакно с определени показатели, монтирано на държач. То се допира до крака на пациента и ако той го чувства, вероятността да има невропатия е ниска. Това не струва нищо и може да се прави навсякъде.

Невропатията може да се открива и с по-новия метод конфокална корнеална микроскопия. При нея по роговицата на очите се изследват нервите или се прави кожна биопсия и се установява диабетната полиневропатия в по-ранните етапи.

“Правили сме проучване с просто устройство – “Невропат” за автономна полиневропатия - обяснява проф. Каменов. - При него с лепенка на крака се установява какво е изпотяването. А се знае, че при диабет потните жлези не работят добре и кожата става суха, повърхността й лесно се нарушава. Получават се рагади, през които инфекциите по-лесно проникват.”

Диабетната невропатия е 2 вида – соматична и автономна или вегетативна. Соматичната има няколко форми – дифузна, симетрична, и най-често е на крайниците. Може да бъде и мононевропатия - само на отделни нерви. Има и болезнени форми. При соматичната се намалява чувствителността, а по-късно се засягат и двигателните функции.

При автономната

невропатия се засяга

цялото тяло

Има невропатия и на сърцето, която се изследва със специални методи. Тя се проявява с нарушения в сърдечния ритъм. Възможна е внезапна сърдечна смърт, миокарден инфаркт без болка. При сърдечната невропатия в началото се повишава сърдечната честота, след което тя се фиксира и се намалява функционалният капацитет на сърцето.

Друга автономна невропатия е стомашно-чревната. Характеризира се с диария, запек, промени в изпразването на стомаха, може да се стигне и до степен на гастропареза.

При генитоуринарната автономна невропатия се засяга пикочно-половият тракт, има нарушено изпразване на пикочния мехур, при мъжете има еректилна дисфункция и ретроградна еякулация.

Възможни са нарушения в реакцията на зениците, в изпотяването. Мозъкът също може да бъде засегнат.

Най-често всички видове диабетна невропатия се развиват паралелно. Тя е комплексно засягане на нервите и няма как да се отделят сетивните нерви от автономните нерви.

Какво е лечението на полиневропатията, четете в хартиеното издание на в. "Здраве без лекарства".