Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Хелмут Кол
Хелмут Кол

На тази дата през 1990 г. Хелмут Кол (на втората снимка) обедини отново Германия.

Навярно няма друг европейски политик в 20-ия век, който толкова много да е допринесъл за преодоляването на различията с народите, паднали под властта на миризливия руско-комунистически ботуш.

На този ден започна истинският преход за бившите комунистически републики от тоталитарно към демократично общество, като у нас този процес още не е завършил.

Фактологията за този ден, представена нелошо от Уикипедия:

Под Обединение на Германия обикновено се има предвид присъединяването на Германската демократическа република към Федерална република Германия на 3 октомври 1990 след над 40-годишно разделение на двете държави. Формално към ФРГ се присъединява и Западен Берлин, макар че той политически, икономически и културно е бил тясно свързан с нея, а не с обкръжаващата го териториално ГДР. Обединената държава запазва името Федерална република Германия.

Това историческо обединение става възможно едва след падането на Берлинската стена на 9 ноември 1989, новите гранични условия между двете германски страни и политическите промени в ГДР.

Юридически, обединението е санирано от договора "Две плюс четири" подписан на 12 октомври 1990 г. в Москва и влязъл в сила от 15 март 1991 г. През годината на влизане в сила на международния договор между Великите сили победителки във Втората световна война, престава съществуването си и Съветския съюз, страна по този договор, посредством възстановената независимост на Русия от времето преди Октомврийската революция (от първия руски президент в историята - Борис Елцин).

*Емил Джасим във фейсбук