Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

След цели 6 месеца в плен полицията на гръцкия остров Крит успя да освободи отвлечен мултимилионер, без за живота му да бъде платена и стотинка откуп.

Михалис Лебидакис е похитен посред бял ден на 31 март. В същия ден той каца със самолет на острова след командировка. Качва се на мерцедеса си и подкарва към дома си в близкия Ираклион, главен град на Крит.

По пътя обаче го засичат два автомобила - беемве и пикап. Те го принуждават да спре и застават с една от колите плътно от лявата му страна, за да не може да отвори вратата и да избяга.

Пленяват го, а по-късно опожаряват автомобилите си.

Въпреки че семейството му е изключително скромно, 54-годишният Михалис е второ поколение мултимилионер. Баща му Янис Лебидакис създава през 1970 г. компания, която произвежда пластмасови изделия - фолио за оранжерии, мембрани, тръби, оцветители за пластмаси. Бизнесът, в който по-късно влиза и Михалис, един от тримата синове в семейството, се развива изключително успешно и изнася продукцията си в 60 държави.

Фирмата, която е публично дружество на фондовата борса, има

две фабрики

в Гърция и по една

в Израел, Турция, Франция, Румъния, Полша, Русия и Китай. Строят и фотоволтаици. Неслучайно седмица след отвличането похитителите искат от семейството 100 милиона евро, за да върнат Михалис жив.

Те подхвърлят флашка с видеозапис, на който похитеният им казва да събират парите, да слушат преговарящите и да не работят с полицията - обичайните инструкции в такива случаи. Започват протяжни преговори, при които сумата пада на 80 милиона, а по-късно и на 30 милиона евро.

Шокът за близките идва след 15 април, когато бандата внезапно

прекратява комуникацията за цели 53 денонощия.

В това време семейството няма никаква информация за Михалис и смята, че той може би е бил ликвидиран. В нарочно съобщение до медиите Лебидакис заявяват, че преговорите са прекратени поради едностранно спряната комуникация.

Много скоро обаче бандата отново напомня за себе си, а през септември те пращат на семейството и снимка на Михалис с нов брой на вестник в ръцете. Лебидакис обявяват, че са събрали 8 милиона евро, но похитителите не са съгласни. Те искат да вземат повече.

Но идва сутринта на 1 октомври, 6 месеца след похищението, когато полицията атакува изоставени складове в индустриален район на острова. Там са задържани 8 души от бандата, които охраняват пленника. Михалис Лебидакис е открит там жив,

закопчан с белезници за ръцете и краката "Той е уморен и разтърсен, но в добро здраве", лаконично съобщава шефът на местната полиция, а според неофициална информация се очакват още арести на хора, замесени в аферата.

В последните 10-ина години това е четвъртото отвличане на богат човек срещу откуп в Гърция, но прави впечатление, че всички тези случаи са разкрити, а виновните са вкарани в затвора.

Как са разкрити останалите случаи, четете в хартиеното издание. 

След като отвличат милионера Михалис Лебидакис, похитителите му опожаряват автомобилите си -  пикап и БМВ.
След като отвличат милионера Михалис Лебидакис, похитителите му опожаряват автомобилите си - пикап и БМВ.
Полицията открива милионера Михалис Лебидакис в изоставени складове, а 8-те му похитители са задържани.
Полицията открива милионера Михалис Лебидакис в изоставени складове, а 8-те му похитители са задържани.