Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Партизанските отряди печелеха добре от бизнеса с отвличания, но армията разби тези групировки  и прекъсна приходите им.
Партизанските отряди печелеха добре от бизнеса с отвличания, но армията разби тези групировки и прекъсна приходите им.

Ежегодно в света стават около 13 000 отвличания срещу откуп. По данни на NYA International 35% от тях са извършени в Азия, 30% - в Африка, 21% - в Северна (предимно Мексико) и Южна Америка (Колумбия и Бразилия), 12% са в Близкия изток и 12% - в Европа (предимно в Русия).

В по-голямата част от страните в Латинска Америка отвличанията са ежедневие, а парите, които се печелят от този бизнес, са направили много хора милионери. Редица изследвания сочат, че печалбата за похитителите в тази част на света е

500 млн. долара годишно

Страната, която е първенец по такива случаи, е Мексико, като тя отдавна изпреварва Колумбия, която бе известна с прозвището си "център на отвличанията".

В Мексико годишно похищенията срещу откуп са между 2 и 3 хиляди. По данни на съдебните органи през 2001 г. са извършени 732 отвличания на хора главно от средната класа и по-заможните бизнесмени. Други официални източници сочат обаче, че тези числа са занижени, защото не включват т.нар. експресни отвличания, продължаващи само няколко часа, за които много често похитените не съобщават.

Освен в наркокартела мексиканските гангстери са изключително добре подготвени и в бизнеса с отвличанията. Преди известно време те успяха да похитят американски консултант по сигурността, докато той преговаря с тях за освобождаването на десетки жертви в цяла Латинска Америка. Специалистът по отвличанията бе "взет" за няколко дни, а след това пуснат. Неговото отвеждане показа, че в Мексико заетите в този бизнес нямат страх от никого. Интересното тук е, че похитителите са твърди в своите искания и преговорите не продължават дълго. Дават се точни срокове на близките на жертвата, а те трябва да ги спазят, без да влизат в продължителна комуникация. Ако похитителите не получат сумата на обявената от тях дата, често убиват похитения. В по-голямата част от случаите телата на убитите са намерени, но разследването по разкриването на извършителите стига до задънена улица. Присъдите за отвличане в страната варират в зависимост от щата, където е извършено престъплението. Максималната присъда за подобен тип престъпление е 40 години зад решетките.

2008 г. всъщност е знакова за Мексико, тъй като е белязана от един от най-големите национални протести в историята на държавата. Хиляди хора излизат на улицата и недоволстват, след като 14-годишният Фернандо Марти, син на богатия собственик на веригата за спортни стоки Alejandro Marti, е намерен мъртъв в багажника на кола.

Въпреки че баща му плаща 404 хил. долара

Оказва се, че в разкриването на престъплението спомага един от методите, които властите там често прилагат при подобни случаи - голямо възнаграждение за човек, който даде полезна за разследването информация. Тогава федералното министерство предложи 2 млн. долара за този, който ги насочи по следа, чрез която да разкрият похитителите и убийци на Фернандо.

Другото, което използват, за да намалят отвличанията, са спецотряди, състоящи се от над 300 офицери, които работят в пет центъра по 24 часа в денонощиeто седем дни в седмицата. Изглежда, че в тази държава нито доживотната присъда, нито високите възнаграждения помагат, за да се намали броят на отвлечените срещу откуп. В последните няколко години мексиканците разчитат на собствени методи, за да се предпазят. Много бизнесмени вече имат имплантиран под кожата си чип, чрез който може да бъдат открити с помощта на GPS системи в случай на отвличане. С помощта на спринцовка мексиканската компания за сигурност "Хеда", създала микроскопичното устройство, го инжектира, обвито в кристал, в тялото на клиента. Предавател изпраща сигнали през сателит, за да установи точното местоположение на човека. Чипът струва 4000 долара, а

годишното проследяване излиза 2200 долара

Вероятно затова Мексико, Колумбия и Бразилия са световни рекордьорки по отвличания през 2000 г., сочат данни на Центъра за външна политика в Лондон. През същата година Колумбия отбелязва рекорд с общо 3706 отвлечени. Освен мафиотите с това се занимават и колумбийските Революционни въоръжени сили, или т.нар. бунтовници, които не се посвениха да "вземат" и бившата кандидатка за президент от партията на зелените Ингрид Бетанкур. В замяна те поискаха

да бъдат пуснати голям брой терористи от занданите

Въпреки че от 1993 г. действа закон, който предвижда доживотен затвор за извършителите на отвличания, това не помага. Така през 2002 г. президентът Алваро Урибе въвежда плана "Колумбия", с който се предприеха активни офанзиви срещу престъпни и бунтовнически групи. Той директно вкара армията в разследването и разкриването на тези случаи. Благодарение на плана се финансира обучението на колумбийските военни и паравоенни сили. Така за няколко години похищенията в Колумбия спадат с 82%.

Във Венецуела разкриваемостта не е така висока, но все пак има добри резултати в борбата с отвличанията. Ако през 1999 г. тя е на пето място по най-много отвличания, седем години по-късно вече е на осмо, а през 2014 г. е далеч зад първите десет. Вероятно защото

там похитителите ги грозят 30 г. затвор

В Бразилия присъдата е същата. Може би затова през 1999 г. тя е на незавидното трето място по отвличания, а през 2014 г. вече е толкова назад, че изобщо не е в тази тъжна класация.

В Боливия полицията опитва да спре отвличанията, поема охраната и грижата за имуществото на жертвата.

Според различни проучвания през 2011 г. в Русия са отвлечени 300 деца. За да решат проблема, различни работодателски организации заедно с едрия бизнес започват да събират крупна сума пари. В тази инициатива се включва и държавата.

Как Путин решава проблема, четете в хартиеното издание.